pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιωάννης Γ. Βαλαβάνης: Ο πατέρας του ποντιακού θεάτρου – Με αφορμή δύο φεστιβάλ και πολλές παραστάσεις

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Γ. Βαλαβάνης – Έγραψαν γι' αυτόν δύο σπουδαίοι μελετητές του ποντιακού πολιτισμού, ο Ερμής Μουρατίδης και ο Ιορδάνης Βαμβακίδης (Παμπούκης)

30/03/2025 - 9:46μμ
Ιωάννης Βαλαβάνης, ο πατέρας του ποντιακού θεάτρου (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ιωάννης Βαλαβάνης, ο πατέρας του ποντιακού θεάτρου (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2025 θα μπορούσαμε ίσως να το χαρακτηρίσουμε «Έτος ποντιακού θεάτρου», καθώς πέρα από τα περιφερειακά φεστιβάλ που διεξάγονται κάθε χρόνο, φέτος έχουμε και δύο πανελλαδικά –  ένα εν εξελίξει (το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ) και ένα προ των πυλών (το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, από το Δήμο Εορδαίας σε συνεργασία με τον ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας).

Ο πλούτος του ποντιακού θεάτρου είναι τεράστιος και εν πολλοίς ανεξερεύνητος, οπότε αυτές οι δύο μεγάλες διοργανώσεις σίγουρα συμβάλλουν στη γνωριμία του κοινού με αυτόν.

Όπως έγραφε ο σπουδαίος μελετητής του ποντιακού πολιτισμού Ι.Τ. Παμπούκης (Ιορδάνης Βαμβακίδης) στο περιοδικό Διαβάζω, συγκρίνοντας το ποντιακό θέατρο με το κρητικό (βλ. Ερωτόκριτος, Κατσούρμπος κτλ.):

Ποια ήταν όμως η απαρχή του ποντιακού θεάτρου; Σε αυτό το θέμα συμφωνούν απόλυτα ο Ι.Τ. Παμπούκης με τον μεγάλο Πόντιο θεατράνθρωπο Ερμή Μουρατίδη.

Θεμελιωτής του ποντιακού θεάτρου ήταν ο Ιωάννης Γ. Βαλαβάνης.

Στο ίδιο τεύχος του περ. Διαβάζω (αρ. 74, 27/7/1982 – αφιέρωμα στον μικρασιατικό ελληνισμό) έγραφε ο Παμπούκης:

Και ο Ερμής Μουρατίδης, στην Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, υπογράφει το σχετικό λήμμα, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:

Βαλαβάνης, Ιωάννης Γ. (1830-1899). Ο πατέρας του ποντιακού θεάτρου. Το θεατρικό του έργο Ειμαρμένης παίγνια1 – Κωμωδία εις πέντε μέρη μετά προλόγου, σε ποντιακή και καθαρεύουσα, σε δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους, είναι το πρώτο ποντιακό θεατρικό έργο που τυπώθηκε. Το αφιερώνει «τω σεβαστώ μοι Καθηγητή Κ.Π. Ρομπότη». Έγραψε επίσης και μια μονόπρακτη σκηνή, Το σουτζούκι, έμμετρη, παχνιδιάρικη.2

Ο Ι. Βαλαβάνης είναι επιπλέον ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη μελέτη της ποντιακής διαλέκτου και της λαογραφίας.

Γεννήθηκε στην Κερασούντα το 1830, από πατέρα που επαγγελλόταν τον πρακτικό γιατρό. Τις πρώτες σπουδές του έκανε στο σχολείο της πατρίδας του και αργότερα φοίτησε στο Φροντιστήριον Τραπεζούντος. Μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε δάσκαλος στην πατρίδα του και ύστερα στην Τραπεζούντα.

Το 1861 ήρθε στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια, όπου συμπλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές και ξαναγυρνώντας στην Κερασούντα δίδαξε εκεί για ένα διάστημα.

Ξανάρθε στην Αθήνα, μεσήλικας πια, και επιδιώκοντας την ανώτερη μόρφωση, γράφτηκε στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου. Στο διάστημα της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο εργάστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Παιδείας κι έπειτα στο υπουργείο των Οικονομικών, συντηρώντας τον εαυτό του και στέλνοντας χρήματα στην οικογένειά του, στην Κερασούντα.

Το 1880 έδωσε τις πτυχιακές του εξετάσεις. Έπειτα έφυγε για τον Πόντο, όπου διορίστηκε καθηγητής των Ελληνικών στο Αμερικανικό Κολέγιο της Μερζιφούντας.

Δύο χρόνια μετά πήγε στο ημιγυμνάσιο της Αμισού, όπου δίδαξε για πολλά χρόνια. Ξαναγύρισε υστερότερα στην Ελλάδα και κατά τα έτη 1892-93 διεύθυνε το ελληνικό σχολείο Μεγάρων, όπου άφησε θαυμάσιες αναμνήσεις με τη διδασκαλία του και το ήθος του.

Η Αμισός σε καρτ ποστάλ εποχής

Το 1896 επέστρεψε στην Κερασούντα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1899.

Ο Ιωάννης Γ. Βαλαβάνης έθεσε σκοπό της ζωής του τη μελέτη της διαλέκτου και των εθίμων του Πόντου και κυρίως της Κερασούντας. Περιόδευε σε πόλεις και χωριά, έμπαινε σε σπίτια, εργαστήρια, βιοτεχνίες μαζεύοντας το γλωσσικό και λαογραφικό υλικό του.

Συγκέντρωσε και αποθησαύρισε λέξεις, παραμύθια, παροιμίες, άσματα (τραγούδια), αινίγματα, έθιμα, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, παιχνίδια, θέματα σχετικά με την οικιακή βιοτεχνία, την ιατρική κτλ.

Κατέγραψε το γλωσσικό υλικό όπως ακριβώς το άκουγε από το στόμα του λαού, φωνητικά αναλλοίωτο.

«Από απόψεως φωνητικής και γραμματικής ο Βαλαβάνης διέστειλε σαφώς τα ιδιώματα της Ποντιακής διαλέκτου, τούτο δε μαζί με πολλάς επιτυχείς ερμηνείας των ιδιωματικών λέξεων αποτελεί το επιστημονικόν μέρος της ογκώδους γλωσσικής συλλογής του. Το 1880 υπέβαλε ο Βαλαβάνης τα “Ζώντα μνημεία τής ανά τον Πόντον ιδιωτικής” εις τον γλωσσικόν διαγωνισμόν του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως και επήρε το πρώτον βραβείον από ογδόντα λίρας Τουρκίας, ποσόν πολλού λόγου άξιον εις την εποχήν εκείνην. Και εις τους γλωσσικούς διαγωνισμούς του εν Αθήναις Συλλόγου Κοραή εβραβεύοντο αι συλλογαί του» (Ανθ. Α. Παπαδόπουλος, Αρχείον Πόντου τ. 3, σελ. 231).

______
1. Φαίνεται πως το Ειμαρμένης παίγνια έκανε δύο εκδόσεις την ίδια χρονιά, γιατί υπάρχουν δύο εξώφυλλα διαφορετικά.
Ο Ι.Τ. Παμπούκης στο Ποντιακό Θέατρο τ. 2, Ιούνιος 1950, σελ. 19, «βιβλιογραφικά και άλλα σημειώματα για το Ποντιακό Θέατρο» σημείωση Ι, γράφει: «Ο Κερασούντιος Ιωάννης Γ. Βαλαβάνης πρέπει να θεωρηθεί ο πατέρας του ποντιακού θεάτρου, γιατί πουθενά δεν αναφέρεται κανένας πιο παλιός, όσο τουλάχιστον ξέρω, που να έγραψε θέατρο στη διάλεκτο του Πόντου. Η κωμωδία του, σε στίχο, συνοδεύεται με πρόλογο για τη λαογραφία μας, με διάφορες υποσημειώσεις και μ΄ ένα μικρό λεξιλόγιο. Έχω έτοιμη μια νέα της έκδοση στη σειρά της βιβλιοθήκης “Ποντιακή Λογοτεχνία”, με μια εκτενή μελέτη για το επιστημονικό έργο του μεγάλου ανδρός». Δυστυχώς δεν μπόρεσε να τυπώσει μέχρι το θάνατό του τη μελέτη του αυτή ο Ι.Τ. Παμπούκης.
2. Ο Βαλαβάνης έγραψε και μια μονόπρακτη σκηνή, που τυπώθηκε κι αυτή, με τον τίτλο «Το Σουτζούκι», ένα γυναικείο χρυσό κόσμημα που γίνεται γαμήλιο δώρο. Δεν ξέρουμε όμως αν είτε το ένα είτε το άλλο από τα δύο αυτά έργα είδαν ποτέ τα φώτα της ράμπας.
• Από την πλούσια εργογραφία του Ιωάννη Βαλαβάνη ξεχωρίζουμε  «Τα εν Κερασούντι περί τον γάμον έθιμα» (Πανδώρα, τόμ. 9 [1859] σελ. 509-519), «Γλωσσάριον Ποντικής» (Επτάλοφος, ετ. 4 [1868], αριθ. 34, σελ. 527-528· αριθ. 36, σελ. 558-559· και αριθ. 37, σελ. 568-569), «Μνημεία της εν Πόντω δημοτικής. Αινίγματα και παροιμίαι μετά γλωσσικών και ερμηνευτικών παρατηρήσεων» (Επτάλοφος, ετ. 2 [1870], τεύχος 1 σελ. 331-352, και τεύχος 2 σελ. 349-381), «Γλωσσολογικά. Η πρόθεσις “εκ” εν ταις ανά την Ποντικήν διαλέκτοις» (Εύξεινος Πόντος, ετ. 1 [1880], αριθ. 8 σελ. 120-123· αριθ. 9, σελ. 136-139· και αριθ. 10, σελ. 156-158), «Γλωσσολογικά. Σου (σι) μελά, Σου (σι) μέλα, Σου(σι) μελίτας (ης)» (Εύξεινος Πόντος, ετ. 2 [1881] τεύχος 3 σελ. 37-38), «Ποντικά παραμύθια: Ο Τεπεκιό(γ)ης. Το βασιλόπουλον και το οψάριν» (Αστήρ του Πόντου, ετ. 1 [1885] τεύχος 9, σελ. 135-139· και τεύχος 11, σελ. 169-171), «Αινίγματα χωρίων Κερασούντος και Οινόης» (Αρχείον Πόντου, τόμ. 9 [1939] σελ. 149-150), «Ολιγόστιχα άσματα Κερασούντος» (Αρχείον Πόντου, τόμ. 9 [1939] σελ. 151].Πολλά ανέκδοτα έργα του  σχετικά με την ποντιακή διάλεκτο βρίσκονται στα αρχεία του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης, της Ακαδημίας Αθηνών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

24 λεπτά πριν
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

52 λεπτά πριν
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

1 ώρα πριν
Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign