pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η «δίκαιη» μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

26/05/2023 - 3:50μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 θα δούμε αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρώσει τη νίκη της 14ης Μαΐου έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. (Το τουρκικό βαθύ κράτος που ενορχήστρωσε τις εμφανείς και αφανείς διαδικασίες των εκλογών φαίνεται ότι σε έναν βαθμό πέτυχε το στόχο του.)

Ο Κιλιτσντάρογλου για να μπορέσει να νικήσει τον Ερντογάν αναγκάστηκε να μπει στη «διακεκαυμένη ζώνη» που λέγεται «κουρδικό πολιτικό κίνημα». Συμφωνώντας σε ορισμένα πράγματα εξασφάλισε την υποστήριξή του.

Αυτό για το τουρκικό βαθύ κράτος –που είναι ο θεματοφύλακας του κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ το 1923–, και το οποίο μετά τις γενοκτονίες τριών ιστορικών λαών της Ανατολίας, των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων, έπρεπε να ισοπεδώσει και να ομογενοποιήσει ακόμα και με τη βία τις μουσουλμανικές μη τουρκικές εθνότητες, ήταν κάτι σαν… προπατορικό αμάρτημα.

Με βάση το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας οι Κούρδοι είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για να πετύχουν οι υποψήφιοι πρόεδροι το 50+1%. Ο Κιλιτσντάρογλου για να εκλεγεί είχε απόλυτη ανάγκη το 10-12% των ψήφων του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για το οποίο το βαθύ κράτος φρόντισε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαγόρευσής του. Έτσι, οι Κούρδοι δημιούργησαν νέο πολιτικό φορέα, το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το οποίο δεν προλάβαιναν να το απαγορεύσουν διά της δικαστικής οδού. Έτσι ο «κίνδυνος» παρέμεινε.

Αν εκλεγόταν ο Κιλιτσντάρογλου, τότε η Τουρκική Δημοκρατία θα είχε για πρόεδρο έναν Κούρδο Αλεβίτη που εξελέγη με τις ψήφους των Κούρδων, και ο οποίος θα έπρεπε να ζητά κάθε φορά τη στήριξη των 70-80 Κούρδων βουλευτών για να περάσει τον οποιονδήποτε νόμο από τη Βουλή.

Ως εκ τούτου τέθηκε ως στόχος το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να τον αναλάβουν οι εθνικιστές. Έτσι, μετά από μεθοδεύσεις στον πρώτο γύρο είχαμε το αποτέλεσμα: 49,5% για τον Ερντογάν, 45% για τον Κιλιτσντάρογλου και 5% για τον εθνικιστή Σινάν Ογάν. Συνεπώς, για να εκλεγεί πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου θα έπρεπε να πέσει στην… αγκαλιά των εθνικιστών. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να υπογράψει πρωτόκολλο με τον Ουμίτ Οζντάγ, τον πρόεδρο του Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi).

Το κείμενο αυτό «φωνάζει» από μακριά ότι έχει συνταχθεί το κράτος. Τι περιλαμβάνει; Όλες τις αρχές του κεμαλικού ναζισμού που πρέπει να τηρούνται για να μην αλλάξει η φυσιογνωμία της Τουρκίας, δηλαδή με το καλό ή με το ζόρι όλοι όσοι κατοικούν στη χώρα να είναι Τούρκοι. Τέλος.

Έτσι, ο Κιλιτσντάρογλου τίναξε στον αέρα τη συμφωνία με τους Κούρδους, ασχέτως αν εκείνοι δήλωσαν ότι ακόμα και μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου που τους καταδικάζει θα τον στηρίξουν, διότι ο Ερντογάν και το καθεστώς του είναι πιο επικίνδυνοι.

Με αυτόν τον τρόπο το τουρκικό βαθύ κράτος πέτυχε «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Αφενός περιθωριοποίησε πολιτικά τους Κούρδους αφαιρώντας το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα, αφετέρου ανέδειξε τους εθνικιστές νεοναζί.

Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα ο Ερντογάν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τη Δευτέρα 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Πόλης. Και μας περιμένουν δύσκολες μέρες και αποφάσεις. Ο Ακάρ φρόντισε να μας το υπενθυμίσει με γλυκό τρόπο! Αφού παραπονέθηκε επειδή οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου –γεγονός που αρνείται με θρασύτητα αμετανόητου δολοφόνου–, μας κάλεσε να είμαστε καλά παιδιά και μετά τις εκλογές να δεχτούμε «τη δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου».

Οι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων, ειδικά ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, να είναι έτοιμοι ώστε να χειριστούν το θέμα. Όχι φυσικά της «δίκαιης μοιρασιάς», αλλά της υπεράσπισης του Αιγαίου.

Και καλό είναι να θυμούνται όλοι πώς κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μετά το 43,92% που έλαβε στις εκλογές του 2009, πώς κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, και πού θα καταλήξει στις επόμενες. Οι λόγοι είναι γνωστοί και ο δρόμος της επιβίωσης είναι ένας και μάλιστα μονόδρομος: Η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: Pablo Munck Hansen / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Γ’)

7/10/2025 - 10:10πμ
Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Φιντάν «πυροβόλησε» κατά του Ερντογάν

5/10/2025 - 4:30μμ
Εικόνα από την Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ζητούμενο είναι οι Παλαιστίνιοι, όχι η Χαμάς

4/10/2025 - 10:17πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε Σύνοδο του NATO στη Χάγη (φωτ. αρχείου: EPA/JONAS ROOSENS)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τον Ερντογάν τι;

3/10/2025 - 4:20μμ
Ο άγιος Φίλιππος βαπτίζει ευνούχο – Έργο Ολλανδού χαράκτη του 17ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Β’)

30/09/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια κραυγή αγωνίας για τον ελληνισμό

28/09/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: x.com/WhiteHouse)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επιστροφή του «ασώτου»

27/09/2025 - 6:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλά στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, στο ΠΑΜΑΚ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Αλέξης Τσίπρας: «Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο

12 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένης οικοδομής σε γειτονιά της Γάζας μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Τούρκοι διασώστες βοηθούν τη Χαμάς να ανακτήσει θαμμένα πτώματα ομήρων

42 λεπτά πριν
Από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τι θα δούμε από τους πρωταγωνιστές του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού

1 ώρα πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Κρήτη: Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών – Άλλους 23 εντόπισε και διέσωσε το Λιμενικό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Δύο τροχαία με τέσσερις νεκρούς τα ξημερώματα στην Αττική

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EPA / Αλέξανδρος Βλάχος)

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign