pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Φέρμης, ο μικροκαμωμένος Μικρασιάτης ηθοποιός – Η ζωή και το πικρό φινάλε

Ο Σπύρος Δευτεραίος γράφει για τον «καλό άνθρωπο του θιάσου», ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου 1999

26/01/2024 - 8:14μμ
Ο Γιάννης Φέρμης σε σκηνή από ταινία (φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

Ο Γιάννης Φέρμης σε σκηνή από ταινία (φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσον αφορά τη γέννησή του το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν το 1921. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Λάρισα (εκεί όπου έκλεισε τα μάτια του στις 26 Ιανουαρίου 1999), οι άλλοι μισοί στη Μικρά Ασία – ασχέτως ότι μετά την τραγωδία του 1922 η οικογένεια ήταν στη Λάρισα. Πάντως ο ίδιος καυχιόταν και για τις δύο πατρίδες του.

Όπως και να ‘χει, ο μικρός Γιάννης λάτρευε από παιδί το θέατρο, και παρόλο που προέκυψε στην πορεία η Κατοχή δεν πτοήθηκε και κατέβηκε με πολλές δυσκολίες στην Αθήνα να κυνηγήσει το όνειρό του. Και δη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο καλός άνθρωπος του θιάσου

Και εδώ έχουμε έτερη διχογνωμία: Το κανονικό του επίθετο ήταν Καγκάς. «Ο Καγκάκος μου» όπως τον αποκαλούσε με μεγάλη αγάπη και συμπάθεια η αξέχαστη Άννα Καλουτά.

Το πώς από Κάγκας έγινε Φέρμης; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το έκανε ο ίδιος λόγω της οικογένειάς του, για να μην μάθει ότι έγινε ηθοποιός. (Βέβαια κάποια στιγμή το έμαθε και είχαμε θεματάκια.)

(Φωτ.: Facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Άλλοι υποστηρίζουν ότι «νόνος» του ήταν ο Νίκος Σταυρίδης. Το 1949 τον είδε σε μια παράσταση στο θέατρο «Το σπίτι του στρατιώτη» που βρισκόταν στην οδό Κοραή. Ο μεγάλος κωμικός τον εκτίμησε πολύ και σχεδόν τον ανέλαβε.

Αρχικά πήγανε στο θέατρο «Βέμπο». Εκεί μόλις τον είδε η Σοφία Βέμπο λέγεται ότι… ξίνισε. «Αυτό το πράγμα τι το ‘φερες εδώ. Πού θα το χρησιμοποιήσω;», ρώτησε τον Σταυρίδη. Ο τελευταίος του έπλεξε το εγκώμιο και τελικά εκείνη πείστηκε μεν να τον κρατήσει στο θίασο με 40 δραχμές μεροκάματο, αλλά με τον όρο να μην κάνει αρχικά τίποτα. Έτσι και έγινε.

Όταν όμως λίγο αργότερα βγήκε μπροστά σε ένα επιθεωρησιακό νούμερο με θέμα τους δημόσιους υπαλλήλους, αποθεώθηκε. Και η Βέμπο ανακάλεσε.

Γενικώς ο Γιάννης Φέρμης είχε ακούσει μόνο καλά λόγια από τους συναδέλφους αλλά και από τον κόσμο του θεάτρου

(Φωτ.: Facebook / Συμέλα Κοτρίδου)

Όσα παίρνει ο άνεμος

Γυρνάμε πίσω στα χρόνια του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί, μαθητής ακόμα, έπαιζε σε μια παράσταση, τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ. Ξαφνικά αέρας σήκωσε το ριντό (τη θεατρική αυλαία, δηλαδή) και τύλιξε τον Φέρμη. Αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει, αλλά ο κόσμος από κάτω γελούσε με την καρδιά του. Κοινώς το δράμα μετατράπηκε σε κωμωδία.

Από την άλλη ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Παρασκευάς φώναζε: «Τι μου το φέρατε αυτό το πράγμα εδώ».

Τελικά έβγαλε τη σχολή του Εθνικού θεάτρου με «λίαν καλώς»· ο Δημήτρης Ροντήρης του είπε να αναζητήσει την τύχη του στο ελεύθερο θέατρο.

Με Προβελέγγιο, Δούκα και Χατζηχρήστο (φωτ.: Facebook / Θέατρα που έκλεισαν)

Έτσι και έκανε. Και μπορεί στον κινηματογράφο να πήρε πολύ μικρούς ρόλους, αλλά στο θέατρο –και κυρίως στην επιθεώρηση– ήταν υπολογίσιμη δύναμη.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του επιχειρηματία Βασίλη Μπουρνέλη, ο οποίος τον εκτιμούσε πολύ και φρόντιζε συνέχεια να τον έχει στις δουλειές του. Όπως μάλιστα διηγούνται άνθρωποι του θεάτρου, μόλις έβγαινε ο Φέρμης, κοντούλης και αδύνατος και έλεγε «πεινάω», έπεφτε το θέατρο κάτω από το γέλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=p855kgIClvg

Και μπορεί να ήταν μικροκαμωμένος, όμως είχε μια φωνή καμπάνα. Μάλιστα σε μια πρόβα –γιατί τότε στα θέατρα υπήρχε ζωντανή ορχήστρα– τον άκουσε ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης και… έμεινε, που λένε. Τον κοιτούσε από πάνω ως κάτω και αναρωτιόταν πως είναι δυνατό βγαίνει αυτή η φωνή από αυτόν τον άνθρωπο.

Όταν όλα δεν πάνε καλά

Για χρόνια το παράπονό του ήταν ότι δεν τον έπαιρναν στον κινηματογράφο. Όταν αυτό έγινε, εμφανίστηκε σε πάνω από 40 ταινίες. Όμως λόγω της φωνής του που μπορούσε να την κάνει και παιδική έκανε και αρκετά ντουμπλάζ.

Όμως τίποτα δεν μένει αιώνια, και πώς θα μπορούσε άλλωστε. Το είδος που υπηρέτησε στο θέατρο, η επιθεώρηση, είχε αρχίσει να αλλάζει. Ο άλλοτε χρήσιμος δευτεραγωνιστής στα μεγάλα θέατρα προκειμένου να επιβιώσει άρχισε να παίζει σε μικρότερα.

Ο κινηματογράφος είχε τελειώσει και στην τηλεόραση με λίγα περασματάκια ή έστω μικρούς ρόλους απλά επιβίωνε. 

Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο τα παράτησε όλα και γύρισε πίσω στη Λάρισα. Ήταν συγκινητική η αγάπη των συγγενών και φίλων, ενώ και παλιοί του συνάδελφοι δεν τον ξέχασαν. Ένας από αυτούς ήταν και ο Θύμιος Καρακατσάνης που τον βοήθησε πολύ, ενώ σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι αισθανόταν τύψεις, καθώς μια Δευτέρα που είχε κανονίσει να ανέβει στη Λάρισα να τον δει δεν τον πρόλαβε ζωντανό.

Το 1998, έναν χρόνο πριν από το θάνατό του, τα οικονομικά αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε έγιναν θέμα σε δελτίο της εποχής. Αυτός ο άνθρωπος που ήθελε δημοσιότητα μόνο για τη δουλειά του είδε τη ζωή του στην μικρή οθόνη, και όχι για καλό σκοπό.

Συμβαίνουν και αυτά. Στην ουσία αυτό που έχει μείνει είναι ότι ο Γιάννης Φέρμης, αυτός ο καλόκαρδος άνθρωπος, όταν ανέβαινε πάνω στη σκηνή μεταμορφωνόταν. Ασχέτως ρόλου και διάρκειάς του.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Facebook / Γεώργιος Ζαμπέτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπέτας: Πατέρας και γιος έφυγαν από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα, με 16 χρόνια διαφορά

10/03/2026 - 12:26μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μία σπουδαία πρωτοβουλία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Κατέρρευσε στη Σεβίλλη ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Αγκάλιασε το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Συμφωνία Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Τέλος στο πλαφόν τον Ιούνιο και ενίσχυση 3.000 ευρώ ανά πρατήριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign