pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μωμόγεροι και στη μακρινή Μελβούρνη, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού – «Εδώ οι Πόντιοι είναι αλλιώς»

«Συμβάλλουμε και εμείς στη διάδοση του εθίμου σε όλο τον κόσμο» είπε ο Θεόδωρος Κουσαλίδης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου

23/02/2024 - 10:10πμ
Το μπλουζάκι του Θεόδωρου Κουσαλίδη με το οποίο ταξίδεψε στη Μελβούρνη (φωτ.: «Νέος Κόσμος»)

Το μπλουζάκι του Θεόδωρου Κουσαλίδη με το οποίο ταξίδεψε στη Μελβούρνη (φωτ.: «Νέος Κόσμος»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με την παραλλαγή που παρουσιάζονται στα ποντιοχώρια της Κοζάνης έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο της UNESCΟ για την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο φυσικός τους… χρόνος είναι το Δωδεκαήμερο, η περίοδος δηλαδή από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, οπότε και οι θίασοι βγαίνουν στους δρόμους πόλεων και χωριών χορεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας. Οι Μωμόγεροι, το ποντιακό εθιμικό δρώμενο, έχουν αγαπηθεί όπου υπάρχουν Έλληνες. Και στη μακρινή Αυστραλία ακόμα.

Και μπορεί να έχουμε αφήσει αρκετά πίσω μας τις γιορτές, όμως ο θίασος θα κάνει και φέτος την εμφάνισή του στη Μελβούρνη, στη μεγαλύτερη γιορτή ελληνικού πολιτισμού που γίνεται στην Αυστραλία, στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» που φέτος γίνεται 36 ετών.

Για την ακρίβεια, από το 2018 οι Μωμόγεροι δίνουν το παρών στο φεστιβάλ. Έξι χρόνια μετά ο Θεόδωρος Κουσαλίδης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου επέστρεψε στη Μελβούρνη συνοδεύοντας τη φετινή αποστολή, η οποία είναι καλεσμένη της Ποντιακής Εστίας. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, το έγραψε και στην μπλούζα που φοράει: «Οι Μομωέρ’ ταξίδεψαν και ήρθαν ‘ς σην Εστίαν. Αντάμωμαν εφτάμ’ εμείς αδά ‘ς σην ξενιτείαν».

Μιλώντας στον Νέο Κόσμο, ο Θεόδωρος Κουσαλίδης αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η οποία είναι και στέλεχος στην «Ποντιακή Εστία», τη Λίτσα Αθανασιάδου. «Γνωριστήκαμε το 2000 και από τότε ξεκίνησε δειλά-δειλά η κουβέντα το πώς να ερχόμασταν με τους Μωμόγερους στην Αυστραλία. Και εμείς θέλαμε πάρα πολύ και αυτοί επίσης και έγινε πράξη το 2018», εξήγησε.

Άλλωστε, το σωματείο από τότε που ιδρύθηκε, το 1976, έβαλε ως στόχο να καλεί ιστορικούς, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από την Ελλάδα για εκδηλώσεις που αφορούν την ποντιακή παράδοση, αλλά και το ζήτημα της Γενοκτονίας.

«Συμβάλλουμε και εμείς στη διάδοση του εθίμου σε όλο τον κόσμο» είπε για τους Μωμόγερους ο Θεόδωρος Κουσαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι το έθιμο έχει διονυσιακό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, έχουν διασωθεί γύρω στις 55 παραλλαγές, «ωστόσο ο ρυθμός είναι κοφτός και πολεμικός, και είναι ο ίδιος σε όλες».

Και συνέχισε μιλώντας στον Νέο Κόσμο: «Για να γίνει το δρώμενο πρέπει να υπάρχουν τα βασικά όργανα, όπως η λύρα και το αγγείο, και ο τραγουδιστής. Εκτός από τους χορευτές συμμετέχουν και άλλα μέλη του θιάσου, όπως ο γέρος και η γριά που συμβολίζουν τον παλιό χρόνο, καθώς και οι νύφες που συμβολίζουν τον νέο χρόνο και την αναγέννηση της φύσης. Υπάρχει επίσης ο χαρακτήρας του διαβόλου, ο οποίος παίζει σατιρικό ρόλο στο έθιμο. Αυτό το δρώμενο έχει τροχιά προχριστιανική και δεν συνδέεται με την Εκκλησία. Η ιστορία περιλαμβάνει την κλοπή της νύφης από έναν Μωμόγερο και την εξέταση της “ζημιάς” από έναν γιατρό, ενώ ο αστυνομικός επιβάλει πρόστιμο στον κλέφτη».

Από την εμφάνιση της αποστολής των Μωμόγερων στο χώρο της Ποντιακής Εστίας αμέσως μετά την άφιξή τους στη Μελβούρνη (φωτ.: Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Στη Μελβούρνη για να συνοδεύσουν τους Μωμόγερους που θα εμφανιστούν το απόγευμα της Κυριακής, στη Lonsdale, βρίσκονται ο λυράρης Νίκος Κοκκινίδης, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης που παίζει το αγγείο και ο  τραγουδιστής Γιάννης Κατωτοικίδης.

Οι νεαροί καλλιτέχνες εντυπωσιάστηκαν από την ανταπόκριση των ομογενών: «Βλέποντας το κέφι και τη χαρά στα πρόσωπα των νέων που χόρευαν στην εκδήλωση της “Ποντιακής Εστίας” όταν παίζαμε ήταν πολύ συγκινητικό. Δεν ήταν ότι απλά διασκέδαζαν, το ζούσαν με πάθος και διέκρινες την περηφάνια για την καταγωγή τους. Αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπεις στους Πόντιους στην Ελλάδα, ίσως γιατί εκείνοι είναι στον τόπο τους ενώ εδώ η απόσταση μεγεθύνει τα συναισθήματα», ανέφερε ο Νίκος Κοκκινίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ και το εξώφυλλο του βιβλίου της (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Γενοκτονία, άρνηση και δημοκρατία: Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Βοιωτία: Προφυλακίστηκαν ο δήμαρχος Στυλίδας και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στη Γερμανία 31χρονος εμπλεκόμενος στη δολοφονία Ζαμπούνη – Κινούνται οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: lionnews.gr)

Σέρρες: Δύο νεκροί μετά από μετωπική σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό στην Παλαιοκώμη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου Κ20: Ασημένιο μετάλλιο για τη Μητροπούλου στο μήκος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)

Ταϊλάνδη: Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς σε λύκειο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign