pontosnews.gr
Τρίτη, 20/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αθήνα, 1922-1923: Η κατασκευή ενός προσφυγικού οικισμού σε βίντεο του Ερυθρού Σταυρού – Έλληνες και Αρμένιοι χτίζουν τα σπίτια που θα τους στεγάσουν

Πρόκειται για τον οικισμό που χτίστηκε πίσω από το τότε Εμπειρίκειον Άσυλον Αστέγων Παίδων, στους Αμπελόκηπους

16/10/2023 - 2:16μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Στιγμιότυπο από το βίντεο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ένα ασπρόμαυρο βίντεο χωρίς ήχο, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, έχει αποτυπωθεί η δημιουργία ενός προσφυγικού οικισμού – από τη διαδικασία επιλογής του χώρου έως την ολοκλήρωση των σπιτιών.

Ο συνοικισμός ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Νοέμβριο του 1922 πίσω από το Εμπειρίκειον Άσυλον Αστέγων Παίδων, στους Αμπελόκηπους, σε σχέδιο του πολιτικού μηχανικού και εργολάβου του Δήμου Αθηναίων Βρασίδα Πόγγη, και ολοκληρώθηκε στις αρχές της άνοιξης του 1923. Επρόκειτο για δωρεά του Ελβετού βαρόνου ντε Ρέντινγκ-Μπίμπερεγκ, που τα προηγούμενα χρόνια είχε αναλάβει την αρωγή 300.000 προσφύγων στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Ελεύθερον Βήμα1 ο συνοικισμός αποτελούνταν από 156 δωμάτια και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 2.000 άτομα.

Πιθανότατα ωστόσο αποτελούνταν από 156 οικήματα με 312 δωμάτια, που αν σε κάθε δωμάτιο διέμεναν 6 άτομα, δικαιολογείται η χωρητικότητα των 2.000 ατόμων. Συγχρόνως ανεγείρονταν καταστήματα όπως αρτοποιεία, μαγειρεία, πλυντήρια, ταπητουργεία και υφαντήρια, και θα λειτουργούσε και ένα ιατρείο. Η ύδρευση του συνοικισμού θα γινόταν από το Αδριάνειο υδραγωγείο.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε πάνω στη φωτογραφία

Στο βίντεο υπάρχουν πλάνα από τις φάσεις δημιουργίας του: Η επιλογή του χώρου από τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων πιθανότατα, οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους και των υποδομών σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, και το σταδιακό χτίσιμο των σπιτιών με τούβλα, η τοποθέτηση των κουφωμάτων και της στέγης.

Στη διαδικασία δημιουργίας του συνοικισμού εργάστηκαν Έλληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες, που πιθανότατα στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν σε αυτόν, πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη για την εποχή.

Εικονολήπτης στο βίντεο ήταν ο Ελληνοούγγρος Joseph Hepp, ο οποίος ως κινηματογραφιστής, οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας έχει γράψει ανεξίτηλα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Γιόζεφ Χεπ

«Προσφυγικοί Συνοικισμοί», εφ. Ελεύθερον Βήμα, 14/01/1923

Προς θεραπείαν του προσφυγικού ολέθρου έδωσαν και εξακολουθούν να δίδουν χρηματικά βοηθήματα οι Έλληνες της Αμερικής. Η χρηματική βοήθεια των Ελλήνων της Αμερικής αποστέλλεται εις τον ένδοξον ναύαρχον κ. Παύλον Κουντουριώτην, ο οποίος εργάζεται χωρίς θόρυβον, με συγκίνησιν και στοργήν δια την ανακούφισιν των προσφύγων.

Εκτός των άλλων βοηθειών, απεφασίσθη, ως γνωστόν, η κατασκευή διαφόρων προσφυγικών συνοικισμών πέριξ των Αθηνών, εις τους οποίους θα εγκατασταθούν πολλαί προσφυγικαί οικογένειαι προ της ανοίξεως.

Διά της δημιουργίας του προσφυγικού συνοικισμού λύεται το ζήτημα της στεγάσεως και επέρχεται η αραίωσις του πληθυσμού, πράγμα σπουδαιότατον διά την δημοσίαν υγείαν της πρωτευούσης.

Το ανθρωπιστικόν έργον του Ναυάρχου παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον και αι ξέναι ενταύθα προσφυγικαί αποστολαί και οργανώσεις και δεικνύουν θερμόν ενδιαφέρον δια τα αποτελέσματά του.

Απόδειξις αυτού είναι η γενομένη προ μηνών δήλωσις του ευγενούς Ελβετού Βαρώνου ντε Ρέντινγκ-Μπίμπερεγκ, ότι θ’ ανελάμβανεν ευχαρίστως την ανοικοδόμησιν και επίβλεψιν ενός συνοικισμού προσφύγων. Ο ναύαρχος κ. Κουντουριώτης και η μετ’ αυτού συνεργαζομένη επιτροπή εδέχθησαν την πρότασιν και εχορήγησαν τα χρηματικά μέσα διά την πραγματοποίησιν του ανωτέρω σκοπού.

Ο βαρώνος ντε Ρέντινγκ-Μπίμπερεγκ, άνθρωπος εξαιρετικής ικανότητος, γνωστός εις την Ευρώπην δια τα αλτρουϊστικά αισθήματα και την πείραν του, λόγω του έργου του εν Ουγγαρία, όπου περιέθαλψεν επί διετίαν 300 χιλ. προσφύγων, ανέλαβε από του παρελθόντος Νοεμβρίου την οικοδόμησιν ενός συνοικισμού όπισθεν του Εμπειρίκειου.

Το Εμπειρίκειον Άσυλον (πηγή φωτ.: facebook / Η Αθήνα μέσα στο χρόνο)

Επεσκέφθην προχθές τον συνοικισμόν και έμεινα ικανοποιημένος από την συντελεσθείσαν μέχρι σήμερον εργασίαν. Επί του σχεδίου του πολιτικού μηχανικού και εργολάβου του Δήμου Αθηνών κ. Β. Πόγγη ανοικοδομήθη εις τον όπισθεν του Εμπειρικείου ασύλου χώρον ο προσφυγικός συνοικισμός, ο οποίος έχει 156 δωμάτια και θα δύναται να στεγάση περί τα 2.000 άτομα.

Συγχρόνως ανεγείρονται ιδιαίτερα διαμερίσματα, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως αρτοποιεία των προσφύγων, μαγειρεία, πλυντήρια, θα λειτουργήση έν ιατρείον και εργαστήρια ταπήτων και δαντελών, η δε ύδρευσίς των θα γίνεται εκ των διερχομένων εκείθεν υδάτων του Αδριανείου υδραγωγείου.

Η ανοικοδόμησις του συνοικισμού με Έλληνας και Αρμενίους εργάτας πρόσφυγας ευρίσκεται προς το τέρμα του, και ελπίζεται ότι εις το τέλος του τρέχοντος μηνός θα παραδοθή εις τους εκπατρισθέντας από την Τουρκικήν αγριότητα πρόσφυγας.

Η εγκατάστασίς των με κάποιαν άνεσιν εις την νέαν των στέγην θ’ αποτελέση την πρώτην και σταθεράν βάσιν της ησυχίας των και δυνηθούν ούτω ν’ αναπτύξουν την δραστηριότητά των και ν’ ανεύρουν μονίμους εργασίας.

Από υγιεινής απόψεως η τοποθεσία του νέου συνοικισμού είνε εντελώς εξαιρετική και όσοι πρόσφυγες εγκατασταθούν θα ευγνωμονούν όλους εκείνους, Έλληνας και ξένους, οι οποίοι διά των κόπων και μόχθων των προσφέρουν την πολυτιμοτέραν βοήθειαν. Την στέγην.

Μ.Ρ.

_____
1. Βλ. παρακάτω.

• Πληροφορίες: refugeesingreece.gr.
• Πηγή βίντεο: avarchives.icrc.org.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οικογενειακή φωτογραφία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στην αρμενική λέσχη «Αράμ Μανουκιάν» (φωτ.: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενική Νεολαία Ελλάδας: Κοινό μέτωπο με Πόντιους και Μικρασιάτες για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών

20/10/2026 - 8:57πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

19/10/2026 - 11:08μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Το έργο «Η μελωδία της μνήμης» (1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου) κοσμεί την αφίσα του 3ου μαθητικού διαγωνισμού «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα», για το σχολικό έτος 2026-2027 (πηγή: Υπουργείο Παιδείας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μικρά Ασία – Πόντος: Μαθητές και μαθήτριες πιάνουν το νήμα της προσφυγικής μνήμης

19/10/2026 - 9:09μμ
Ανασκαφικές εργασίες στο Κουρούλ των Κοτυώρων, όπου η έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία για τη λατρεία του Διονύσου και τη θρησκευτική ζωή στο οχυρό (φωτ.: Δήμος Κοτυώρων / Ordu Büyükşehir Belediyesi)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τον Διόνυσο στο κάστρο του Μιθριδάτη, στον Πόντο

19/10/2026 - 8:24μμ
(Φωτ.: facebook / ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο απολογισμός δράσεων και πρωτοβουλιών

19/10/2026 - 6:40μμ
Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι στη Δέρενα. Στο υπέρθυρο της εισόδου έχει χαραχθεί η χρονολογία 1912 (πηγή: wikimapia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέρενα Χαλδίας: Το πέτρινο παρεκκλήσι που στέκει όρθιο στο άλλοτε ακμάζον ελληνικό χωριό του Πόντου

19/10/2026 - 4:50μμ
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: facebook.com/Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μ&Π Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»: Ελάτε για χορό και γυμναστική

19/10/2026 - 12:39μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η αγάπη για την παράδοση, τη μουσική και τον χορό ένωσε τους Πόντιους του Ρόιτλινγκεν και της Κολωνίας

19/10/2026 - 11:00πμ
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

19/10/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου σε ελαιογραφία του Αμπρουάζ Λουί Γκαρνερέ, έργο του 1827-1830. Οι στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατέστρεψαν τον οθωμανοαιγυπτιακό στόλο στις 20 Οκτωβρίου 1827 (πηγή: Συλλογές Βερσαλλιών / Wikimedia Commons)

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Ποιος «χάρισε» την ελευθερία στους Έλληνες;

18 λεπτά πριν
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

55 λεπτά πριν
Οικογενειακή φωτογραφία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στην αρμενική λέσχη «Αράμ Μανουκιάν» (φωτ.: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)

Αρμενική Νεολαία Ελλάδας: Κοινό μέτωπο με Πόντιους και Μικρασιάτες για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών

1 ώρα πριν
Περαστικοί μπροστά σε καμένο αυτοκίνητο στο Παρίσι, στις 18 Οκτωβρίου 2026, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη διάρκεια των πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Περίμεναν 230.000 διαδηλωτές, βγήκαν 550.000 – Οι υπηρεσίες πληροφοριών στο στόχαστρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ανοιξιάτικος καιρός αναμένεται σήμερα – Σε άνοδο η θερμοκρασία, σε time out το φθινόπωρο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Eυτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου)

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Κωνσταντινουπολίτισσα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV