pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λουτρά Λαγκαδά: Ποντιακοί ήχοι και χοροί (εκτός από γεύσεις από όλο τον κόσμο) στο μενού του «Φεστιβάλ Καντίνας»

Το «Canteen Festival» περιδιαβαίνει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας μοναδικές εμπειρίες γεύσεων και πολιτισμού

4/07/2023 - 6:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στάση στα Λουτρά Λαγκαδά κάνει αυτές τις ημέρες το Φεστιβάλ Καντίνας (Canteen Festival), που περιδιαβαίνει όλη την Ελλάδα σερβίροντας μοναδικές εμπειρίες γεύσεων και πολιτισμού.

Κάθε μέρα, σε κάθε τόπο που επισκέπτεται το Φεστιβάλ, στήνεται κι ένα (όχι και τόσο) μικρό πανηγύρι, με τη συμμετοχή τοπικών σωματείων. Και όπως είναι φυσικό, οι ποντιακοί σύλλογοι δίνουν πάντα το παρών – στην περίπτωσή μας, η Ένωση Ποντίων Λαγκάδα και Περιχώρων.  

Εχθές, Δευτέρα 3 Ιουλίου, «Μεγάλη ποντιακή βραδιά» είχε υποσχεθεί ο Γιάννης Τσιτιρίδης, σήμερα το ποντιακό πρόγραμμα που συμμετέχει στο «Σεργιάνι στην παράδοση» υπογράφει ο Βασίλης Τζανής από τη Γερακαρού. Αύριο, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ στα Λουτρά Λαγκαδά, οι… συνδαιτυμόνες θα κάνουν το γευστικό ταξίδι τους υπό τους ήχους των Χάλκινων της Γουμένισσας και μακεδονικούς χορούς από το σύλλογο Κολχικού «Βαλάχτσια».

(Φωτ.: facebook / Photoshape.gr / Magda Slouka)

Τι είναι όμως το Φεστιβάλ Καντίνας; Φανταστείτε καντίνες χωρισμένες σε θεματικές ενότητες με διαφορετικές κουζίνες, με γλυκά, ζαχαρώδη και είδη ζαχαροπλαστικής, αλλά και ποτά, οι οποίες υποδέχονται κάθε απόγευμα χιλιάδες επισκέπτες σε μια ιδέα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κοινωνία & Πολιτισμός», με τον διακριτικό τίτλο «Thessaloniki Brand».

Μέσα σ’ αυτή τη χρονιά και έως τώρα υπολογίζεται από τους διοργανωτές πως συνολικά τα Φεστιβάλ Καντίνας τα επισκέφτηκαν πάνω από 100.000 άτομα.

«Το Φεστιβάλ Καντίνας είναι πλέον ένας πετυχημένος θεσμός που ήδη έχει πάει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη. Ξεκίνησε από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια πήγε Ορεστιάδα, Δράμα, Βόλο, Γιάννενα, και τώρα βρίσκεται στον Λαγκαδά», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοργανωτής του Φεστιβάλ Λευτέρης Καλλινικίδης.

(Φωτ.: facebook / Photoshape.gr / Magda Slouka)

Σε ένα ποσοστό 80% οι καντίνες κινούνται από πόλη σε πόλη σαν «νομάδες», ενώ στους τελικούς προορισμούς «ενώνονται» με τοπικές που προσφέρουν στους επισκέπτες ξεχωριστά εδέσματα: παραδοσιακούς λουκουμάδες, ψητά σούβλας, μεξικάνικο φαγητό, σούσι, πίτσα σε ξυλόφουρνο, νουντλς και μπάο μπαν είναι ορισμένες από τις γεύσεις που μπορούν να δοκιμάσουν μικροί και μεγάλοι.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου είναι και οι άνθρωποι του Λαγκαδά, με τον πρόεδρο των Λουτρών Βασίλη Τσούμαρη να προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επισκεψιμότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλη: «Πηγαίνει απίστευτα καλά το Φεστιβάλ, είναι η πρώτη φορά που το φιλοξενούμε στα Λουτρά Λαγκαδά και είναι στο πλαίσιο της καινούργιας προοπτικής να προσελκύσουμε κατοίκους από όλη τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή μας» δήλωσε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα ξεχωρίζουν το «Περίπτερο της Αξιοπρέπειας», όπου οι επισκέπτες προσφέρουν χρήματα σ’ έναν κουμπαρά για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, αλλά και οι «Κλειδαριές Αγάπης», με τους ενδιαφερόμενους να προμηθεύονται κλειδαριές πάνω στις οποίες γράφουν τα αρχικά των ονομάτων τους και στη συνέχεια κλειδώνουν την αγάπη τους σε μια μεγάλη σιδερένια καρδιά, μέχρι την επόμενη φορά που θα βρεθούν σε παρόμοιο Φεστιβάλ.

• Επόμενοι σταθμοί αυτής της ιδιαίτερα γευστικής περιοδείας θα είναι η Πτολεμαΐδα, η Θέρμη και η Καστοριά, ενώ οι καντίνες θα καταλήξουν εκ νέου στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης, εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν το παρθενικό τους ταξίδι, τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Κατέρρευσε στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Αρμάνι

7 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Δεν τα κατάφερε στο πρώτο ματς στη Βουργουνδία ο Προμηθέας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Βήμα πρόκρισης στους «16» η Καρδίτσα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)

Συμμαχία των Προθύμων: Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία από τους 35

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS  / Παύλος Μακρίδης)

EuroCup: Κακή άμυνα και ήττα για τον Άρη στην Ισπανία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM  / Βασίλης Βερβερίδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Με ήρωα τον Μοναστηρλή στους «8» ο ΠΑΟΚ – Πρόκριση για Άρη, Κηφισιά

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign