pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελπιδοφόρος: «Δεν μπορούμε να βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ένα παιδί – Ο ανάδοχος αποτελεί την εγγύηση για την ορθόδοξη ανατροφή του»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μιλά και για τις σχέσεις του με την ομογένεια, αλλά και για όλα όσα τον κατηγορούν

27/01/2024 - 6:23μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την οπτική του για θέματα που απασχολούν την εκκλησιαστική –και όχι μόνο– επικαιρότητα καταθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εφημερίδα Τα Νέα. Για το ενδεχόμενο τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να βαπτίζονται όταν το αποφασίσουν τα ίδια, όντας πια ενήλικοι, δηλώνει:

«Στη δική μας Εκκλησία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα για ένα παιδί οποιασδήποτε προέλευσης. Δεν μπορούμε να βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ένα παιδί και πώς ήρθε στον κόσμο. Εμάς ο ρόλος μας είναι να εξασφαλίζουμε τη νομιμότητα. Να ξέρουμε ότι όσοι έχουν την κηδεμονία αυτού του παιδιού, είτε είναι φυσικοί γονείς είτε έχουν τη νομική του επιμέλεια, συναινούν στη βάπτιση. Αυτό είναι το νομικό κομμάτι.

»Το εκκλησιαστικό κομμάτι είναι να υπάρχει ανάδοχος που είναι ορθόδοξος και αποτελεί την εγγύηση για την ορθόδοξη ανατροφή του παιδιού.

»Δεν νοείται να ζυγίζονται οι γονείς στην ορθόδοξη ευσέβειά τους και αργότερα να αποφασίζεται αν το παιδί μπορεί να βαπτιστεί ή όχι. Γι’ αυτό υπάρχει ο ανάδοχος. Εφόσον, λοιπόν, συντρέχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ούτε εκκλησιαστικά ούτε νομικά κάποιο κώλυμα για να γίνεται η βάπτιση ενός παιδιού. Αυτό δηλαδή που έπραξα και εγώ το 2022».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την ομογένεια, ο Ελπιδοφόρος τόνισε πως «όσοι κοιτούν την ομογένεια από την προοπτική των Αθηνών, παρασύρονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα. Αλλά όταν ζει κανείς στις ΗΠΑ και συζητά με τους θεσμούς που δραστηριοποιούνται εκεί, έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η ΑΧΕΠΑ, μια από τις πιο καλά δικτυωμένες και θεμελιωμένες ομογενειακές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι εγώ διαιρώ την ομογένεια. Ούτε η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών, μια πάρα πολύ ισχυρή και αντιπροσωπευτική οργάνωση των ΗΠΑ.

»Αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν την Ομογένεια είναι αυτοί οι οποίοι θα ήθελαν ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει αυτό που του λένε εκείνοι. Κανείς σοβαρός Αρχιεπίσκοπος, όμως, δεν είναι δυνατόν ποτέ να παραχωρήσει, να εκχωρήσει τις ευθύνες του σε ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο φιλοδοξεί να κατευθύνει τα ομογενειακά ζητήματα για να εισπράξει το αντίτιμο πάλι από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για την κριτική που έχει δεχθεί ότι έχει «υπερβολικά φιλικές θέσεις με την Τουρκία και ότι αυτό συμβαίνει επειδή διεκδικεί τη θέση του Πατριάρχη όταν αποδημήσει», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να τον κατηγορούν και ως «κατάσκοπο της Τουρκίας», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απαντά: «Ε, όχι και κατάσκοπος! Δεν είμαι κατάσκοπος κανενός. Είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, είμαι παιδί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είμαι γέννημα και θρέμμα της Κωνσταντινουπόλεως και νομίζω ότι έχω γίνει στόχος της νοοτροπίας η οποία βλέπει με καχυποψία οποιονδήποτε Έλληνα δεν έχει γεννηθεί και δεν ζει στην Ελλάδα.

»Αυτή η νοοτροπία υπάρχει από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους. Και αυτό το έχουμε ζήσει και στην Κωνσταντινούπολη τόσα χρόνια, όπου πραγματικά αισθανόμαστε ότι συνθλιβόμαστε μεταξύ δύο νοοτροπιών: της Τουρκίας, η οποία μας βλέπει ως κατασκόπους της, και ως ενδεχόμενους προδότες της Τουρκίας, και κάποιων ακραίων κύκλων της Ελλάδας οι οποίοι μας βλέπουν ως τουρκόφωνους.

»Πολλές φορές η Ελλάδα μάς πληγώνει, αλλά αυτό δεν είναι αιτία για να στραφούμε στην άλλη πλευρά. Ποτέ. Το αίμα νερό δεν γίνεται».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Με τον κύριο πρωθυπουργό και την οικογένειά του ανέκαθεν διατηρούσα και εξακολουθώ να διατηρώ άριστες σχέσεις. Υπήρξε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να υπονομευθεί αυτή η σχέση, η οποία νομίζω ότι απέτυχε, κατέρρευσε. Άφησε κάποια πίκρα, αλλά αυτή η πίκρα δεν αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, απλώς είναι η πικρή γεύση στο στόμα που σου μένει ότι κάποιοι προσπαθούν να σου χαλάσουν μια φιλία παλιά, εγκάρδια, ειλικρινή και αφιλοκερδή. Διότι και οι δύο το έθνος υπηρετούμε, από διαφορετικές σχέσεις».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

5/02/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

5/02/2026 - 9:13πμ
Αριστερά ο Νεόφυτος Σταύρου σήμερα και δεξιά μόλις είχε έρθει στην Αυστραλία, το 1951 (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από ψάλτης στην Ξυλοτύμβου, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος στο Σίδνεϊ και υποψήφιος για το βραβείο Επιτευγμάτων Αυστραλίας-Κύπρου

3/02/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: Instagram nhsaofamerica)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ένωση Ελλήνων Φοιτητών ένωσε τον ελληνισμό στη Νέα Υόρκη

3/02/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αυστραλίας γιόρτασε με χορό, σουβλάκια και λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Prospect στην Αδελαΐδα

3/02/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»: Με επιτυχία το καθιερωμένο πανηγύρι στη Μελβούρνη

3/02/2026 - 12:20πμ
Πρώτος από αριστερά ο Τζον Κατσιματίδης και δίπλα του ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: MFA/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Ανακοινώθηκαν οι τελετάρχες της φετινής παρέλασης

2/02/2026 - 10:01μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

1/02/2026 - 10:58πμ
Ομογενείς μαθητές στη διάρκεια απαγγελίας (φωτ.: Orthodox observer/ Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια γιορτή της ελληνικής γλώσσας και του πνεύματος στην καρδιά της Νέας Υόρκης

31/01/2026 - 8:14μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια απώλεια και μια νέα αρχή για την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης

31/01/2026 - 5:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Παραδοσιακά και σε κλίμα ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νίκησε στην Ιταλία και πήρε την πρόκριση το Περιστέρι

10 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/ppsakropotamou)

Μουχαπέτι «Τάσος Παπαδόπουλος» και βασιλόπιτα στον Ακροπόταμο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign