pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ερντογάν αλλάζει τακτική: Θα εκμεταλλευθεί προεκλογικά το σεισμό

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

26/02/2023 - 3:35μμ
Ο Ερντογάν στο σεισμόπληκτο Χατάι. Πίσω του διακρίνεται ο κυβερνητικός εταίρος και επικεφαλής του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Ερντογάν στο σεισμόπληκτο Χατάι. Πίσω του διακρίνεται ο κυβερνητικός εταίρος και επικεφαλής του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ερντογάν τα πρώτα 24ωρα του καταστροφικού σεισμού τα έχασε, στην κυριολεξία. Αυτή η ενός ανδρός αρχή που δημιούργησε ήταν παράλυτη τις δύο πρώτες ημέρες, πλήττοντας την εικόνα που είχαν οι πολίτες για το κράτος.

Πλήγμα υπέστη και η εικόνα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο πρόεδρος και το κόμμα του, για τον εαυτό του.

Μάλιστα, μέχρι την παραμονή του σεισμού το αφήγημα ήταν το εξής: «Ο Ερντογάν είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης, η Τουρκία είναι ένα πανίσχυρο κράτος που παίζει ρόλο στην πορεία των θεμάτων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα». Και τα δύο κατέρρευσαν μετά τις φονικές δονήσεις.

Εκείνες τις ώρες που πανικού ο Ερντογάν και οι επιτελείς του άρχισαν να σκέφτονται την αναβολή των εκλογών για έναν χρόνο με το εξής σκεπτικό: Να κατασκευαστούν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, να τις παραδώσει ο πρόεδρος στους δικαιούχους, να ξανακερδίσει τις εκλογές.

Όμως μετά τα πρώτα 24ωρα επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, τις οποίες συνοψίζει ο δημοσιογράφος Murat Yetkin σε άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του:

Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:

Τίτλος: «Ο Ερντογάν αλλάζει τακτική μετά το σεισμό. Θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις δαπάνες και τη βοήθεια που θα προσφέρει το κράτος ως ενέργειες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)»

Η αλληλουχία των δονήσεων που συγκλόνισαν την Τουρκία και προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ανάγκασαν τον πρόεδρο και ηγέτη του AKΡ να αλλάξει την προεκλογική του τακτική. Τόσο η εντύπωση που δόθηκε από τους κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα όσο και οι τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι ετοιμάζεται να εντάξει τις ενέργειες του κράτους για τις επισκευές και την ανοικοδόμηση των κτηρίων που κατέρρευσαν στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του.

Αυτή η τακτική βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μεθόδους διαχείρισης επικοινωνίας και δημιουργίας μιας πεποίθησης στην κοινή γνώμη με συνθήματα που οι απελπισμένοι θέλουν να πιστέψουν, όπως «Μόνο εγώ μπορώ να το φτιάξω, θα το φτιάξω σε έναν χρόνο».

Λόγοι αλλαγής τακτικής

Αυτή η αλλαγή τακτικής βασίζεται σε συμπεράσματα των κύκλων εξουσίας, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Η ατζέντα της Τουρκίας είναι πλέον ο σεισμός: Αν δεν υπάρξουν πολύ σημαντικές άλλες εξελίξεις, η πολιτική ατζέντα της Τουρκίας μέχρι τις εκλογές θα είναι πλέον σεισμός. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
  • Τα σημάδια της έλλειψης οργάνωσης στην αντιμετώπιση του σεισμού: Η έλλειψη προετοιμασίας και η αποδιοργάνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) τις πρώτες ώρες του σεισμού χρεώθηκαν στο ΑΚΡ, όπως και η καθυστερημένη εμπλοκή του στρατού στις προσπάθειες διάσωσης, αν και ήταν έτοιμος από την πρώτη στιγμή.
  • Το επιχείρημα της απειλής των «ξένων δυνάμεων» κατέρρευσε: Οι ενισχύσεις που έφθασαν από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αρμενία και το Ισραήλ, τις οποίες οι ψηφοφόροι του AKΡ και του MHP θεωρούσαν εχθρικές, εξάλειψαν επίσης την πιθανότητα η εξωτερική πολιτική να βασιστεί στην εχθρότητα προς αυτές.
  • Ζημιά στην οργάνωση του ΑΚΡ: Οι επαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις του ΑΚΡ ήταν διαλυμένες στις περιοχές που επλήγησαν. Οι βουλευτές φοβούνται να βγουν δημόσια λόγω πιθανών αντιδράσεων του κόσμου.
  • Έλλειμμα στον προεκλογικό προϋπολογισμό: Πριν από το σεισμό οι αυξήσεις, για παράδειγμα, που είχαν υποσχεθεί στους συνταξιούχους, θα ήταν μια προεκλογική επένδυση. Ωστόσο, τώρα υπάρχει προϋπολογισμός που πρέπει να διατεθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Εννοείται ότι το ΑΚΡ επικεντρώνεται στην ιδέα ο προϋπολογισμός αυτός να λειτουργήσει ως μέσο προπαγάνδας.

Η αποκατάσταση των σεισμοπαθών ως προεκλογικός προϋπολογισμός

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη δεύτερη μέρα μετά την καταστροφή ότι κονδύλια ύψους 100 δισ. λιρών θα διατεθούν για την επούλωση των πληγών. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει έλεγχος στη χρήση των πόρων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν τα χρήματα προέρχονται από δωρεές. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στον τηλεοπτικό μαραθώνιο που έγινε υπέρ των σεισμοπαθών, τα 86 δισ. λίρες από το σύνολο των 115 δισ. δόθηκαν από κρατικές εταιρείες. Κατά συνέπεια παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση και το ΑΚΡ να χρησιμοποιήσουν αυτά τα λεφτά χωρίς τον θεσμικό έλεγχο του κράτους. Συνολικά για τους σεισμόπληκτους θα διατεθούν 215 δισ. λίρες.

Η ανέγερση κατοικιών είναι καθήκον του κράτους. Ωστόσο, ο Ερντογάν στην ομιλία του στη σεισμόπληκτη πόλη Οσμανίγιε είπε ότι μόνο αυτός μπορεί να ολοκληρώσει το έργο αυτό σε έναν χρόνο:

«Θα μας δώσετε περιθώριο έναν χρόνο. Μέσα σε έναν χρόνο θα χτίσουμε αυτές τις μόνιμες κατοικίες με την άδεια του Αλλάχ και θα εγκαταστήσουμε τους πολίτες μας. […] Ακριβώς όπως τα κέντρα των πόλεων μας, στοχεύουμε να ξαναχτίσουμε τα χωριά μας μέσα σε έναν χρόνο».

Είναι προφανές ότι σε αυτό το διάστημα δεν μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες για να εγκατασταθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, τη στιγμή που  υπολογίζεται ότι πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν 230 εκατ. τόνοι συντρίμμια. Μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτό.

Πάντως ο Ερντογάν υπονοεί ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το σχέδιο μόνο εάν παραμείνει ο ίδιος στην ηγεσία.

Το AKΡ δεν έχει άλλο ατού

Επομένως, ο Ερντογάν που δεν έχει κανένα αφήγημα για το αύριο θα κάνει τις τελετές θεμελίωσης για μόνιμες κατοικίες, θα εγκαινιάσει εργοστάσια σκυροδέματος και προκάτ σπίτια. Θα τα κάνει με δικές του εταιρείες χωρίς διαγωνισμό, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους, αλλά θα προσπαθήσει να τα παρουσιάσει όλα αυτά ως έργο του κόμματός του.

Αυτό θα το παρουσιάσει σε όλη την Τουρκία ως κάτι που «μόνο εγώ θα μπορούσα να το κάνω». Αυτή είναι η σύνοψη της νέας του τακτικής.

Πριν από το σεισμό το AKΡ δεν είχε να επικαλεστεί τίποτε άλλο εκτός από τις ηγετικές ικανότητες του Ερντογάν και τις επιτυχίες του όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα όμως το κόμμα ελπίζει ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να ξεφύγει από μια πολιτική καταστροφή ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα.

Οι ενοχλητικές φωνές

Ο Ερντογάν επιτίθεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων με ύβρεις, ενώ ασκεί πίεση και στα «ενοχλητικά» ΜΜΕ.

Το μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο RTÜK [σ.σ. το τουρκικό ΕΣΡ], Okan Konuralp, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου η πλειοψηφία των AKΡ-MHP στο Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο σε κανάλια και διαδικτυακές εκπομπές (κυρίως στα Fox TV, HaberTürk, Halk TV και Tele-1), επειδή αναδεικνύουν τις ελλείψεις στις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμοπαθών και αμφισβητούν την ποιότητα των κτηρίων.

Οι εκπομπές του Ekşi Sözlük διακόπηκαν χθες το απόγευμα. Οι εξελίξεις δείχνουν μια σκλήρυνση προς στα ΜΜΕ που τείνει να αυξάνεται σταδιακά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο ΟΗΕ να μην αποτελεί άλλοθι της Τουρκίας

10/08/2025 - 4:22μμ
Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα παίζει σε πολλά ταμπλό

3/08/2025 - 3:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι καμπάνες ηχούν επικίνδυνα

2/08/2025 - 10:26πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

1/08/2025 - 3:58μμ
Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο].  Φρανθίσκο Γκόγια υ Λουθιέντες [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την περσινή λιτανεία (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW )

Ομογένεια: Δεκαπενταύγουστος με λιτανεία και μπάρμπεκιου από τον «Ποντοξενιτέα»

4 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι θρηνούν στην κηδεία των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Έξι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Γκράφιτι κατά του πολέμου στο Τείχος των Δακρύων

40 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/IleiaLive.gr/Γιάννης Σπυρούνης)

Διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στα Πετράλωνα Μεσσηνίας – Φωτιές σε Κορινθία, Μεγάλη Βόλβη και Φραξιά Βόνιτσας

1 ώρα πριν
Από τα πρώτα χρόνια στον Καταχά (1924). Από αριστερά Ιορδάνης Ελευθεριάδης (ο δάσκαλος), Κυριακούλα Ελευθεριάδου, Ελένη Ζευγαρίδου, Κλεοπάτρα Καλεβρά, Ελευθέριος Καλεβράς, Ανδρονίκη Ιωακειμίδου (Καλεβρά), Λάζαρος Ιωακειμίδης, Σταύρος Καλεβράς· ο μικρός είναι ο Γιώτης Ιωακειμίδης [πηγή: facebook / Καταχάς Πιερίας (Ένα χωριό μια ιστορία) – Ανάρτηση: Panagiotis Koulaouzidis]

Καταχάς: Ένα αφιέρωμα στο ποντιοχώρι της Πιερίας μέσα από 25+1 φωτογραφίες εποχής – Και ο Γρηγόρης Βαλτινός

2 ώρες πριν
Το λευκό φέρετρο με τη σορό της Λένας Σαμαρά ενώ βγαίνει από την εκκλησία (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κηδεία Λένας Σαμαρά: Με τη φράση «ευχαριστώ τον Θεό που μας έδωσε αυτό το δώρο, έστω για 34 χρόνια» την αποχαιρέτησε ο πατέρας της Αντώνης Σαμαράς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Ξηροποταμιτών Θεσσαλονίκης)

Έρχεται ο χορός του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Ξηροποταμιτών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign