pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μωμόγεροι και στη μακρινή Μελβούρνη, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού – «Εδώ οι Πόντιοι είναι αλλιώς»

«Συμβάλλουμε και εμείς στη διάδοση του εθίμου σε όλο τον κόσμο» είπε ο Θεόδωρος Κουσαλίδης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου

23/02/2024 - 10:10πμ
Το μπλουζάκι του Θεόδωρου Κουσαλίδη με το οποίο ταξίδεψε στη Μελβούρνη (φωτ.: «Νέος Κόσμος»)

Το μπλουζάκι του Θεόδωρου Κουσαλίδη με το οποίο ταξίδεψε στη Μελβούρνη (φωτ.: «Νέος Κόσμος»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με την παραλλαγή που παρουσιάζονται στα ποντιοχώρια της Κοζάνης έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο της UNESCΟ για την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο φυσικός τους… χρόνος είναι το Δωδεκαήμερο, η περίοδος δηλαδή από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, οπότε και οι θίασοι βγαίνουν στους δρόμους πόλεων και χωριών χορεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας. Οι Μωμόγεροι, το ποντιακό εθιμικό δρώμενο, έχουν αγαπηθεί όπου υπάρχουν Έλληνες. Και στη μακρινή Αυστραλία ακόμα.

Και μπορεί να έχουμε αφήσει αρκετά πίσω μας τις γιορτές, όμως ο θίασος θα κάνει και φέτος την εμφάνισή του στη Μελβούρνη, στη μεγαλύτερη γιορτή ελληνικού πολιτισμού που γίνεται στην Αυστραλία, στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» που φέτος γίνεται 36 ετών.

Για την ακρίβεια, από το 2018 οι Μωμόγεροι δίνουν το παρών στο φεστιβάλ. Έξι χρόνια μετά ο Θεόδωρος Κουσαλίδης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου επέστρεψε στη Μελβούρνη συνοδεύοντας τη φετινή αποστολή, η οποία είναι καλεσμένη της Ποντιακής Εστίας. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, το έγραψε και στην μπλούζα που φοράει: «Οι Μομωέρ’ ταξίδεψαν και ήρθαν ‘ς σην Εστίαν. Αντάμωμαν εφτάμ’ εμείς αδά ‘ς σην ξενιτείαν».

Μιλώντας στον Νέο Κόσμο, ο Θεόδωρος Κουσαλίδης αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η οποία είναι και στέλεχος στην «Ποντιακή Εστία», τη Λίτσα Αθανασιάδου. «Γνωριστήκαμε το 2000 και από τότε ξεκίνησε δειλά-δειλά η κουβέντα το πώς να ερχόμασταν με τους Μωμόγερους στην Αυστραλία. Και εμείς θέλαμε πάρα πολύ και αυτοί επίσης και έγινε πράξη το 2018», εξήγησε.

Άλλωστε, το σωματείο από τότε που ιδρύθηκε, το 1976, έβαλε ως στόχο να καλεί ιστορικούς, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από την Ελλάδα για εκδηλώσεις που αφορούν την ποντιακή παράδοση, αλλά και το ζήτημα της Γενοκτονίας.

«Συμβάλλουμε και εμείς στη διάδοση του εθίμου σε όλο τον κόσμο» είπε για τους Μωμόγερους ο Θεόδωρος Κουσαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι το έθιμο έχει διονυσιακό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, έχουν διασωθεί γύρω στις 55 παραλλαγές, «ωστόσο ο ρυθμός είναι κοφτός και πολεμικός, και είναι ο ίδιος σε όλες».

Και συνέχισε μιλώντας στον Νέο Κόσμο: «Για να γίνει το δρώμενο πρέπει να υπάρχουν τα βασικά όργανα, όπως η λύρα και το αγγείο, και ο τραγουδιστής. Εκτός από τους χορευτές συμμετέχουν και άλλα μέλη του θιάσου, όπως ο γέρος και η γριά που συμβολίζουν τον παλιό χρόνο, καθώς και οι νύφες που συμβολίζουν τον νέο χρόνο και την αναγέννηση της φύσης. Υπάρχει επίσης ο χαρακτήρας του διαβόλου, ο οποίος παίζει σατιρικό ρόλο στο έθιμο. Αυτό το δρώμενο έχει τροχιά προχριστιανική και δεν συνδέεται με την Εκκλησία. Η ιστορία περιλαμβάνει την κλοπή της νύφης από έναν Μωμόγερο και την εξέταση της “ζημιάς” από έναν γιατρό, ενώ ο αστυνομικός επιβάλει πρόστιμο στον κλέφτη».

Από την εμφάνιση της αποστολής των Μωμόγερων στο χώρο της Ποντιακής Εστίας αμέσως μετά την άφιξή τους στη Μελβούρνη (φωτ.: Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Στη Μελβούρνη για να συνοδεύσουν τους Μωμόγερους που θα εμφανιστούν το απόγευμα της Κυριακής, στη Lonsdale, βρίσκονται ο λυράρης Νίκος Κοκκινίδης, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης που παίζει το αγγείο και ο  τραγουδιστής Γιάννης Κατωτοικίδης.

Οι νεαροί καλλιτέχνες εντυπωσιάστηκαν από την ανταπόκριση των ομογενών: «Βλέποντας το κέφι και τη χαρά στα πρόσωπα των νέων που χόρευαν στην εκδήλωση της “Ποντιακής Εστίας” όταν παίζαμε ήταν πολύ συγκινητικό. Δεν ήταν ότι απλά διασκέδαζαν, το ζούσαν με πάθος και διέκρινες την περηφάνια για την καταγωγή τους. Αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπεις στους Πόντιους στην Ελλάδα, ίσως γιατί εκείνοι είναι στον τόπο τους ενώ εδώ η απόσταση μεγεθύνει τα συναισθήματα», ανέφερε ο Νίκος Κοκκινίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

18/08/2026 - 8:47μμ
Ο χάρτης της Μικράς Ασίας που φιλοξενούσε η έκδοση και το εξώφυλλο του τόμου
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος μέσα από τα αρχεία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αθήνας το 1922

18/08/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

17/08/2026 - 11:32πμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μιχαΐλο Φέντοροφ (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Ουκρανία: Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Φέντοροφ ζητά να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών

25 λεπτά πριν
(Πηγή: greekaustralians.com.au)

Μελβούρνη: Διάλεξη του Alistair Gillard για τη συμβολή των Ελληνοαυστραλών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Κλειστό απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω FlyOver

2 ώρες πριν
Εικόνα από την περιοχή της Αττικής  (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Αίθριος με τοπικές μπόρες στα ορεινά και υδράργυρο έως τους 37 βαθμούς

2 ώρες πριν
Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Champions League: Στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί την πρόκριση η ΑΕΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV