pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μανόλης Ανδρόνικος: Σαν σήμερα, το 1977, ο Μικρασιάτης αρχαιολόγος ανακαλύπτει τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα

Θεωρείται η κορυφαία στιγμή μιας απίστευτης επαγγελματικής πορείας

8/11/2023 - 5:45μμ
(Πηγή: «Το χρονικό της Βεργίνας», Μανόλης Ανδρόνικος, εκδ. ΜΙΕΤ)

(Πηγή: «Το χρονικό της Βεργίνας», Μανόλης Ανδρόνικος, εκδ. ΜΙΕΤ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν με την οικογένειά του έφευγαν κυνηγημένοι από την Προύσα της Μικράς Ασίας το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως ο μόλις τριών ετών Μανόλης Ανδρόνικος μια μέρα θα κατάφερνε να στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας προς την Ελλάδα, με την ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’.

Το σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, ένα από τα σπουδαιοτερα του 20ού αιώνα, ήρθε στο φως, στις 8 Νοεμβρίου 1977, στη Βεργίνα.

Τα ευρήματα, η χρυσή λάρνακα με το αστέρι-σύμβολο των Μακεδόνων βασιλέων, οι τοιχογραφίες και τα όπλα που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας, ήταν αυτά που έκαναν τον Ανδρόνικο και την ομάδα του να πιστέψουν πως ανακάλυψαν τον τάφο του Φιλίππου του Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η μοναδική στιγμή της ανακάλυψης του ασύλητου τάφου από τον Μανόλη Ανδρόνικο και την ομάδα του, στη Βεργίνα (πηγή: «Το χρονικό της Βεργίνας», Μανόλης Ανδρόνικος, Εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

«Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. (…) Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. (…) –Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο. Εκείνη τη νύχτα – όπως και όλες τις επόμενες – στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο-τρεις ώρες. Γύρω στις 12, τα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο έγινε και στις 2 και στις 5 το πρωί.

»Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν, μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως, την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες, και στο κέντρο του ένας ρόδακας.


»Με πολλή προσοχή και περισσότερη συγκίνηση ανασήκωσα το κάλυμμα με το αστέρι πιάνοντάς το από τις δυο γωνίες της μπροστινής πλευράς. Όλοι μας περιμέναμε να δούμε μέσα σ’ αυτήν τα καμένα οστά του νεκρού. Όμως αυτό που αντικρίσαμε στο άνοιγμά της μας έκοψε για μιαν ακόμη φορά την ανάσα, θάμπωσε τα μάτια μας και μας πλημμύρισε δέος: πραγματικά μέσα στη λάρνακα υπήρχαν τα καμένα οστά. (…) Αλλά το πιο απροσδόκητο θέαμα το έδινε ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς που ήταν διπλωμένο και τοποθετημένο πάνω στα οστά. Ποτέ δεν είχα φανταστεί τέτοια ασύλληπτη εικόνα.

Χρυσό διάδημα και λάρνακα που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/Μακρίδης-Γκόρας)

»Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου: “Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή – και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας – κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική”. Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε», γράφει στο βιβλίο του Το χρονικό της Βεργίνας (εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Ένα από τα δυο ανάκλιντρα που βρέθηκαν στη Βεργίνα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/Μακρίδης-Γκόρας)

Ο Μανόλης Ανδρόνικος δέχθηκε πόλεμο για την απόδοση του ταφικού μνημείου στον βασιλιά Φίλιππο Β’.

Αρκετές έρευνες τον έχουν διαψεύσει αλλά ακόμα περισσότερες τον έχουν επιβεβαιώσει έως σήμερα: ο τάφος ανήκει στον βασιλιά των Μακεδόνων. Εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως η ανακάλυψή του είναι μια από τις μεγαλύτερες του 20ού αιώνα και η λάμψη της δεν θα σβήσει ποτέ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτης της Ελλάδας από γαλλικό άτλαντα του 19ου αιώνα, έργο του M. Lapie (1832), με  επιχρωματισμό στο χέρι (πηγή: umanismo.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

22 Μαρτίου 1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ανεξαρτησία

22/03/2026 - 12:11μμ
Ο Μιχάλης Κουινέλης στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος 2024-5, ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Ολυμπιακό. 17 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Κουινέλης: Εναλλακτικός, Θρακιώτης, ευτυχισμένος και στον τόπο του

22/03/2026 - 11:00πμ
(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ήττα στο φινάλε για τον Ολυμπιακό στη Βαλένθια

8 ώρες πριν
Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη… εξάδας για τον Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign