pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Ανώτερη των περιστάσεων στη Μικρασιατική Καταστροφή – Πρόσφερε απλόχερα καταφύγιο στους πρόσφυγες

Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

12/05/2023 - 5:26μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν η Κύπρος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους Έλληνες και Αρμένιους Μικρασιάτες πρόσφυγες, βάσει βρετανικών εντολών, το 1922, κανείς δεν φανταζόταν ότι το καταφύγιο που τους προσέφεραν, θα ήταν διαχρονικό.

Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, την οποία επιχείρησαν να αναδείξουν οι ομιλητές στην εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γενικό προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, το επίτιμο προξενείο της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και τον Αρμενικό Σύλλογο Χαμασκαΐν.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Έλληνες και Αρμένιοι της Ανατολής, οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο», ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί επέτρεψαν σε πολύ λίγους Μικρασιάτες Οθωμανούς υπηκόους να καταφύγουν στην Κύπρο, επειδή δεν ήθελαν να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία υπέρ των Ελλήνων.

Όπως είπε, άφησαν να εγκατασταθούν Αρμένιοι, όσοι είχαν βρετανική υπηκοότητα και αυτοί που είχαν κυπριακή καταγωγή.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Διοίκησης της Κύπρου, έως τον Δεκέμβριο του 1922 έφτασαν στη Μεγαλόνησο, προερχόμενοι από τη Μικρά Ασία, περίπου 2.400 πρόσφυγες (200 Βρετανοί, 500 Αρμένιοι, 800 Μικρασιάτες κυπριακής καταγωγής και άλλοι 900 Έλληνες, Μικρασιάτες υπήκοοι).

Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων το δέχθηκε η Λάρνακα και η παράνομα κατεχόμενη σήμερα «Σκάλα», στην οποία υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο.

Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κύπρο προέρχονταν κυρίως από περιοχές της νότιας Μικράς Ασίας (Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Κυλίνδρια, Αντιόχεια, Αττάλεια, Σελεύκεια, Ανεμούριο κ.α.), καθώς και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, φαίνεται πως οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλο το νησί, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, παραθαλάσσια αλλά και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον Π. Πολυβίου, πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να παραμείνουν στο νησί και οι απόγονοί τους έχουν επίθετα, όπως Μικρασιάτης, Αλλαγιώτης και Αταλιώτης, τα οποία μαρτυρούν την καταγωγή τους.

Πρόσθεσε, δε, ότι για τους πρόσφυγες υπήρξε παγκύπρια κινητοποίηση με εράνους και γενικά ο λαός τους αγκάλιασε με αγάπη.

«Ως Αρμένιοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ασφαλές καταφύγιο που οι αδελφοί Κύπριοι μας προσέφεραν διαχρονικά», τόνισε ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη Άκης Δαγκαζιάν.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1975, καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης για την αρμενική Γενοκτονία ήδη από το 1990.

Αναφέρθηκε στο μεγαλείο των Κυπρίων που υποδέχθηκαν, φιλοξένησαν, περιέθαλψαν και διέσωσαν τους πρόσφυγες. «Αγαπητοί Κύπριοι αδελφοί σας κοιτώ κατάματα και να είστε σίγουροι ότι στο πρόσωπό σας βλέπω τα πρόσωπα του Δικαίου των Εθνών», πρόσθεσε.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μίλησε για τον σεβασμό των Ελλήνων στον αγώνα Κυπρίων και Αρμενίων για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, καθώς και οι δήμαρχοι Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλλης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» του Κρήτη TV (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικές παραδόσεις και γιορτινές προετοιμασίες

5/01/2026 - 4:27μμ
1925-2025, ένας αιώνας από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Δήμος Μεγαρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Πέραμος: 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων – Αποκαλυπτήρια μνημείου

4/01/2026 - 8:28μμ
Έλληνες αιχμάλωτοι στο Ικόνιο, το 1922 (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Δ', εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Γεωργίου Κοπάση: Από τις κακουχίες είχαν πέσει τα φρύδια και τα μαλλιά τους· δεν ξεχώριζες αν ήταν άντρες ή γυναίκες

4/01/2026 - 8:01μμ
Η Πέραμος Κυζίκου στο μνημείο που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Πέραμο της Κυζίκου στη Νέα Πέραμο: Προσφυγική εγκατάσταση, μνήμη και συνέχεια

3/01/2026 - 3:39μμ
(Πηγή φωτ.: mla.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ρηνιώ Βογιατζή: Η ανταλλάξιμη από τη Φώκαια της Μικρασίας με τη σπουδαία φωνή – Τραγούδησε τον πόνο των Μικρασιατών με τρόπο μοναδικό

1/01/2026 - 8:23μμ
Εικόνα προσφύγων βασισμένη σε φωτογραφία της Near East Relief, 1923 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Νύκτα δακρύων», 1922: Η πρώτη παραμονή Πρωτοχρονιάς μακριά από τα άγια χώματα της Σμύρνης

31/12/2025 - 2:08μμ
Ο Σύλλογος «Μνήμη Μικράς Ασίας» στις εορταστικές εκδηλώσεις «Αστερούπολη 2025» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρασία γέμισε την εορταστική καρδιά της Καβάλας

29/12/2025 - 11:50πμ
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γεύσεις που γεννήθηκαν στην πατρίδα, μνήμες που ζουν στην καρδιά» αύριο στη Χαλκίδα

28/12/2025 - 2:40μμ
Η Καρβάλη –ή Γκέλβερι σήμερα–, δηλαδή το Γκιουζελγιούρτ για τους Τούρκους (φωτ.: Argun Konuk)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Στέφανος: Ο «από πέτρα γεννημένος» άγιος της Καππαδοκίας

27/12/2025 - 1:55μμ
Απόσπασμα από κείμενο του Σμυρνιού ζαχαροπλάστη Παναγή Βαλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935 – «Η Σμύρνη ίτανε πολιτία με τα ούλα τσι»

25/12/2025 - 6:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Georgia Kiriakidou)

Θεοφάνια με ποντιακό γλέντι από τον Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Pink Panthers στη Χαλκιδική: «Χτύπημα» αξίας 580.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου

3 ώρες πριν
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

3 ώρες πριν
Ιταλοί αξιωματούχοι μεταφέρουν μια από τις σορούς στη διάρκεια επαναπατρισμού ενός από τα θύματα της φωτιάς στο Κραμ Μοντανά (φωτ.: EPA/Matteo Corner)

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες – Το συγκινητικό βίντεο των εργαζομένων

4 ώρες πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Περάμου από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σε Red Code πέντε Περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign