pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Ισπανία και Καναδά – Εκκενώνονται ολόκληρες περιοχές

Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην Τενερίφη – Απόκοσμα πορτοκαλί ο ουρανός στον Καναδά

17/08/2023 - 7:34μμ
Καπνός υψώνεται από την περιοχή Ελ Ροζάριο στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η φωτιά έχει περίμετρο τουλάχιστον 31 χλμ. (φωτ.: EPA/Alberto Valdes)

Καπνός υψώνεται από την περιοχή Ελ Ροζάριο στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η φωτιά έχει περίμετρο τουλάχιστον 31 χλμ. (φωτ.: EPA/Alberto Valdes)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην απομάκρυνση 3.800 ανθρώπων προχώρησαν σήμερα οι αρχές στα Κανάρια Νησιά, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη.

Η περίμετρος της φωτιάς έχει φτάσει τα 31 χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων, κατακαίοντας και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, κοντά στο ηφαίστειο του όρους Τέιδε – του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας – εμποδίζοντας την πρόσβαση στην περιοχή και καλύπτοντας μεγάλο μέρος του ισπανικού νησιού με σύννεφα καπνού και στάχτη.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη έχει ήδη κάψει 6.425 στρέμματα.

«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη… Αυτή είναι η πιο σύνθετη πυρκαγιά που είχαμε στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία 40 χρόνια», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Φερνάντο Κλαβίχο.

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ, επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, τόνισε ότι η φωτιά επεκτάθηκε προς το βόρειο τμήμα του νησιού και προς μια κοιλάδα όπου βρίσκονται πολλά κάμπινγκ.

Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 17 αεροσκάφη και συνολικά 350 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού. Πρόσθετα πυροσβεστικά υδροπλάνα έφθασαν από την ηπειρωτική χώρα.

Κάθε πρόσβαση στα βουνά του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου για τους τουρίστες όρους Τέιδε, έχει αποκλειστεί.

Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Την περασμένη εβδομάδα, νέο κύμα καύσωνα στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές στη Γκραν Κανάρια και τη Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.

Πορτοκαλί ουρανός στον Καναδά

Οι απομακρύνσεις κατοίκων από αέρος συνεχίζονται σε απομονωμένες κοινότητες του καναδικού Bορρά, που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες «καταπίνουν» δρόμους, ωθώντας τα Βορειοδυτικά Εδάφη να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στον Καναδά αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ. Στα Βορειοδυτικά Εδάφη, που καταμετρούν περισσότερες από 230 ενεργές πυρκαγιές, περίπου το 15% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Με εκατοντάδες χιλιόμετρα να χωρίζουν το ένα από το άλλοι, τα χωριά αυτά είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» να εκκενωθούν διά ξηράς, εξηγεί ο Μάικ Γουέστγουικ, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως ένα απόσπασμα 120 στρατιωτών αναπτύχθηκε την Τρίτη προκειμένου να διευκολύνει τις αεροπορικές εκκενώσεις.

Κάτοικος μιας κοινότητας περίπου 2.250 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης, ο Τζόρνταν Έβοϊ, 28 ετών, ήλπιζε να εγκαταλείψει την κατοικία του με αυτοκίνητο για να καταφύγει στη γειτονική περιφέρεια Αλμπέρτα, όμως μια σημαντική δασική πυρκαγιά τον ανάγκασε τη Δευτέρα να αλλάξει γνώμη και να διαφύγει με στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου (…) Δεν υπήρχε πλέον δίκτυο, άρα κανένας τρόπος να ξέρω πού βρισκόμουν, ήταν ακόμη περισσότερο αγωνιώδες», λέει στο AFP.

Ο Έβοϊ φοβόταν πως τα ελαστικά του φορτηγού του θα «έλιωναν» από τη ζέστη. «Ο αυτοκινητόδρομος είχε καταβροχθιστεί από τις φλόγες, ήταν η πιο τρομακτική στιγμή στη ζωή μου», είπε ακόμη.

🔴 CANADA 🇨🇦| #WildFires: no less than 230 #fires are still active in the country. More than 13.5 million hectares of forest are already consumed since January 1 by the flames. And more than 168,000 people have already been evacuated from risk areas since May 2023. #CanadaFires pic.twitter.com/uxuZFj9NSP

— Nanana365 (@nananamedia365) August 17, 2023

Μετά την περιφερειακή πρωτεύουσα Γελοουνάιφ το βράδυ της Δευτέρας, η οποία απειλείτο από πυρκαγιά που έφθασε 20 χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης, ήταν η σειρά των αρχών των Βορειοδυτικών Εδαφών (TNO) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τρίτης (πρώτες ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

Η γειτονική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία έχει επίσης πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές, κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά φέτος στον Καναδά, δήλωσε την Τρίτη στο AFP το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην πόλη Λίτον ο υδράργυρος έφθασε τη Δευτέρα τους 41,4 βαθμούς Κελσίου, δύο χρόνια αφότου οι πυρκαγιές έσπειραν τον όλεθρο έπειτα από έναν πρωτόγνωρο «θόλο ζέστης» με 49,6 βαθμούς Κελσίου, ιστορικό ρεκόρ για τον Καναδά.

Ο Καναδάς, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, βρίσκεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα η ένταση και η συχνότητα των οποίων αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής υπερθέρμανσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

13/09/2026 - 12:22μμ
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

12/09/2026 - 3:25μμ
Συρμός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε κοντά στην κοινότητα Κλεόν, στο διαμέρισμα Σεν-Μαριτίμ της Νορμανδίας. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ / 
Infos Françaises)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σενάριο δολιοφθοράς για τον εκτροχιασμό τρένου με 44 τραυματίες

12/09/2026 - 1:34μμ
Μετά την έκρηξη σε εγκατάσταση της EMCO στην περιοχή Γκόρνι Βαρπίστα, στη Βουλγαρία (πηγή: Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Νέα έκρηξη στις αποθήκες του Γκέμπρεφ – Η σκιά της GRU στον πόλεμο των πυρομαχικών

12/09/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς πλαισίου ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον, στις 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: US Department of State / James C. Pan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι κρίσιμες συνομιλίες στη Ρώμη

12/09/2026 - 10:15πμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

12/09/2026 - 8:50πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

11/09/2026 - 11:58μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

11/09/2026 - 10:42μμ
Το τρένο που εκτροχιάστηκε λόγω φορτηγού, στην κεντρική Πολωνία (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί μείωναν εσκεμμένα την ταχύτητα των συρμών, διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφάλειας μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά

11/09/2026 - 6:46μμ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

11/09/2026 - 4:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

16 λεπτά πριν
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

36 λεπτά πριν
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

57 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: «mnimi»)

Γιάννης Ελενίτσας: Ο Ροδίτης βοτανολόγος που …σπέρνει την ελληνική φύση σε όλο τον κόσμο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV