pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει παπικές αξιώσεις – Καμία σχέση με τον πόλεμο το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία, η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη

25/01/2023 - 5:44μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια Πατριαρχικής Δοξολογίας στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ηλίας Κοτσιρέας)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια Πατριαρχικής Δοξολογίας στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ηλίας Κοτσιρέας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τη σημασία που έχει για την Ορθοδοξία το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και την αντίδραση της Ρωσίας έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση που έκανε χθες στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ», στη Λέσχη Αξιωματικών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτατος, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της.

«Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης», σημείωσε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία, η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάσει νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου», δήλωσε.

Και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, ενώ «αυτή είναι που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της Ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξάλλου, τόνισε πως η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρεί ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιούργησε σχίσμα στην Ορθοδοξία.

«Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της Ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής. Είναι οι πράξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας που απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και όχι η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη Εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο».

«Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος».

Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απηύθυνε πρόσκληση σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας:

«Καλούμε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν κάνει ακόμη να προχωρήσουν στην αναγνώριση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία της Ρωσίας να ζητήσει συγγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην ορθοδοξία. Οι υπαινιγμοί περί συνδέσεως του πολέμου με το χορηγηθεί Αυτοκέφαλο είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας για να συγκαλυφθεί το έγκλημα που διαπράττεται σήμερα στην Ουκρανία. Ο Ορθόδοξος ουκρανικός λαός ποτέ δεν θα αποδεχθεί να συνεχίσει να υπάγεται η εκκλησία του στο Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο ευλόγησε την εισβολή στην πατρίδα του», σημείωσε με έμφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας Λέων ΙΔ' στο μπαλκόνι του Οικουμενικού Πατριαρχείου (φωτ.: ΕΡΑ/Tolga Bozoglu)
ΠΙΣΤΗ

Μηνύματα ενότητας και ειρήνης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πάπας – Επίσκεψη του Λέοντα ΙΔ’ στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

30/11/2025 - 1:48μμ
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Λέων ΙΔ χοροστατούν στην δοξολογία στον Πατριαρχικό  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ανδρέας: Η Θεία Λειτουργία για τη θρονική γιορτή στο Φανάρι παρουσία του Πάπα της Ρώμης

30/11/2025 - 11:00πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πάπα Λέοντα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΠΙΣΤΗ

Η ενότητα των δύο εκκλησιών και το κοινό Πάσχα στο επίκεντρο της διακήρυξης Οικουμενικού Πατριάρχη και πάπα

29/11/2025 - 7:57μμ
Στιγμιότυπο από τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΙΣΤΗ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πάπας Λέων ΙΔ’

29/11/2025 - 2:59μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΠΙΣΤΗ

Κωνσταντινούπολη: Στο Φανάρι σήμερα ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υπογράψει κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

29/11/2025 - 9:07πμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών, στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΠΙΣΤΗ

Νίκαια Βιθυνίας: Το κοινό προσκύνημα Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα για τα 1.700 χρόνια της Α’ Οικουμενικής Συνόδου

28/11/2025 - 6:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

2 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

3 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

3 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign