pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους: Ικανοποίηση στην Κύπρο αλλά οργή στην Τουρκία για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ξεκάθαρη η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ

22/08/2023 - 4:29μμ
Μπουλντόζα εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη (πηγή: Facebook / Bugün Kıbrıs)

Μπουλντόζα εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη (πηγή: Facebook / Bugün Kıbrıs)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ικανοποίησή του για τη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στην Πύλα, την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Λευκωσίας αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στη βάση της έκκλησης του ΣΑ ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει με ικανοποίηση τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 21ης Αυγούστου, σε συνέχεια της άμεσης και ευρείας αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

»Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σχεδίασαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν μια νέα και σοβαρότατη στρατιωτική παραβίαση στη νεκρή ζώνη. Η επιχειρούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και της Πύλας αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή και αντίκειται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως τονίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

»Επίσης, οι οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Δήλωσή του. Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης.

»Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών ενήργησε συντονισμένα σε διπλωματικό επίπεδο, σε πλήρη συνεργασία με Μόνιμα και μη-Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ΕΕ και την Ειρηνευτική Δύναμη, και πάντοτε σε στενή και διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

»Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής υιοθετήσει υπεύθυνη στάση η οποία καθοδηγείται από τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε κατ’ επανάληψιν καταγγείλει και άλλα παρόμοια περιστατικά παραβίασης της νεκρής ζώνης, τα οποία εντείνονται συστηματικά, και έχουμε τονίσει την ανάγκη, όπως η Ειρηνευτική Δύναμη αφεθεί απερίσπαστη να εκτελέσει τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Χαιρετίζουμε, παράλληλα, την επαναβεβαίωση σε αυτήν την χρονική στιγμή της βάσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ. Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαπίστωση των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι είναι απαραίτητος ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που θα συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, άποψη άλλωστε που έχουμε μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα.

»Συνεπώς, αναμένουμε τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στην βάση της έκκλησης του ΣΑ ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

»Ενδεχόμενη συνέχιση των ενεργειών αυτών επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Τουρκία: «Εκτός πραγματικότητας» η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας», σήμερα, την καταδίκη από τον ΟΗΕ του επεισοδίου που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη κοντά στην Πύλα, όπου τουρκοκυπριακές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κυανοκράνους οι οποίοι επιχειρούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου δρόμου.

«Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου. Αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, η δήλωση αυτή καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο, το οποίο κατηγόρησε τους κυανοκράνους για το επεισόδιο.

«Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση των Κυανοκράνων (…) προκάλεσε τις εντάσεις», ισχυρίστηκε το τουρκικό υπουργείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
Το αντιτορπιλικό Dragon αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ (φωτ.: EPA/Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας/Helayna Birkett)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Το αντιτορπιλικό Dragon καθυστερεί να φύγει για Κύπρο λόγω… ωραρίου στη ναυτική βάση

7/03/2026 - 3:09μμ
Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» στο λιμάνι της Λεμεσού, 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος στο επίκεντρο της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία σπεύδουν για την προστασία της

5/03/2026 - 1:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Νίκη με Λεσόρ ο Παναθηναϊκός

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια – Δύο νεκροί μετά από ένοπλη επίθεση

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Απολαυστική ΑΕΚ στη Σλοβενία, αγκάλιασε την πρόκριση

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέες απώλειες αμάχων, αποφασιστικές κινήσεις Νετανιάχου και Ερντογάν και διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ2 Σπορ)

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντουπλάντις στην Ουψάλα – Έβδομος ο Καραλής

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign