pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Βεβήλωσαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί

Άγνωστοι έσπασαν το τζάμι που προστατεύει μια φωτογραφία της πάνω στην ταφόπλακα

25/05/2023 - 12:05μμ
Διαδηλωτής κρατά πανό με τη φωτογραφία της Μαχσά Αμινί στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στο Παρίσι (φωτ.: EPA/Teresa Suarez)

Διαδηλωτής κρατά πανό με τη φωτογραφία της Μαχσά Αμινί στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στο Παρίσι (φωτ.: EPA/Teresa Suarez)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής ο θάνατος της οποίας προκάλεσε το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες συγκεκριμένα στην Ισλαμική Δημοκρατία να φορούν μαντήλα στο κεφάλι.

Οι διαδηλώσεις μετά από τον θάνατό της αμφισβήτησαν το ισλαμικό σύστημα που κυβερνά το Ιράν μετά την επανάσταση του 1979. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο οι κινητοποιήσεις μειώθηκαν σε μέγεθος αν και συνεχίζονται πιο σποραδικά.

Η Μαχσά Αμινί, η οποία είχε πάει τότε στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά της, τάφηκε στη γενέτειρά της, στη Σακέζ, στην ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν όπου, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι αρχές είναι αποφασισμένες να εμποδίζουν κάθε δημόσια συγκέντρωση στη μνήμη της.

Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN), που έχει την έδρα του στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο τάφος, που φέρει το κουρδικό της όνομα Ζίνα με μεγάλα περσικά γράμματα, δέχθηκε επίθεση το πρωί της 21ης Μαΐου. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέρχονταν από τον λογαριασμό στο Instagram του αδελφού της Ασκάν, έδειξαν ότι ήταν σπασμένο το τζάμι που προστατεύει μια φωτογραφία της Αμινί πάνω στην ταφόπλακα.

Ο τάφος της Μαχσά Αμινί με το σπασμένο τζάμι (φωτ.: twitter/Navid Mohebbi)

«Δυστυχώς, την Κυριακή το πρωί, πρόσωπα που γνωρίζουμε και που είχαν ήδη δράσει με τον ίδιο τρόπο κατά το παρελθόν, επιτέθηκαν στον τάφο της Ζίνα Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Σάλεχ Νικμπάχτ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το KHRN.

Δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν παρέμβει προηγουμένως για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός προστατευτικού υπόστεγου πάνω από τον τάφο.

«Λοιπόν και το τζάμι της ταφόπλακάς σας τους ενοχλεί; Αφήστε τους να το σπάσουν χίλιες φορές, θα το αποκαταστήσουμε ξανά, να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος», δήλωσε ο Ασκάν Αμινί στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι οικογένεια και οι υποστηρικτές της Μαχσά Αμινί δηλώνουν ότι η νεαρή σκοτώθηκε από χτύπημα στο κεφάλι ενώ κρατείτο, αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε οξύ καρδιακό επεισόδιο που προκλήθηκε από την πρότερη κακή υγεία της.

Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Το Ιράν προχώρησε επίσης στον απαγχονισμό επτά ανδρών για υποθέσεις που σχετίζονται με διαδηλώσεις σε αυτό που οι ακτιβιστές περιγράφουν ως σκόπιμη πολιτική που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι άλλοι επτά άνδρες κινδυνεύουν να εκτελεστούν σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ.: facebook/Federica Mogherini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ευνοιοκρατία στην Φεντερίκα Μογκερίνι

3/12/2025 - 12:53μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ «Russia Calling!», στη Μόσχα. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ρητορική στα άκρα: Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο την Ευρώπη – Ζελένσκι: Έχουμε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων

2/12/2025 - 6:40μμ
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της για τα 75 χρόνια του Κολεγίου της Ευρώπης, στο Βέλγιο (φωτ. αρχείου: 
EPA/OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Φεντερίκα Μογκερίνι: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν για απάτη με κονδύλια της ΕΕ

2/12/2025 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

19 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Στη φυλακή ο 29χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στη Λούτσα

47 λεπτά πριν
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

1 ώρα πριν
To 2021 σε αυτό το σχολικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια τα παιδιά βγήκαν από τις πλημμυρισμένες ισόγειες αίθουσες φτιάχνοντας «γέφυρα» με θρανία (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας Byron

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

2 ώρες πριν
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign