pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 2 Μαΐου θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Νίκος Γκάλης

Στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Η αναγόρευση είχε αναβληθεί τον Μάρτιο λόγω της τραγωδίας των Τεμπών

24/04/2023 - 2:25μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη βράβευση του Νίκου Γκάλη. Η σταθερά υψηλή αθλητική απόδοσή του ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των ατομικών του χαρακτηριστικών και της πίστης του στην επιστημονική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων του (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Στιγμιότυπο από παλιότερη βράβευση του Νίκου Γκάλη. Η σταθερά υψηλή αθλητική απόδοσή του ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των ατομικών του χαρακτηριστικών και της πίστης του στην επιστημονική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων του (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τις 2 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η τελετή αναγόρευσης του Νίκου Γκάλη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, ως φόρος τιμής για την εξαιρετική προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, καθώς και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινωνία.

Η τελετή, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου αλλά είχε αναβληθεί λόγω του εθνικού πένθους για την τραγωδία των Τεμπών.

Η πορεία προς την κορυφή

Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Σίτον Ηολ (Seaton Hall University, NJ) των ΗΠΑ.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής και αδιαμφισβήτητα αναμορφωτής της καλαθοσφαίρισης και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Η σταθερά υψηλή αθλητική του απόδοση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των ατομικών του χαρακτηριστικών και της πίστης του στην επιστημονική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων του. Ο Νίκος Γκάλης, λόγω της τελειομανίας και του επαγγελματισμού του, υιοθετούσε με έναν μοναδικό τρόπο επιστημονικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι μύθοι γύρω από τον αθλητισμό και την προπόνηση ανθούσαν.

Η φανέλα του Νίκου Γκάλη στην κορυφή του Παλέ ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη. Η κεντρική σάλα του έχει ονομαστεί «Νίκος Γκάλης» προς τιμή του μεγάλου αθλητή του (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η αθλητική του προπόνηση αποτέλεσε αναφορά ορθής πρακτικής που περιέγραφαν οι πιο προηγμένες θεωρίες της αθλητικής προπόνησης στην επιστημονική αρθρογραφία. Χρησιμοποιούσε διαφορετικές τροχιές στην μπάλα σύμφωνα με τις αρχές της εμβιομηχανικής και αξιοποιώντας τα βιοκινητικά, σωματικά χαρακτηριστικά του, ξεπερνούσε το εμπόδιο υψηλότερων αντιπάλων που αντιμετώπιζε στους αγώνες. Ανέπτυσσε τον κινητικό του έλεγχο για την τέλεια στόχευση ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, καθώς και σε συνθήκες υψηλής κόπωσης. Διατηρούσε την κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση, την ψυχραιμία, το επίπεδο ψυχολογικής διέγερσης και το επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης, ανεξάρτητα από την κρισιμότητα της στιγμής και του αγώνα. Όταν οι συναθλητές του ολοκλήρωναν την προπόνηση, ο Νίκος Γκάλης συνέχιζε, και μάλιστα χρησιμοποιώντας ασκήσεις με αντιστάσεις.

Τη δεκαετία του ’80, ο Νίκος Γκάλης, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης, όπως και της τεχνικής τακτικής, δημιουργούσε με υπολογιστική πιστότητα έναν πολυσυλλεκτικό αθλητή-πρότυπο.

Ο Νίκος Γκάλης είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πρωταθλήματος Ελλάδας, καθώς και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων όλων των εποχών (φωτ. ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Η σταδιοδρομία του χαρακτηρίζεται από πλήθος ατομικών και ομαδικών τίτλων και ρεκόρ, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πρωταθλήματος Ελλάδας, καθώς και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων όλων των εποχών.

Έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA).

Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ. Οι επιτυχίες που σημείωσε με τις ομάδες του και την Εθνική Ελλάδος, είχαν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο αφού άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι και παιδιά, έχοντάς τον ως πρότυπο, στράφηκαν στον αθλητισμό, αγάπησαν την καλαθοσφαίριση και υιοθέτησαν τον αθλητικό τρόπο ζωής.

Κατάφερε, σε μια περίοδο που ο αθλητισμός ήταν κυρίως ερασιτεχνικός, να ξεχωρίσει, αναδεικνύοντας επαγγελματικές συμπεριφορές και πρότυπα, άξια θαυμασμού και αναγνώρισης. Κατάφερε, επίσης, αυτό που λίγοι αθλητές της κατηγορίας του μπόρεσαν: να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί καθολικά, ακόμη και από αντιπάλους, να δοξαστεί παγκόσμια και να αφήσει σημαντική κληρονομιά σε έναν λαό.

«Η μέχρι σήμερα σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά ενός τόσο προβεβλημένου ανθρώπου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και καθορίζει τη διαφορά μεταξύ του πρόσκαιρου και του διαχρονικού. Ο Νίκος Γκάλης, σε κάθε ευκαιρία, δείχνει την κοινωνικά υπεύθυνη στάση του απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης όπου ζει και συνεχίζει να προσφέρει όποτε του ζητηθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΠΘ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο ανήλικοι που έδειραν και παρενόχλησαν σεξουαλικά 15χρονο

17/10/2025 - 12:14μμ
Φωτογραφία αρχείου από λέμβο που ναυάγησε ανοιχτά της Λέρου (Φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί και 10 τραυματίες σε ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο – Η βάρκα τους έπεσε σε βράχια

17/10/2025 - 11:45πμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών – Άλλους 23 εντόπισε και διέσωσε το Λιμενικό

17/10/2025 - 9:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο τροχαία με τέσσερις νεκρούς τα ξημερώματα στην Αττική

17/10/2025 - 8:38πμ
(Φωτ. αρχείου: 
EPA / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

17/10/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θέρμη

16/10/2025 - 6:38μμ
Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος (πηγή: Andrpap/commons. wikimedia.org/w/index.php?curid=72650067)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιο Όρος: Στο Αυτόφωρο Ρώσος μοναχός που βρισκόταν στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος

16/10/2025 - 5:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Περίεργα περιστατικά κλοπής προβάτων – Μεταξύ αυτών, περίπου 500 νοσούν από ευλογιά

16/10/2025 - 2:25μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI/Νικήτας Κώτσιαρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φοινικούντα: Ως φυσικό και ηθικό αυτουργό κατηγορεί η ΕΛΑΣ τους δύο 22χρονους

16/10/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φθινοπωρινός ο καιρός της Πέμπτης με νεφώσεις και τοπικές βροχές

16/10/2025 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook / Κάκια Μένδρη)

Κάκια Μένδρη: Από την Οδησσό, στον Αττίκ – Η μεγάλη τραγουδίστρια του Μεσοπολέμου

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο ανήλικοι που έδειραν και παρενόχλησαν σεξουαλικά 15χρονο

56 λεπτά πριν
Φωτογραφία αρχείου από λέμβο που ναυάγησε ανοιχτά της Λέρου (Φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή/Eurokinissi)

Δύο νεκροί και 10 τραυματίες σε ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο – Η βάρκα τους έπεσε σε βράχια

1 ώρα πριν

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Το απόγευμα ο καθιερωμένος αγιασμός για τη νέα σεζόν

2 ώρες πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλά στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, στο ΠΑΜΑΚ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Αλέξης Τσίπρας: «Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο

3 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένης οικοδομής σε γειτονιά της Γάζας μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Τούρκοι διασώστες βοηθούν τη Χαμάς να ανακτήσει θαμμένα πτώματα ομήρων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign