pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς εχτίεν η Τσίτε – 150 ελληνικές οικογένειες κατοικούσαν στο προοδευτικό χωριό της Χαλδίας

Του Ιωάννη Αβραμάντη – Αναδημοσίευση από τα «Χρονικά του Πόντου»

29/02/2024 - 8:16μμ
Άποψη του χωριού Τσίτη στην επαρχία Χαλδίας του Πόντου. Από άρθρο που δημοσιεύθηκε στα «Ποντιακά φύλλα» (τ. 1936, τχ. 4-5). Ψηφιακό αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Άποψη του χωριού Τσίτη στην επαρχία Χαλδίας του Πόντου. Από άρθρο που δημοσιεύθηκε στα «Ποντιακά φύλλα» (τ. 1936, τχ. 4-5). Ψηφιακό αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τσίτη της Χαλδίας του Πόντου θεωρούνταν από τα πιο προοδευτικά χωριά της περιοχής και κατοικούνταν από 150 ελληνικές οικογένειες. Η παράδοση, όπως αυτή καταγράφεται από τον Γιάννη Ανεφορίτη στα Ποντιακά Φύλλα (τόμος 1936, τεύχος 4-5), θέλει το χωριό να ήταν αποικία του ομώνυμου χωριού των Σουρμένων Τσίτα και να ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Τραπεζούντας από Έλληνες που έφυγαν από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου για να γλιτώσουν.

Το 1946, ο Τσιτενός Ιωάννης Αβραμάντης είχε γράψει σχετικά με το χτίσιμο της Τσίτης (ή Τσίτε ή Σίδη) στα Χρονικά του Πόντου, αναφέροντας μια ιστορία που είχε ακούσει από τον πατέρα του.

≈

Σα παλά τα φοβόκαιρους τρει νομάτ’ επήραν ασ’ την Άρδασαν αφκά τη Τσίτες το ποτάμ’ και πορπατευτά-πορπατευτά έρθεν αφκά σην Τσίτεν. Επεκεί εντόκαν σο τσορίν κιάν’ και εξέβαν ση πεγαδί’ το κιφάλ’. Εκεκά εκάτσαν ν’ αναπάουνταν.

Εκείνον τον καιρόν τα ποταμάκρα τα ραχία και τα κοιλάδα ούλα έταν γομάτα ορμάνα. Υστέρ’ κ’ υστερνά όνταν εδούλευαν τα ματάνα εγριλεύταν κ’ ερημάαν. Ακόμαν ο σ’ χωρεμένον ο κυρ’-ι-μ’ όνταν έτον μικρόν παιδίν έλεεν: Τα ποτάμα και τ’ ορμία όνταν έβρεχεν ‘κ‘ εθολούνταν. Ούλα τσαΐρα και στιμένα έταν.

Αρ’ εκάτσαν, είπαμε, ν’ αναπάουνταν κ’ εξέγκαν τα γαλιόνα τουν να πίν‘ νε. Σ’ ατό απάν’ τα παιδία εινός οσπίτι’ το έτον χτισμένον εκεί σουμά, ποιος εξέρ’ ασ’ σα πότε κιάν’, έρθαν σο πεγάδ’ σο νερόν. Κι άμον το είδαν τοι ξέντς, εφοέθαν και ‘κ εσούμωσαν. Εκρύφταν σα δέντρα ανάμεσα, ετέρεσαν έναν παρτσάν κ’ επεκεί έτρεξαν σον κυρ’ ν ατουν και είπαν ατον πως είσαν σο πεγάδ’ κεκά τρει νομάτους κι ασ’ σα στόματα τουν έβγαινεν άψιμον. Ετότες ερίφ’ς εκείνος επήρεν το σιλάχ’ ν ατ’ και επήεν επεκρυφάστεν  κ’ ετέρν’νεν. Εθέλ’νεν να μαθνά. Ρωμαίοι μη είν’ γιόκσαμ Τούρκ’. Πολλά ανάμεσα ‘κεδέβεν οι ξεν’ εξέγκαν το ψωμίν ατουν, εποίκαν το σταυρόν ατουν κ’ ερχίνεσαν να τρώνε. Ατότε ερίφ’ ς εγροίξεν το έταν. Ρωμαίοι, επήεν μετ’ εκείνους κ’ εγούρεψαν το χωρίον, τα τέσσερα μαχαλάδας Κουβερνάντων, Γιαννικάντων, Καρτασάντων και Κυραθάντων.

Ενέσπαλα και κ’ είπα σας: ασ’ σ’ οσπίτ’ εκείνο ους το πεγάδ’ έτον το μέρος ορμάν’ και πολλά σύχ’, και τ’ οσπίτι’ αρθώπ’ για να μη χάν’νε τη στράταν τη πεγαδί εκάρτεψαν τα δέντρα και σ’ εκείν’ απάν’ ευρήκ’νανε το πεγάδ’.

Αγούτο την ιστορίαν ακουστόν εχ’ άτο ασ’ σον κύρ’-ι-μ’. Και να πισκεύκεται πα ιστορία εν’. Τσίγκι ση Κουβερνάντων απέσ’ σ’ έναν παλαίν οσπίτ’ ατώρα πα όνταν έφυγαν οι Χριστιανοί ασ’ σην Τουρκίαν, έτον έναν στουλάρ’ δέντρον με την ρίζαν άθε. Οι παλαιοί μουν έλεαν υστέρ’ κ’ υστερνά ετούρκ’σεν είνας ασ’ σα τρία τ’ αδέλφα ο Κυράθ’ς (Κυραθάντων – Τούρκικον μαχαλάν) και με το να εκούιζεν τον άλλον τον αδελφόν ατ’ «γαρτάσ» είπαν εκείνο τη μαχαλάν Γαρτασάντων.

Έναν πράμαν ‘κ’ επόρεσα να εγροικώ ασ’ σ’ αούτο την ιστορίαν: Γιατί τη μαχαλάν το εκάθουντον ο σιφτάνον ο ρωμαίον εκόλτσαν ατο Κουβερνάντων; Λέτε να έτον κάποιος κουβερνέρ ασ’ σοί Τραπεζούντας τοι Τζινιβίοις; (Γενουήνσιοι). Και γιατί είνας ασ’ σα τρία τ’ αδέλφα ετούρκ’ σεν; Οι παλαιοί έλεαν, για να γουρταρεύ’ τ’ αλτς. Αέτσ’ αν εν’, Θεός σ’ χωρέσ’ ατόν, κατά και την πίστ’ ν ατ.

Ι. Αβραμάντης

•Πηγή: Χρονικά του Πόντου, Έτος Β’, τεύχος 19-20 (Μαρ.-Απριλ. 1946), σ. 465-466, εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
•Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο των Σουρμένων, 27 Απριλίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριακή του Θωμά: Το ταφικό έθιμο ζωντανεύει στα Σούρμενα και όπου χτυπά η ποντιακή καρδιά – Μια μέρα χαράς στα κοιμητήρια

18/04/2026 - 9:42μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Το κασελάκι του λούστρου συνδέθηκε με τους πρόσφυγες ως σύμβολο επιβίωσης στη μητέρα πατρίδα

18/04/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

18/04/2026 - 5:44μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Χωρίς εσέν’ κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ κι ευτάγω», με το οποίο ξεκίνησε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Αυλαία με μνήμες, χιούμορ και παράδοση

18/04/2026 - 10:57πμ
(Πηγή: facebook.com/panpontianfederation?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Μυστικά αρχεία του Βατικανού που «μιλούν» για τον Πόντο και τη Γενοκτονία παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη

18/04/2026 - 10:09πμ
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

17/04/2026 - 7:47μμ
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Ομαδικές βαπτίσεις στο Κινταμάλι της Τανζανίας: Νέες ζωές στην Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στο φως της Αναστάσεως

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τροχαίο στη Λιοσίων: 16χρονη τραυματίστηκε σοβαρά από μοτοσυκλέτα – Αναζητούνται οι επιβαίνοντες της μηχανής

6 ώρες πριν
Άποψη της επιγραφής που υπάρχει στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη (φωτ.: el.wikipedia.org)

Νίκος Καζαντζάκης: Αποκαλυπτήρια της προτομής του στη «Βίλα Στέλλα» στο Νέο Ηράκλειο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League – Play Out: Ανάσα παραμονής ο Πανσερραϊκός – Έμπλεξε η ΑΕΛ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League – Play off 5-8: ΟΦΗ και Άρης στο κόλπο τη 5ης θέσης

7 ώρες πριν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο/EPA/RONDA CHURCHILL)

Στενά του Ορμούζ: Στο «κόκκινο» η κρίση – O Τραμπ προειδοποιεί, το Ιράν σκληραίνει τη στάση του

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign