pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμερικανικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922

Ο δρ Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου παρουσίασε στη Μελβούρνη, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε αμερικανικά αρχεία

25/10/2023 - 10:03πμ
Η Σμύρνη πυρπολημένη (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου)

Η Σμύρνη πυρπολημένη (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιπλέον αποδείξεις σχετικά με το τι συνέβη στη Σμύρνη έναν αιώνα πριν θεωρείται ότι «κρύβουν» τα αμερικανικά αρχεία, τα οποία έρχονται στο φως χάρη στην έρευνα επιστημόνων της διασποράς. Έτσι, νέα στοιχεία έρχεται να προσθέσει και ο δρ Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου, επισκέπτης καθηγητής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και αποδέκτης του 2023 Christos Mantzios Visiting Scholar Award.

Στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων που έγιναν στη Μελβούρνη σχετικά με το ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στα αμερικανικά αρχεία, ο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου ήταν σαφής: «Η Σμύρνη κάηκε από τους Τούρκους που ήθελαν να εξαφανίσουν καθετί ελληνικό από την πρωτεύουσα της Ιωνίας».

Το ποιος έκαψε τη Σμύρνη είναι ένα ερώτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει σαφή απάντηση. Μια από τις εκτιμήσεις –η οποία έχει παρουσιαστεί και από Τούρκους ιστορικούς και αρθρογράφους– είναι ότι την εντολή την έδωσε ο Νουρεντίν πασάς σε γνώση του Μουσταφά Κεμάλ. Για το τελευταίο, ότι ο Μουσταφά Κεμάλ γνώριζε, ήταν βέβαιος και ο Αμερικανός πρόξενος Τζορτζ Χόρτον· την άποψη αυτή την έχει καταγράψει στο εμβληματικό έργο Η μάστιγα της Ασίας – 1922 Η Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα του Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου, μέρος της υπάρχει στο βιβλίο Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις αμερικανικές πηγές, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις «Λαβύρινθος».

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της διάλεξης, το 1922 υπήρξε ένα… Smyrnagate (κατά το Watergate), το οποίο σχετίζεται με τις στενές σχέσεις της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Χάρντινγκ με τη βιομηχανία πετρελαίου. Όπως εξήγησε, υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για την εμπλοκή στο Teapot Dame, το σκάνδαλο που οδήγησε στη φυλάκιση του πρώτου Αμερικανού υπουργού για δωροδοκία από πετρελαϊκές εταιρείες.

Από αυτές τις σχέσεις, σύμφωνα με τον δρ Χατζηδημητρίου, εξηγείται το ότι στη Σμύρνη οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου Standard Oil έμειναν ανέπαφες, παρόλο που κάηκε ακόμα και το αμερικανικό προξενείο. Τόνισε δε ότι οι προσπάθειες του Τζορτζ Χόρτον και του Έντουαρντ Χέιλ Μπίρσταντ υπονομεύτηκαν, μιας και η αμερικανική κυβέρνηση έδινε μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό και οικονομικό κέρδος. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως ότι το 1922 έγινε γενοκτονία σε βάρος των χριστιανών στη Σμύρνη, παρά τις τοπικές πολιτειακές αποφάσεις» σημείωσε ο ερευνητής.

Χρειάστηκε μεγάλη πίεση ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση που τηρούσε επισήμως και να χρησιμοποιήσει το Ναυτικό της για να διασωθούν άμαχοι από τη Σμύρνη και τη Μικρασία γενικότερα. Επίσημα έγγραφα της εποχής καταδεικνύουν το μέγεθος της προσπάθειας και ταυτόχρονα ρίχνουν φως στις τουρκικές φρικαλεότητες.

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη του Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου (φωτ.: αρχείο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου)

Σχετικά με τη μεγάλη φωτιά –κάποιες πηγές την αποδίδουν στον ελληνικό στρατό, σε Αρμένιους εθνικιστές, ή και σε ατύχημα–, ο Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου παρουσίασε μαρτυρίες ξένων που βρίσκονταν στη Σμύρνη. Όπως είναι αυτή του αιδεσιμότατου Σ. Χάρλοου στους New York Times, ο οποίος τόνισε ότι παρέδωσε στον Αμερικανό πρόξενο επίσημες φωτογραφίες με τα βασανιστήρια και τις σφαγές από τους Τούρκους.

Ο δε καθηγητής Oran Raber στο έργο του New Light γράφει: «Αντί να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά, οι Τούρκοι ευρισκόμενοι σε απόλυτο παροξυσμό την ενίσχυαν και την κατηύθυναν με πετρέλαιο».

Τις παραπάνω μαρτυρίες, αλλά και τα όσα έχει γράψει ο Τζορτζ Χόρτον, επιβεβαιώνουν δύο αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα που βρίσκονται στα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, και τα οποία παρουσίασε ο Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου.

Το σεμινάριο που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Lyceum του Κολεγίου Alphington Grammar. Μίλησε και ο ιστορικός Σταύρος Σταυρίδης, ο οποίος παρουσίασε την προσφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μικρασιατικό μέσα από τα βρετανικά και αυστραλιανά αρχεία.

~
Διαβάστε επίσης:
Τα Ημερολόγια Πολέμου του Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

15/06/2025 - 5:47μμ
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης, ένα νέο ορόσημο στην Κόρινθο

14/06/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: limnosfm100.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Ο Άγιος Δημήτριος τιμά την Παναγιά την Ελεούσα τη Ρεϊζντεριανή

11/06/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Επί σκηνής το δημοτικό ποίημα «Του νεκρού αδελφού» – Μια θεατρική κατάδυση στα σκοτάδια της ψυχής

10/06/2025 - 7:20μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Απολυτήριο από το τριτάξιο Διδασκαλείο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Σμύρνης, το έκθεμα του Ιουνίου

9/06/2025 - 8:20μμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Παρουσίαση του βιβλίου «Γενικόν Προξενείον της Ελλάδος εν Σμύρνη – Προξενικά έγγραφα 1833-1912»

9/06/2025 - 12:50μμ
Επιχρωματισμένη καρτ-ποστάλ εποχής (πηγή: picryl.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ερυθραία: Η «Λωξάντρα» ζωντανεύει από τη θεατρική ομάδα του ΚΕΜΜΕ

8/06/2025 - 4:00μμ
Ο Γιάννης Κορίδης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: Εκδόσεις Ιωλκός)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Έφυγε» στα 89 του χρόνια ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης

7/06/2025 - 3:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ορφανοτροφείο Πριγκήπου: Σανίδα σωτηρίας για το ιστορικό κτήριο η επιστροφή στο αρχικό σχέδιο χρήσης του;

5/06/2025 - 4:30πμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Τα ρωμιοχώρια της Βιθυνίας»: Ένα νέο βιβλίο με μαρτυρίες ξεριζωμού και αλησμόνητα τοπωνύμια

5/06/2025 - 3:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

2 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

4 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

5 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign