pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βιοκαλλιεργητές Β. Ελλάδας: Χυλοπίτες και… χυλόπιτες για τη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου – Πως προέκυψε η φράση-εφιάλτης για τους ερωτευμένους

Ένα διαφορετικό κέρασμα για την ημέρα των ερωτευμένων μεθαύριο στη βιολογική αγορά του δήμου Καλαμαριάς

9/02/2023 - 7:28μμ
Στους… ερωτευμένους επισκέπτες της βιολογικής λαϊκής θα μοιραστούν δωρεάν περισσότερα από 300 κομμάτια χυλόπιτες, βιολογικής παρασκευής, αλλά και βιολογικές χυλοπίτες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στους… ερωτευμένους επισκέπτες της βιολογικής λαϊκής θα μοιραστούν δωρεάν περισσότερα από 300 κομμάτια χυλόπιτες, βιολογικής παρασκευής, αλλά και βιολογικές χυλοπίτες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με βιολογικές χυλοπίτες και αληθινές και λαχταριστές… χυλόπιτες θα τρατάρουν ερωτευμένους και μη οι βιοκαλλιεργητές της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι με «όπλο» τους το χιούμορ, αποφάσισαν να στήσουν μια διαφορετική γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που θα έχει στον πυρήνα της τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Η διαφορετική αυτή γιορτή, που στόχο έχει να διασκεδάσει ακόμη και τον πιο πληγωμένο από τα βέλη του φτερωτού θεού Έρωτα, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο της Βιολογικής Αγοράς Παραγωγών, που στήνεται χρόνια τώρα, κάθε Σάββατο, σε χώρο δίπλα από το στρατόπεδο «Κόδρα», στον δήμο Καλαμαριάς.

Στη διάρκεια της διαφορετικής αυτής γιορτής, θα μοιραστούν δωρεάν στους ερωτευμένους και μη, περισσότερα από 300 κομμάτια χυλόπιτες, βιολογικής παρασκευής, αλλά και βιολογικές χυλοπίτες, που θα βράσει ο σεφ Γιάννης Κατσαντώνης, σε δύο μεγάλες μαρμίτες (καζάνια) που θα στηθούν στο σημείο.

Τις χυλόπιτες θα βράσει ο σεφ Γιάννης Κατσαντώνης, σε δύο μεγάλες μαρμίτες που θα στηθούν στο σημείο της λαϊκής αγοράς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μάλιστα, ο γνωστός dj του ερωτικού, αλλά και …για πληγωμένους, ρεπερτορίου Ζάχος Πανίδης θα συνοδεύει με τη μουσική του όλους τους επισκέπτες της υπαίθριας βιολογικής αγοράς στα ψώνια τους και θα δέχεται και μουσικές παραγγελίες!

«Η καλή χυλόπιτα είναι εκείνη που θα σε κάνει να τη θυμάσαι στο μέλλον και να γελάς», σημειώνει με μια δόση χιούμορ, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας Νίκος Ιωάννου, προσθέτοντας πως «σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, αποφασίστηκε το στήσιμο αυτής της διαφορετικής γιορτής».

Έτσι, «καλούμε όλους τους ερωτευμένους και μη, αλλά κυρίως όλους όσοι έχουν γευτεί “χυλόπιτα” (στην ερωτική τους ζωή)… να γευτούν κι αυτή που θα μαγειρέψουμε με βιολογικές πρώτες ύλες», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με καλή παρέα, η “χυλόπιτα” χωνεύεται καλύτερα! Και ζέστη και κρύα».

Σημειώνεται ότι η γιορτή πραγματοποιείται μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης των Βιολογικών Αγορών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βιολογική Αγορά Παραγωγών, στον δήμο Καλαμαριάς, όπου θα γίνει η διαφορετική αυτή γιορτή, δίνουν παραδοσιακά το «παρών» περισσότεροι από 80 βιοκαλλιεργητές, διαθέτοντας στους καταναλωτές όλων των ειδών τα βιολογικά τρόφιμα: από φρούτα, λαχανικά, πατάτες και ζυμαρικά, αυγά, όσπρια, βότανα, μανιτάρια, μέχρι μαρμελάδες, κρασιά και βρώσιμα λουλούδια.

Σοκολατάκια με βρώσιμα λουλούδια

Στο μεταξύ, όσοι επισκεφτούν την αγορά το προσεχές Σάββατο, θα μπορούν να βρουν στην αγορά και τα βρώσιμα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν από πέρυσι οι Νίκος Iωάννου και Λίλιαν Κουίδου, οι οποίοι, με όχημα το «The Chilli Factor Organic Farm», καλλιεργούν από το 2007, σε έκταση επτά στρεμμάτων στους Νέους Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού, πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια από όλο τον κόσμο και microgreens, πρωτότυπα και «περίεργα» οργανικά λαχανικά, βότανα και μυρωδικά.

Μέσα στις σοκολατένιες δημιουργίες θα περιέχονται βρώσιμα λουλούδια όπως βιόλες, φλόγες, γκάβρια, γαρύφαλλο, το «λουλούδι της ωραίας Ελένης», το βοράγκιο και το κενταύριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Κάθε μπουκιά από τα σοκολατάκια, θα αποκαλύπτει κι ένα λουλούδι που τρώγεται», λέει η Λίλιαν Κουίδου και σημειώνει ότι θα είναι με γέμιση σως φράουλας και «εννοείται ότι όλα είναι παρασκευασμένα με βιολογικές πρώτες ύλες». Μεταξύ των βρώσιμων λουλουδιών που έχουν «κρυφτεί» μέσα στις σοκολατένιες δημιουργίες, συμπεριλαμβάνονται –σύμφωνα με την ίδια– βιόλες, φλόγες, γκάβρια, γαρύφαλλο, το «λουλούδι της ωραίας Ελένης», το βοράγκιο και το κενταύριο, το βότανο που σύμφωνα με τη μυθολογία που θεράπευσε το κένταυρο Χείρωνα στη μάχη των Τιτάνων, όταν τον χτύπησε ο Ηρακλής.

«Συνολικά θα διαθέσουμε 25 πακέτα με σοκολατάκια και θα είναι γεμισμένα με την πικάντικη σως της φράουλάς μας κι επίσης θα έχει και καυτερά, αυτά που μοιάζουν με χάπια γεμισμένα με σως από καυτερή πιπεριά habanero», τονίζει η παραγωγός.

Η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα»

Η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα», σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα κι όσο κι αν μοιάζει περίεργο, έχει κυριολεκτική σημασία. Όπως εξηγεί, την περίοδο εκείνη, η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική. Πολλοί, που εμφανίζονταν ως ..σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες ή αλλιώς κομπογιαννίτες. Ετυμολογικά, η λέξη κομπογιαννίτης, προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων κομπώνω, που σημαίνει «δένω με μάγια» και Ιωαννίτης από τα Ιωάννινα.

Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν ρίζες και διάφορα βότανα για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού ή κόμπου.

Έτσι, από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα, ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς «γιατρούς». Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση.

Το «φάρμακο» ήταν ένας χυλός από σιτάρι ή σταρένιο αλεύρι, με μπαχαρικά και βότανα που ψηνόταν στο φούρνο, τον οποίο έπρεπε να καταναλώσουν οι ερωτοχτυπημένοι .

«Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε “φάει χυλόπιτα” για να του περάσει ο πόνος του έρωτα», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις αρχές της δεκαετίας του 1920. (φωτ.: Κ. Γαβρόγλου, Ευ. Καραμανωλάκης, Χ. Μπάρκουλα, (2014) «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών [1837-1937 και η Ιστορία του», Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο γρίφος της χρονομέτρησης: Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/2025 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Giftmischer87 /commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θεσσαλονίκη: Ένα κλωνάρι δενδρολίβανο οδήγησε 62χρονο σε μεγάλες περιπέτειες

23/10/2025 - 6:50μμ
(Φωτ. αρχείου: tolyan_vit / Pixabay)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κοζάνη: Αρκούδα-κολυμβήτρια διασχίζει τη λίμνη Πολυφύτου και γίνεται viral

17/10/2025 - 1:50μμ
(Φωτ.: flickr.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ισπανία: Στην πόλη Τεράσα απαγορεύεται η υιοθεσία μαύρων γάτων – Για το καλό τους!

15/10/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: pixabay / Tu Nguyen)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστρία: 35 χρόνια πριν, μπέρδεψαν 2 κοριτσάκια στο μαιευτήριο – Σήμερα, οι 2 γυναίκες γνωρίστηκαν

8/10/2025 - 2:19μμ
H Huajiang Grand Canyon Bridge (πηγή: Χ / China Xinhua News)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην κυκλοφορία η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο – Στα 2 λεπτά από 2 ώρες ο χρόνος ταξιδιού

28/09/2025 - 7:03μμ
Ο πάτερ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης στο μαγευτικό τοπίο του Βοΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο καλύτερος διαφημιστής του Βόιου Κοζάνης είναι ένας… παπάς – Viral στους ομογενείς ΗΠΑ και Αυστραλίας τα βίντεό του στο YouTube

30/08/2025 - 1:11μμ
Λίγο πριν από τον εσπερινό, οι φανουρόπιτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής (φωτ.: tiktok/Χριστίνα Περεντίδου)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι φανουρόπιτες που έκαναν τη διαφορά στην Αγία Κυριακή Αλεξανδρούπολης

28/08/2025 - 1:01μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Μια λαμπρή πύρινη σφαίρα στον ουρανό έκανε τη νύχτα μέρα και πυροδότησε τη φαντασία των κατοίκων

20/08/2025 - 1:08μμ
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

19/08/2025 - 10:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Τουρκία: Στην Άγκυρα για τα Eurofighter ο Κιρ Στάρμερ, ετοιμάζεται ο Φρίντριχ Μερτς

23 λεπτά πριν
Ο Online Acquisition Director του ΟΠΑΠ, Θάνος Πάτσης, και ο Responsible Gaming Expert του ΟΠΑΠ, Σάββας Ηλιόπουλος, παραλαμβάνουν το βραβείο «Global EGR Safer Gambling Operator of the Year 2025» (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Παγκόσμια διάκριση για τον ΟΠΑΠ και τις πολιτικές του για το Υπεύθυνο Παιχνίδι του στα EGR Awards 2025

47 λεπτά πριν
Η γαλανόλευκη δίπλα στην αστερόεσσα, ανάμεσα στα κτήρια του Μανχάταν (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)

Ομογένεια: Με το βλέμμα στη νεολαία οι εκδηλώσεις της παρέλασης στην Αστόρια

1 ώρα πριν
Το γλέντι στο Έλος μετατράπηκε σε τραγωδία (φωτ.: glomex)

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας στο χωριό της Κισσάμου

2 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Αργυρός και η Κλαυδία βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε περιοδεία στην Αυστραλία (Φωτ.: instagram argiros_konstantinos)

Θερμή υποδοχή με ποντιακή λύρα για την Κλαυδία και τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Παραιτήθηκε ο προσωρινός αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννης Καϊμακάμης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign