pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέσβος: Δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό οι ειδικοί

Έντονη βουή προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους τις τελευταίες ημέρες – Κλειστά και αύριο τα σχολεία

10/01/2023 - 4:07μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στη Λέσβο, μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα στις 09:38 στο νησί.

Ειδικότερα, στοιχεία όπως η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η πάροδος 150 χρόνων από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό, αλλά και η βοή των τελευταίων ημερών που τρομάζει τους κατοίκους, προβληματίζουν τους επιστήμονες, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μόλις πέντε χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση των 4,9 βαθμών το περασμένο Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βοές εκδηλώνονται κυρίως σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών.

Πρόκειται για μικρά σπασίματα οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται, ωστόσο παράγονται παρατεταμένοι ήχοι που προκαλούν φόβο.

Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η διάρκεια του σεισμού, αν ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα, τότε πρόκειται για ισχυρή δόνηση.

Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Επιφυλακτικός παραμένει και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι.

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τόνισε.

«Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867.

«Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα» κατέληξε.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία

Με τις αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια του δήμου να συνεχίζονται, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί ότι ρηγματώσεις από το σημερινό σεισμό εμφανίστηκαν στην εσωτερική τοιχοποιία του σχολείου του χωριού Συκαμνιά.

Λόγω των κατολισθήσεων στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, για προληπτικούς λόγους, απευθύνεται σύσταση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τους δημότες, να αποφεύγονται, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες, οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις, κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης. Αν και δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί κατολισθήσεις και το φαινόμενο έγινε εντονότερο σήμερα, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Βασιλείου σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Κωνσταντίνου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου σε ηλικία 94 ετών

14/01/2026 - 12:01μμ
(Φωτ. EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

14/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιώνεται ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία

14/01/2026 - 8:01πμ
Η Μαρία Καρυστιανού σε παλιότερη συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του δ.σ. του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών – «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, παρά τις συνεχείς “τρικλοποδιές”»

13/01/2026 - 11:56μμ
Εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του μπλακάουτ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»(φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφιακός θόρυβος» η αιτία του μπλακάουτ στο FIR Αθηνών – Παρωχημένη τεχνολογία σε κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές

13/01/2026 - 9:50μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ουσιαστική και ειλικρινής» η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών – Τι ειπώθηκε για ρεύμα, πετρέλαιο και αποζημιώσεις

13/01/2026 - 8:19μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας έκλεισαν τον παράδρομο στον Πλατύκαμπο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποκλεισμένη η παλαιά εθνική οδός στον Πλατύκαμπο Λάρισας

13/01/2026 - 4:38μμ
Ταξί έξω από τα ΚΤΕΛ στην Πάτρα (φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Εξετάζεται η διαδρομή με ταξί προς Αθήνα

13/01/2026 - 3:15μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΖΟΚΕΡ: Το 2025 μοίρασε κέρδη άνω των 71 εκατ. στους νικητές της πρώτης κατηγορίας

13/01/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: Αργύρης Μαντικός/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Διπλή συνάντηση στο Μαξίμου, μπλόκα σε όλη τη χώρα και προειδοποιήσεις για εφαρμογή του νόμου

13/01/2026 - 11:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

36 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Βασιλείου σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Κωνσταντίνου)

Κύπρος: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου σε ηλικία 94 ετών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η Αυστραλία καθιερώνει ημέρα εθνικού πένθους για την αντισημιτική επίθεση στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

2 ώρες πριν
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

3 ώρες πριν
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον (φωτ. αρχείου: EPA/ HOW HWEE YOUNG)

Η Σουηδία θα δαπανήσει 437 εκατ. δολάρια για μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign