pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα, με τους πρόσφυγες να έχουν τον πρώτο λόγο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Σάββατο εγκαινιάζεται το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης που παρακολουθεί την πορεία προς τη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους

14/12/2023 - 9:46πμ
Πρόσφυγες από το Μπιλετζίκ (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικό Αρχείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Πρόσφυγες από το Μπιλετζίκ (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικό Αρχείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες είναι το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, εκεί δηλαδή όπου έγινε η Δίκη των Έξι. Το πρώτο μέρος ήταν μια αφήγηση για την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, τα γεγονότα της Εκστρατείας και της Καταστροφής.

Στο σύνολό της η έκθεση φιλοδοξεί να παρακολουθήσει την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους.

Έτσι, από το Σάββατο, οπότε θα γίνουν τα εγκαίνια, η νέα… ιστορία θα μιλά για τη δημιουργία της Ελλάδας από άποψη συνόρων και πληθυσμού.

«Δεν έχω […] παρά να απευθύνω την εξής παραίνεσιν προς κάθε Έλληνα: Κάθε πρόσφυξ που βλέπετε εις τον δρόμον, και η τελευταία ρακένδυτος και μαυροφορεμένη γυναικούλα, είνε αξία όλης μας της ευλαβείας. Είναι τα ζώντα μνημεία της Μεγάλης Ελλάδος, είναι της αφοσιώσεως εις την πατρίδα η εκπροσώπησις, είναι ενσωματωμένη η εθνική οδύνη και η ωραία ελπίς διά την αύριον» λέει ένα από τα τεκμήρια, δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερον Βήμα με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1925.

Η σύγχρονη Ελλάδα διαμορφώθηκε μεταξύ της Επανάστασης του 1821 που γέννησε το πρώτο μικρό κράτος, μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923. Στη διάρκεια αυτού του αιώνα σημειώθηκαν κοσμογονικές αλλαγές με αποτέλεσμα προσφυγικές ροές που άλλαξαν ριζικά την ελληνική κοινωνία.

Στόχος της έκθεσης είναι η όσο το δυνατό πληρέστερη παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν διαχρονικά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες φωτίζονται πτυχές του θέματος, όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η διαχείριση του τραύματος, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η μνήμη.

Σε πρώτη ανάγνωση, δύσκολα αναγνωρίζεται η χρονική προέλευση των ιστοριών αυτών. Κοινή συνισταμένη τους τα διαχρονικά συναισθήματα των διωγμένων ανθρώπων, ο φόβος και η απόγνωση, η αποδοχή της καταστροφής και της απώλειας, η καρτερία και η αντοχή, το πείσμα για επιβίωση. Και παράλληλα, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση, οι προσπάθειες συμπατριωτών και ξένων για βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα η καχυποψία, η αδιαφορία και η εχθρική στάση πολλών.

Τα παραπάνω οπτικοποιούνται μέσα από ένα video-animation, έργο του σκηνοθέτη Παναγιώτη Ράππα, στο οποίο προσφυγικές ομάδες σε μια συνεχή πορεία, που κρατά 100 και πλέον χρόνια, υποδέχονται συμβολικά τον επισκέπτη, ενώ επιλεγμένες ιστορίες της έκθεσης ζωντανεύουν σε βίντεο σπουδαστών του Τμήματος Animation του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερεις μεγάλες ενότητες: Τα αίτια, Ο ξεριζωμός, Το στέριωμα, Η μνήμη.

Τα αίτια φωτίζουν τους λόγους που οδηγούν κάποιον να εγκαταλείψει ξαφνικά και απροσδόκητα τον τόπο του: πόλεμοι, διωγμοί, αλλαγές συνόρων, ανταλλαγές πληθυσμών κ.ά. Η αναγκαστική και ελάχιστα προετοιμασμένη φυγή, το δύσκολο ταξίδι, από το οποίο δεν επιβίωναν όλοι, τα πολύτιμα που δεν αποχωρίζονταν, η υποδοχή που συναντούσαν οι πρόσφυγες, και οι πρώτες προσπάθειες περίθαλψης είναι τα θέματα της δεύτερης ενότητας.

Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στην προσωρινή και μόνιμη στέγαση των προσφύγων, την υγειονομική περίθαλψη, την εκτίμηση των περιουσιών, τις αποζημιώσεις, την επαγγελματική αποκατάσταση αστών και αγροτών, την εκπαίδευση. Η τελευταία ενότητα εστιάζει στη μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των προσφύγων μέσα από τη μουσική, τον αθλητισμό, τους συλλόγους, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά  έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου. Επιμελήτριες οι Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου σε συνεργασία με τις Ιφιγένεια Βογιατζή, Ανδρονίκη Μαρκασιώτη και Άννα Κάνδια. Αναλυτικός κατάλογος της έκθεσης πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

• Εγκαίνια: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 18:30.
• Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου – 30 Ιουνίου 2024.
• Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00-16:00, Σαββατοκύριακο: 10:00-16:00.
• Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ανδαλουσία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κοζάνη: Αναβίωσε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού το έθιμο της λουκανικοφαγίας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Με καρέ ο Γιόβιτς διέσυρε τον Παναθηναϊκό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επιτυχής η διάσωση των ορειβατών στον Ταΰγετο – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»)

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» δίνει ραντεβού για ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: European Union)

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο: Ευρωπαϊκή κινητοποίηση απέναντι στις απειλές Τραμπ

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign