pontosnews.gr
Κυριακή, 3/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Wagner Group: Νέες κυρώσεις κατά μισθοφόρων του ρωσικού ομίλου για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση

26/02/2023 - 9:34πμ
Ο λογότυπος της PMC Wagner Center στην έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη (φωτ.: 
EPA/ Anatoly Maltsev)

Ο λογότυπος της PMC Wagner Center στην έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη (φωτ.: EPA/ Anatoly Maltsev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέες κυρώσεις κατά στελεχών του ρωσικού ομίλου μισθοφόρων Wagner Group και οντοτήτων που συνδέονται με αυτόν επέβαλε, χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρική. Με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως οι νέες κυρώσεις αποφασίστηκαν εξαιτίας «της διεθνούς διάστασης και της βαρύτητας των δραστηριοτήτων του ομίλου, καθώς και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού τους στις χώρες όπου δρα».

«Οι δραστηριότητες του ομίλου Wagner αποτελούν απειλή για τους λαούς των χωρών όπου επιχειρεί και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι τα οκτώ μέλη της εταιρείας μισθοφόρων και οι επτά οντότητες που αφορούν οι νέες κυρώσεις εγγράφονται στο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων που είχε δημιουργηθεί το 2020 κι αφορούσε ιδίως τη δράση της εταιρείας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν.

Συνολικά έντεκα πρόσωπα, εννέα στην Αφρική και δύο στην Ουκρανία αλλά και επτά οντότητες που συνδέονται με την εταιρεία μισθοφόρων προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα και τους επιβλήθηκαν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Το ένατο μέλος του Wagner Group υφίσταται κυρώσεις της ΕΕ ειδικά για τη δράση της εταιρείας στο Μαλί. Πρόκειται για τον επικεφαλής των δυνάμεων της στην αφρικανική χώρα, όπου οι άνδρες της «ενέχονται σε βίαιες ενέργειες και πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων».

Αρκετά από τα πρόσωπα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι στελέχη πρώτης τάξεως της Wagner, συμπεριλαμβανομένου του «συμβούλου ασφαλείας» του προέδρου Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά και του εκπροσώπου του ομίλου στη χώρα.

Εταιρείες που καταπιάνονται με την εξόρυξη και την εμπορία χρυσού και διαμαντιών και συνδέονται με τη Βάγκνερ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ραδιοφωνικός σταθμός στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Lengo Sengo, προστέθηκε επίσης στη μαύρη λίστα, διότι «επιδόθηκε σε επιχειρήσεις επηρεασμού στο διαδίκτυο για λογαριασμό της Ρωσίας και του ομίλου Βάγκνερ με σκοπό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη».

Ο όμιλος Wagner, που συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ ήδη από το 2021.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μερτς και Τραμπ πριν πυκνώσουν τα σύννεφα (φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για απόσυρση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

3/05/2026 - 11:15πμ
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

2/05/2026 - 5:38μμ
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)
ΚΟΣΜΟΣ

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2/05/2026 - 5:14μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2/05/2026 - 4:50μμ
Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2/05/2026 - 1:34μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

2/05/2026 - 10:29πμ
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
Ο Πάβελ Ταλάνκιν στο κέντρο, με το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin», 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Βρέθηκε το «χαμένο» Όσκαρ Ρώσου σκηνοθέτη – Το είχαν μπλοκάρει ως… επικίνδυνο αντικείμενο

1/05/2026 - 10:11μμ
Ιρανή περνά μπροστά από τοιχογραφία με αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα σε δρόμο της Τεχεράνης, 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: «Δεν είμαι ικανοποιημένος» λέει ο Τραμπ – Συμφωνία ή «συντριβή» της Τεχεράνης

1/05/2026 - 9:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, 30 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά Ευρώπης: Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και απειλές για αποχώρηση στρατευμάτων

1/05/2026 - 8:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το γραφικό Τσανάκκαλε, αλλιώς Δαρδανέλλια, στη νότια ακτή του Ελλήσποντου (φωτ.: Jorge Láscar / commons.wikimedia.org)

Λήμνος: Ανακοινώθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Τσανάκκαλε της Τουρκίας

20 λεπτά πριν
Μέρος των επαναπατρισμένων αρχαιοτήτων (πηγή: ice.gov)

ΗΠΑ: Την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΑΒ)

Άρση βαρών: Δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Μαρία Στρατουδάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων

1 ώρα πριν
Αγριαγκιναράκια, ο τέλειος ρακομεζές (φωτ.: Λένα Ηγουμενάκη)

«Βρουβολόημα»: Η παραδοσιακή τέχνη του μαζέματος των χόρτων σε μια ιδιαίτερη δράση της Περιφέρειας Κρήτης

2 ώρες πριν
Η Ελληνίδα ομογενής που κατέκτησε μία θέση στο MasterChef Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald)

Lydia Kamperos: Η Ελληνίδα ομογενής που κέρδισε την πρώτη «λευκή ποδιά» στο MasterChef της Αυστραλίας

2 ώρες πριν
Μερτς και Τραμπ πριν πυκνώσουν τα σύννεφα (φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για απόσυρση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign