pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι αριστοτεχνικοί λαμπριάτικοι κουραμπιέδες του Ν. Σκοπού Σερρών: Μια συνταγή που έφεραν πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, το 1922

Ένα γλυκό κομψοτέχνημα που χαίρονται όλες οι νονές

13/04/2023 - 12:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μοσχοβολούν φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, έχουν λευκό χρώμα και περίτεχνα σχέδια που προμηνύουν το Πάσχα και την άνοιξη. Ο λόγος για τους κουραμπιέδες της Λαμπρής, που φτιάχνουν με πολλή υπομονή και μεράκι, τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι γυναίκες του Ν. Σκοπού Σερρών, ενός μικρού χωριού του Δήμου Εμμ. Παππά.

«Ο κουραμπιές αυτός γίνεται μόνο εδώ, στον Ν. Σκοπό του Δήμου Εμμ. Παππά, και τη συνταγή την έχουν φέρει οι πρόγονοί μας, με τη μετοίκησή τους από την Αν. Θράκη στην περιοχή, το 1922. Πρόκειται για ένα γλυκό το οποίο το προσφέρουμε κυρίως το Πάσχα και είναι το δώρο του βαπτιστικού προς τη νονά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σκοπού, Χαρούλα Γκόβρανου.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, η συνταγή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά παραμένει αναλλοίωτη.

«Η μαμά μου τα έφτιαχνε από δικό της αγελαδινό βούτυρο, που παρασκεύαζε η ίδια. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρό παιδί, πως χτυπούσα το ζεστό βούτυρο να αρφανέψει τόσο πολλές ώρες που πονούσαν τα χέρια μου. Για να γίνουν τότε ένα κιλό πασχαλινοί κουραμπιέδες, βοηθούσαν πολλές κυρίες μαζί. Τα φούρνιζαν στο φούρνο με ξύλα. Για να καταλάβουν τη σωστή θερμοκρασία, έβαζαν μέσα ένα πούπουλο. Μόλις αυτό “τσιρωνόταν”, το έβγαζαν, καθάριζαν το φούρνο προσεκτικά να μην υπάρχουν υπολείμματα στάχτης από το πούπουλο, κι έβαζαν το ταψί με τους κουραμπιέδες μέσα για λίγα λεπτά – τόσα ώστε να μην ροδίσει, αλλά να ψηθεί», θυμάται η Ντουκένη Κιουπσή, μέλος του ΚΑΠΗ Εμμ. Παππά.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα μυστικά του πασχαλινού κουραμπιέ

Σήμερα η παρασκευή του μοναδικού αυτού πασχαλινού κουραμπιέ, που δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ως έργο τέχνης, είναι πιο εύκολη αλλά κρύβει πολλά μυστικά. «Μπορεί η αναλογία των υλικών να φαίνεται εύκολη, όμως μία λάθος δόση μπορεί να χαλάσει το γλύκισμα. Αν σου ξεφύγει το αλεύρι θα γίνει ο κουραμπιές κούφιος, αν πάλι κάψεις πολύ το βούτυρο τότε θα αλλάξει χρώμα, και πάει λέγοντας», λέει η Ντ. Κιουπσή, η οποία έμαθε τη συνταγή από τη μαμά της, όταν ήταν μόλις μαθήτρια δημοτικού σχολείου.

«Πρέπει να σου το δείξει κάποιος για να το κάνεις – να σ’ το πει μόνο και να πετύχει, δεν γίνεται! Το βούτυρο θα πρέπει κι αυτό να αποστραγγιστεί, ώστε να μην υπάρχει κανένα υπόλειμμα, και μετά να δουλευτεί. Μετά θα προστεθεί η άχνη, το κοσκινισμένο αλεύρι και η βανίλια», λέει η Ντ. Κιουπσή, αποκαλύπτοντας μερικά μυστικά της παρασκευής του.

Όσο για την όψη του, το …κέντημά του, όπως το χαρακτηρίζουν οι γυναίκες του Ν. Σκοπού, φαίνεται να είναι και το πιο δύσκολο.

Όχι όμως και για την 83χρονη σήμερα Άρτεμη Ασπρογαλή, που φτιάχνει κουραμπιέδες εδώ και 60 χρόνια – ίσως και περισσότερα: «Την τέχνη μού την έμαθε η γιαγιά μου. Γεννήθηκε το 1885 στην Ανατολική Θράκη και ήρθε στον Ν. Σκοπό το 1922. Από τότε συνήθιζε να κάνει το Πάσχα κουραμπιέδες και να τους πηγαίνει στην κουμπάρα της. Για να γίνουν όλα αυτά τα σχέδια, οι νοικοκυρές βάζουν πολλή φαντασία και μεράκι», μας λέει με μετριοφροσύνη η Αρτ. Ασπρογαλή, παρότι θεωρείται η «μετρ» των χειροποίητων κουραμπιέδων του Ν. Σκοπού.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλα πλάθονται με τα χέρια, και το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν μικρά στεφανάκια, λουλουδάκια, μπουκετάκια, καλαθάκια, φυλλαράκια και ανθάκια, είναι ξύλινα λεπτά καλαμάκια ή οδοντογλυφίδες.

Μπορεί εδώ και 100 χρόνια να ακολουθείται η ίδια συνταγή, αλλά η κάθε γυναίκα μπορεί και αφήνει το δικό της αποτύπωμα στα γλυκό, ανάλογα με την καλλιτεχνική διάθεση που έχει.

«Από τα σχέδια και τη μορφή που έχουν, καταλαβαίνουμε ποια κοπέλα τα έφτιαξε στο χωριό, καθώς το έθιμο συνεχίζεται αδιάκοπτα και από τις νέες γυναίκες», επισημαίνει η αντιδήμαρχος Εμμ. Παππά και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σκοπού Λένα Πατρίκη.

«Πρόκειται για ένα γλυκό κομψοτέχνημα, που το χαίρονται όλες οι νονές. Από τη μεριά της δημοτικής Αρχής, προσπαθούμε να το κατοχυρώσουμε ως πατέντα ευρεσιτεχνίας, ενώ γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί ακόμη και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο πασχαλινός κουραμπιές του Ν. Σκοπού έχει ήδη βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Μπορεί να μην «φιγουράρει» σε βιτρίνες ζαχαροπλαστείων, αλλά κάνει πολλές φορές την εμφάνισή του σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σε γάμους, και άλλες κοινωνικές επίσημες εκδηλώσεις. Όσο για την τιμή του, αυτή σίγουρα είναι ανεκτίμητη για τις «καλλιτέχνιδες» του Ν. Σκοπού –γιατί πλάθεται και στολίζεται με περισσή αγάπη για τις παραδόσεις–, αλλά και τις νονές που θα το λάβουν για δώρο το Πάσχα.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άννυ Ταπάσκου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη: Μια φωνή στο σήμερα, από μια ανταλλάξιμη του 1922

12/10/2025 - 10:05πμ
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

11/10/2025 - 7:29μμ
(Από το εξώρυλλο του βιβλίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμες Μικρασίας με το βιβλίο «Χρυσάνθη της Ιωνίας – Ελεγεία» στη Βίλα Μπότση

11/10/2025 - 2:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/Kostas.Kortidis.Official)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κώστας Κορτίδης: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους πέντε καλύτερους άνδρες ηθοποιούς της Τουρκίας

9/10/2025 - 9:23πμ
(Εικ.: pontosnews.gr / ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Στη Νέα Ιωνία Αττικής το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων – Οι τρεις σύλλογοι που το συνδιοργανώνουν

8/10/2025 - 12:28μμ
Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδηγός προσπερνά γιγαντοαφίσα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέιχ (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Χαμάς: Θα παραδώσει μόνο τέσσερις σορούς ομήρων σήμερα – Στην Αίγυπτο οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Παναγία Γουμερά Αδελφότητα Ποντίων)

Μεσημεριανό ποντιακό γλέντι με την «Παναγία Γουμερά»

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός ταξί που τράκαρε με μοτοσικλέτα της αστυνομίας

1 ώρα πριν
Χαρακτικό του Θωμά Μώλου για τη Μάχη της Ηλεκτρικής σε αναμνηστικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ

Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 1944: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και απλοί πολίτες δίνουν και κερδίζουν την ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jalaa Marey)

Ισραήλ: «Την ιστορική αυγή μιας νέας εποχής» στη Μέση Ανατολή χαιρέτισε ο Τραμπ από το βήμα της Κνεσέτ

2 ώρες πριν

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Νέα ημερομηνία για την τακτική περιφερειακή σύνοδο των σωματείων μελών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign