pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή μνήμη του ξεριζωμού πήρε τα βήματα του χορού ομάλ’, στη Θεσσαλονίκη

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης

23/09/2023 - 8:10μμ
Ένας μεγάλος ποντιακός κύκλος στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, πίσω από το Βασιλικό Θέατρο (φωτ.: efxinospontos.gr)

Ένας μεγάλος ποντιακός κύκλος στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, πίσω από το Βασιλικό Θέατρο (φωτ.: efxinospontos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να δώσουν στη μνήμη τα βήματα από τον ποντιακό χορό ομάλ’ κυκλώνοντας το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο 100 χρόνια μετά τη Συνθήκης της Λοζάνης που έβαλε τίτλους τέλους στην παρουσία των Ελλήνων σε Πόντο και Μικρασία και σηματοδότησε την άφιξη των προσφύγων σε νέα χώματα.

Αυτό ήταν το κάλεσμα που έγινε το βράδυ της Τετάρτης από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης (Κέντρο Πολιτισμού), σε μια πόλη που φέρει περήφανα τον τίτλο της «προσφυγομάνας».

Η εκδήλωση «Αναστορώ κ’ αροθυμώ. 1923-2023, 100 χρόνια από τον ξεριζωμό» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Παραλία, πίσω από το Βασιλικό Θέατρο, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Ουσιαστικά ήταν μια συναυλία μνήμης στην οποία εμφανίστηκαν οι: Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Κώστας Ζώης (νταούλι-κρουστά), Άκης Γεωργιάδης (πλήκτρα).

«Ήρθαμε να γεμίσουμε με ήχους ποντιακής μουσικής το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο. Για να θυμηθούμε, για να μην λησμονούμε, αλλά με μια διάθεση χαράς γιατί για μια ακόμα φορά οι Πόντιοι στην πολύπαθη ιστορία τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να ανασυγκροτηθούν και να δημιουργήσουν και πάλι από την αρχή» δήλωσε στο OPEN ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Και τελικά δεν ήταν μόνο το ομάλ’ αυτό που κυριάρχησε, ούτε μόνο αυτοί που πήγαν με… σκοπό. Η μουσική και χορευτική παράδοση των ξεριζωμένων Ποντίων ένωσε στον κύκλο δεκάδες.

Ήταν όμως και οι μαρτυρίες, όπως αυτή που ανέφερε η Βασιλική Κατσουπάκη, καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η οποία είχε και τη μουσική επιμέλεια. «Τι να σας λέω… Εμείς όταν ξεκινήσαμε να φεύγουμε για την Ελλάδα, τόσο σασυρεμένοι ήμασταν, τίποτα να πάρω μαζί μου δεν σκέφτηκα. Την εικόνα είπε να πάρω  και τα άγια λείψανα, να μας προστατεύσουν στους δρόμους, και με εκείνα ήρθαμε» είναι η καταγεγραμμένη μαρτυρία μιας Πόντιας.

Η Βασιλική Κατσουπάκη διάβασε ακόμα αποσπάσματα από την «Καμπάνα του Πόντου»¹ του Φίλωνα Κτενίδη και έκλεισε με ένα απόσπασμα από το έργο του Δημήτρη Ψαθά Η γη του Πόντου, στο οποίο ο συγγραφέας λέει: «Να ρίξουμε το πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος. «Ζητούμε, όλοι και όλες στην Ελλάδα, την αναγνώριση της Γενοκτονίας που έγινε σε βάρος των χριστιανών της Ανατολής, όχι με πρόκριμα μίσους, αλλά με πρόκριμα να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοιες καταστάσεις τραγικές» είπε στην κάμερα του OPEN ο Χάρης Αηδονόπουλος.

_____
1. Διαβάστε εδώ το αριστούργημα του Φίλωνα Κτενίδη σε έμμετρη ελεύθερη απόδοση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λαμπερή παρουσία των «Αργοναυτών» Κιλκίς στο 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κατερίνη

5/06/2026 - 10:10πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: Αρχείο «Θ»)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξης Παρχαρίδης: Η ποντιακή μουσική μάς κράτησε ζωντανούς μέσα στους αιώνες

4/06/2026 - 5:22μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Χειροπέδες σε 62χρονο για πορνογραφία ανηλίκων – Διεθνής επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

19 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Χάντι που δολοφονήθηκε από τον γιο της συντρόφου του (πηγή: facebook.com/ 1980sMemoryLane)

Σοκ στο Χόλιγουντ: «Είμαι ο γιος του και τον σκότωσα» – Νεκρός ο Τζέιμς Χάντι

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis)

Λαμπερή παρουσία των «Αργοναυτών» Κιλκίς στο 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κατερίνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: haf.gr)

Πολεμική Αεροπορία: Φόρος τιμής στους Έλληνες και Βρετανούς αεροπόρους που έπεσαν την περίοδο 1940-41

1 ώρα πριν
Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο μετρό (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Νέα Δημοκρατία: Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή για εκλογή Γραμματέα – Πρόταση Μητσοτάκη ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης

2 ώρες πριν
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign