pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μονοκέφαλος Αετός της Σητείας και η «Τραπεζόνδα»

Του Διονύση Π. Καλογερόπουλου – Αναδημοσίευση από τα «Χρονικά του Πόντου»

24/02/2024 - 10:36πμ
Ο μονοκέφαλος αετός στην πρόσοψη της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα (φωτ.: hubert-herald.nl)

Ο μονοκέφαλος αετός στην πρόσοψη της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα (φωτ.: hubert-herald.nl)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία της μετεγκατάστασης εκατοντάδων οικογενειών από την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 1414, λόγω των διωγμών των Τούρκων, δεν είναι άγνωστη και έχει καταγραφεί σε αρκετά βιβλία που αφορούν τις ενετοκρατούμενες περιοχές.

Ιστορικά επιβεβαιωμένη είναι και η ίδρυση της πόλης «Τραπεζόνδα», νοτιοανατολικά της Σητείας μεταξύ των τότε Συνοικισμών Πέτρας και Ζαχαρίνου. 

Ωστόσο όταν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε, το 1931, στο φως έναν μονοκέφαλο αετό που βρέθηκε σε χωράφι στην Τραπεζόνδαν, πολλές ήταν οι συζητήσεις που προκλήθηκαν και μεταξύ των Ποντίων σχετικά με το έμβλημα της οικογένειας των Κομνηνών αλλά και με εκείνο του δικέφαλου αετού. Το θέμα απασχολούσε επί καιρό γιατί υπήρχαν ακόμα ερωτήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρόνια μετά, ο Διονύσης Π. Καλογερόπουλος είχε γράψει σχετικά στα Χρονικά του Πόντου (Έτος Α’, Τεύχος 15-16 Νοεμ.-Δεκ. 1945). Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενό του.

≈ 

Εξ εγγράφου, δημοσιευθέντος εν σ. 225 του υπό τον τίτλον Documents inedits pour servir à l’Histoire de la domination Venitienne an Crete 1380-1485 Paris 1892, έργου του Ιππολύτου Noiret, πληροφορούμεθα ότι κατά τον Φεβρουάριον του 1414 οκτακόσιαι ογδοήκοντα οικογένειαι της επί του Ευξείνου Πόντου Τραπεζούντος, φοβούμεναι εκεί τας πιέσεις και τους διωγμούς των Τούρκων εζήτησαν την άδειαν της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου να εγκατασταθώσιν εις άλλον Ενετοκρατούμενον τόπον.

Η Ενετική Κυβέρνησις, γνωρίζουσα εκ παλαιών εμπορικών μετά των Τραπεζουντίων σχέσεων ότι «αυτοί ήσαν ικανοί να ζήσωσιν ειρηνικώς, δικαίως και ιδίφ ιδρώτι», ως μαρτυρεί έτερον έγγραφον της 9 Δεκεμβρίου 1395, αναφερόμενων εν σ. 72 του προμνημονευθέντος έργου του Noiret, επέτρεψε την μετοικεσίαν ταύτην και υπέδειξεν ως καταλλήλους τόπους εγκαταστάσεως την Εύβοιαν και την Κρήτην.

Τούτων οι Τραπεζούντιοι προετίμησαν την δευτέραν, όπου ίδρυσαν νοτιοανατολικώς της κωμοπόλεως Σητείας επί λοφοπεδίου μεταξύ Συνοικισμών Πέτρα (αρχαίας Σητείας) και Ζαχαρίνου, πόλιν, ήν και απεκάλεσαν «Τραπεζόνδαν».

Διατί άραγε οι εγκαταστάντες εχρησιμοποίησαν τον ξενικόν τούτον τύπον του ονόματος, όστις ενθυμίζει τον ενετικόν «Trapezonte» είναι άγνωστον. Ίσως η ονομασία επεβλήθη εις αυτούς υπό των Ενετών, οι οποίοι ήθελον ούτω να διακρίνωσι την παλαιάν από της νέας Τραπεζούντος ή ίσως έδωκαν αυτοί οι Τραπεζούντιοι το όνομα, διά να ευχαριστήσωσι τους προστάτας τούς παρασχόντας εις αυτούς άσυλον.

Ο Δικέφαλος αετός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς τη δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (ανατολή) συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/User:Colossus)

Τω 1931 κατά την καλλιέργειαν αγρού τινος εν τη περιοχή της άλλοτε Τραπεζόνδης ανευρέθη αετός μονοκέφαλος, όστις και κατετέθη εν των Μουσείω Ηρακλείου. Το εύρημα τούτο παρέσχεν αφορμήν εις τον Μ. Γ. Καταπότην να γράψει εν τη «Ελευθέρα Σκέψει» (Έτος Γ’ αριθ. 873 της 9 Ιουλίου 1931) και εν τω «Μύσωνι» (Τόμ. Β’. 1933 σ. 140-1) περί της εν Σητεία εποικήσεως των Τραπεζουντίων, να αναγράψη τα της τύχης αυτών και να αποδώση το οικόσημον τούτο εις ευγενή οικογένειαν των εν Σητεία εγκατασταθέντων Ποντίων και δη εις την του ηγέτου αυτών.

Και ως προς μεν την εν Κρήτη εγκατάστασιν των Ποντίων ελέχθησαν ικανά, η Ιστορία όμως αναγράφει ότι, ενώ ούτοι εζήτησαν διά της μετοικεσίας την σωτηρίων αυτών, δεν απέφυγον το πεπρωμένων και κατά τας επιδρομάς του 1538 και 1648, άλοι μεν εξ αυτών εσφάγησαν, έτεοι δεν ηχμαλωτίσθησαν και άλλοι διασκορπίσθεντες εξήτησαν νέον άσυλον.

Και ως προς το οικόσημον έχω την γνώμην ότι δεν είναι γνήσιον Βυζαντινόν, αλλά νόθον, ποιηθέν υπό τινος Έλληνος ή ξένου, επιδιώκοντος να ιδιοποιηθή το ξένον διακριτικόν σήμα του ευγενούς οίκου των Κομνηνών και ν’ αποδείξη διά πλαστών τίτλων και δένδρων την ανύπαρκτον αυτού συγγένειαν προς τον περί ου ο λόγος Αυτοκρατορικόν οίκον. Και τούτο διότι η μεν Ιστορία δεν αναφέρει Κομνηνόν μεταβάντα εις Κρήτην, η δε οικοσημολία παραδίδει ότι ουδεμία άλλη Βυζαντινή οικογένεια πλην της των Κομνηνών είχαν ως έμβλημα τον μονοκέφαλον αετόν. Ούτος εθεσπίσθη υπό του Ιωάννου Β’ του Κομνηνού, όστις μεταβάς τον Σεπτέμβριον του 1282 εις Κωνσταντινούπολιν, διά να τελέση τους γάμους αυτού μετά της Ευδοκίας Μιχαήλ Παλαιολόγου, έφερεν ως αυτοκρατορικόν σύμβολον αντί δικεφάλου μονοκέφαλον αετόν, κατ’ αντίθεσιν προς την Ευδοκίαν, ήτις έφερε τον δικέφαλον.

Έκτοτε δε καθιερώθη ο μεν Δικέφαλος ως έμβλημα των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, ο δε Μονοκέφαλος ως των της Τραπεζούντος.

•Πηγή: Χρονικά του Πόντου, Έτος Α’, Τεύχος 15-16 (Νοεμ.-Δεκ. 1945), σελ. 354-355, εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
•Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ωραιόκαστρο: Συγκίνηση και περηφάνια στα εγκαίνια της έκθεσης «Στις αποσκευές της μνήμης» και τη βιωματική πορεία

7/09/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Street food αλά ποντιακά: Η Νάουσα δοκίμασε περέκ με smashed κιμά και cheesecake με πασκιτάν

7/09/2026 - 12:45μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος πρωταγωνίστησε στο Κιλκίς με τους «Αργοναύτες» – Λύρα, χορός και μνήμες

7/09/2026 - 12:16μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
O Κόσουκε Φουκούντα με τη λύρα του, από τη ΔΕΘ σε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο της ΕΡΤ3. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Καζαντζάκη στο κότσαρι: Ο Κόσουκε Φουκούντα, το πρόσωπο-γέφυρα της ιαπωνικής ΔΕΘ

6/09/2026 - 5:07μμ
Με παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρα των Σανταίων κατά το μνημόσυνο στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Μνημόσυνο για τους Σανταίους που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα

6/09/2026 - 12:52μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα πολιτιστική περίοδο

5/09/2026 - 9:31μμ
Ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης (πηγή: Φωτίκα Σικελιώτη / commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Σικελιώτης: Ο Σμυρνιός ζωγράφος της Καισαριανής (και του κόσμου) με το μοναδικό έργο

5/09/2026 - 7:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αναστασία Τελιανίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιάπωνες χορεύουν ποντιακά στη ΔΕΘ με επικεφαλής τον φιλοπόντιο πανεπιστημιακό Κόσουκε Φουκούντα

5/09/2026 - 2:48μμ
(Πηγή: facebook.com/akritaskrioneriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ο Ακρίτας» Κρυονερίου στην Καβάλα: Αρχίζουν οι εγγραφές στον δραστήριο ποντιακό σύλλογο

5/09/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

4 λεπτά πριν
Αστυνομικός έξω από το ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Τέμπη: Με τις καταθέσεις της οικογένειας του μηχανοδηγού άρχισε η αποδεικτική διαδικασία

27 λεπτά πριν
Φωτιά στη Μακρυκάπα Ευβοίας, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μακρυκάπα – Απειλούνται μαντριά, μάχη με τον άνεμο

51 λεπτά πριν

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

1 ώρα πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος και πρόεδρος της CDU Φρίντριχ Μερτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μία ημέρα μετά τις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γερμανία: Η νίκη της AfD κλονίζει τον Μερτς – «Τεκτονική αναταραχή» στο πολιτικό σύστημα

2 ώρες πριν
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV