pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Παρχάρια 2023» στο Οχυρό Νυμφαίας, στην καρδιά της Ροδόπης – Επιστρέφει το ποντιακό συναπάντημα

Ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν», το οποίο πλέον έχει λάβει χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονός

3/05/2023 - 11:50μμ
Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των αγροκτηνοτροφικών οικογενειών στον Πόντο ήταν και παραμένουν τα παρχάρια, τα εκτεταμένα οροπέδια όπου ξεκαλοκαίριαζαν άνθρωποι και κοπάδια. Τα θερινά βοσκοτόπια εκτείνονται στις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων στα 1.500 έως και 2.500 μέτρα, και μέχρι και σήμερα παραμένουν σημείο συνάντησης – διάσημο είναι το πανηγύρι που γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου.

Στην Ελλάδα, αυτή η γιορτή των παρχαριών επιστρέφει και φέτος στο Φυλάκιο του Οχυρού Νυμφαίας.

Με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημίας, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει ανελλιπώς τριήμερο αντάμωμα από το 2002· ουσιαστικά είναι ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν».

Με τα χρόνια πήρε το χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος για την περιοχή, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής να θέτουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση, αλλά και το χώρο να διαμορφώνεται κατάλληλα για τη φιλοξενία τόσου κόσμου.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία των επισκεπτών (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Προθάλαμος για τα «Παρχάρια 2023» είναι ο πανηγυρικός εσπερινός που θα γίνει την Παρασκευή 5 Μαΐου στο ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα.

Το Σάββατο 6 Μαΐου θα ξεκινήσει με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο, θα συνεχιστεί με ένα ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι, ενώ στις 18:00 θα ξεκινήσει το απογευματινό ποντιακό γλέντι.

Την Κυριακή 7 Μαΐου το πρόγραμμα στην καρδιά της ορεινής Ροδόπης περιλαμβάνει ένα ακόμα υπαίθριο γλέντι με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και παλαιστικές επιδείξεις.

Επίσης μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης θα μαγειρέψουν ποντιακά φαγητά για τον κόσμο, ώστε να τον μυήσουν στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι: Αδάμ Αποστολίδης (τραγούδι), Ανέστης Χαριτίδης (τραγούδι), Γιάννης Παρηγορίδης (τραγούδι), Γιάννης Τσαντεκίδης (τραγούδι), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαγιαννίδης (τραγούδι), Ελένη Αποστολίδου (λύρα), Ευκλείδης Παγκοζίδης (τραγούδι), Μιχάλης Μουρατίδης (τραγούδι), Παντελής Δημόπουλος (τραγούδι), Χάρης Πογαρίδης (τραγούδι), Χάρης Κεφαλίδης (τραγούδι), Αναστάσιος Πετρόπουλος (λύρα), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (λύρα-κλαρίνο), Γιώργος Αποστολίδης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Αμπεσλίδης (λύρα), Κυριάκος Γερμανίδης (λύρα), Κώστας Σαπρανίδης (λύρα), Μπάμπης Καπίδης (λύρα-τραγούδι), Παναγιώτης Σιδηρόπουλος (λύρα), Παναγιώτης Κοργιανίδης (λύρα), Παναγιώτης Στεφανίδης (λύρα-αγγείο), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Ζαφείρης Ευθυμιάδης (αγγείο-γαβάλ’-ζουρνάς), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο), Γιάννης Παπαγιαννίδης (νταούλι), Γιάννης Καπίδης (νταούλι), Κώστας Τσαρμαντίδης (νταούλι), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Μπάμπης Παγκοζίδης (νταούλι), Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι), Νίκος Καλογερίδης (νταούλι), Βασίλης Κυριακίδης (πλήκτρα), Κώστας Σαββίδης (πλήκτρα), Στέφανος Αυγητίδης (πλήκτρα).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ροδίτη σε εκδηλώσεις το 2022 (φωτ.: kozan.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

3/05/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Μια διάλεξη που φωτίζει θέατρο και Τύπο στον Πόντο και τη Ρωσία

3/05/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Οι πόλεις που ετοιμάζονται να απολαύσουν τη συγκλονιστική παράσταση του Τάκη Βαμβακίδη

3/05/2026 - 2:15μμ
Πανό στο δημαρχείο Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2021 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ενωμένοι οι ποντιακοί σύλλογοι τη 19η Μαΐου – Κοινό μήνυμα μνήμης αντί για αποσπασματικές δράσεις

3/05/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

3/05/2026 - 12:14πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ροδάφνον»: Εκδήλωση για την ποντιακή γλώσσα και τους Αγίους του Πόντου από τον φοιτητικό σύλλογο της Λάρισας 

2/05/2026 - 10:50μμ
Το κάστρο της Νικόπολης σήμερα – η τουρκική ονομασία της πόλης είναι Σεμπίν-καραχισάρ (φωτ.: Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κερασούντας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάιος στη Νικόπολη του Πόντου: Από την «πόλη της νίκης» στη σφαγή του 1915 – Μνήμη πάνω στα τείχη

2/05/2026 - 9:39μμ
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

2/05/2026 - 6:26μμ
Αυτό αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης στην Ίμερα, από την άλλοτε γυναικεία μονή, γνωστή και ως Γήμερας Αγιάννες (φωτ.: gumuskoza.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ιωάννης Ίμερας: Από το μοναστήρι των Ποντίων στην εγκατάλειψη και τη «μερική» αναστήλωση

2/05/2026 - 3:28μμ
Η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, στις 19 Μαΐου 1919 (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στον αέρα του διαδικτύου video animation για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

2/05/2026 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Ήττα για την Εθνική γυναικών από την Αυστραλία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League – Play Off: Στο +6 η ΑΕΚ μετά το 0-0 στη Λεωφόρο – Ο ΠΑΟΚ προβάδισμα για τη 2η θέση

7 ώρες πριν
Εξωτερική άποψη της έδρας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη (φωτ. αρχείου: EPA/Christian Bruna)

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο εν μέσω κρίσης στον Κόλπο

7 ώρες πριν
Το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ροδίτη σε εκδηλώσεις το 2022 (φωτ.: kozan.gr)

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)

Νέα εξέλιξη για την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου: Ταυτοποιήθηκε ο πυροβολισμός πράκτορα

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign