pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξαναρχίζει «παιχνίδι» με ΗΠΑ και Ευρώπη ο Ερντογάν – Τι συμφώνησε ήδη με την Αίγυπτο

Ζήτησε από τον Μπάιντεν τα F-16, ενώ δέχθηκε πρόσκληση από τον Σολτς να επισκεφθεί το Βερολίνο

30/05/2023 - 9:46πμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / Γραφείο Τύπου τουρκικής Προεδρίας)

(Φωτ. αρχείου: Twitter / Γραφείο Τύπου τουρκικής Προεδρίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επί τάπητος τίθενται εκ νέου οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι διεθνείς παίκτες έχουν αποδεχθεί ότι αυτός θα είναι ο συνομιλητής τους τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς  ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ στη συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συμφωνήθηκε η  άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.

Στη δε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να θέσει ξανά το θέμα των F-16, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από την πλευρά του την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόσκληση Σολτς για επίσκεψη στο Βερολίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να δώσει ξανά «νέα ώθηση» στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να «εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση» και να «συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου.

Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας «προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σολτς υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, κυρίως ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ «της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.

Ξανάρχισε το παζάρι με τον Μπάιντεν

Και πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο ομόλογό του. «Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά F-16 αξίας 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Αναβάθμιση διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο

Στην άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών, συμφώνησαν οι πρόεδροι Αιγύπτου και Τουρκίας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε επισκεφθεί τον προηγούμενο μήνα την Τουρκία και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προετοίμασαν το έδαφος για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και για μια συνάντηση των δύο ηγετών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ιράν: Εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων των ΗΠΑ – Ανησυχία για την αμυντική ετοιμότητα

4/08/2026 - 7:50μμ
Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

4/08/2026 - 2:09μμ
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια, όπως φαίνεται από τη Ζαουτάρ αλ-Γκαρμπίγια, στην περιφέρεια Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος-Ισραήλ: Η ειρήνη περνά από τα όπλα της Χεζμπολάχ – Νέες συνομιλίες στη Ρώμη

4/08/2026 - 1:21μμ
Μέλη των μαροκινών βοηθητικών δυνάμεων περιπολούν κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Θέουτα από το Μαρόκο. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Reduan)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Οι «27» αναζητούν κοινή γραμμή μετά τη μαζική είσοδο 60.000 μεταναστών

4/08/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

4/08/2026 - 8:57πμ
Εικόνα από ανατίναξη βράχων στον Δούναβη (πηγή: digi24.ro)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτα μέτρα σε Ρουμανία και Ουγγαρία λόγω της πτώσης της στάθμης στον Δούναβη

3/08/2026 - 10:33μμ
Στο βάθος διακρίνεται καπνός μετά την έκρηξη που ακολούθησε την πτώση του drone-καμικάζι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικό βίντεο: Drone έπεσε σε πολυσύχναστη παραλία στην Κριμαία – Επτά νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

3/08/2026 - 6:24μμ
Νεαροί που επέστρεψαν από την Ισπανία συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Σεμπτά, κοντά στη Φνιντέκ του Μαρόκου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jalal Morchidi).
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Στους 72 οι νεκροί της μαζικής διέλευσης από το Μαρόκο – Πέντε ακόμη πτώματα στις ακτές

2/08/2026 - 8:33μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας στον Δούναβη (φωτ.: EPA / Daniel Kiss)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας – Έκλεισε το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο λόγω καύσωνα

2/08/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την προσαγωγή του 41χρονου στην ανακρίτρια (φωτ.: Eurokinissi)

Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τον θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο

6 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Δωρεά σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς, στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ψάθα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου – Περί ανθρωποκτονίας ο λόγος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Champions League: «Κόλλησε» στο 0-0 με τη Ναϊμέγκεν ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξή του

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Μόντρεαλ: Αποφασιστικός Τσιτσιπάς, πέρασε στον δεύτερο γύρο

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign