pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Πούτιν

7/01/2023 - 8:10μμ
(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εν μέσω πολέμου γιορτάζουν σήμερα Ουκρανοί και Ρώσοι τα Χριστούγεννα. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε και σήμερα, όπως και χθες, ότι σκοπεύει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε σήμερα για άλλη μια φορά την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: “γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;”» έγραψε στο Twitter.

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα για την ιστορική λειτουργία στο γνωστό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά πλέον ελέγχεται από την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία. Για πρώτη φορά χοροστάτησε στη λειτουργία ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο επικεφαλής αυτής της εκκλησίας που διέκοψε τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο μητροπολίτης Επιφάνιος (φωτ.: EPA / Oleg Petrasyuk)

«Περιμέναμε πολύ καιρό μέχρι να μας παραδοθεί αυτός ο ιερός χώρος. Είναι πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός που ανέμεναν όλοι οι Ουκρανοί», είπε η 19χρονη Βερόνικα Μαρτινιούκ.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ για πιο ασφαλείς περιοχές, και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτηρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας το χώρο που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χλμ από την πόλη Μπαχμούτ, και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την Παρασκευή, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας. Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ την Παρασκευή, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.

(Φωτ.: EPA / Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin)

Ο Πούτιν γιόρτασε μόνος στο Κρεμλίνο

Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν παρέστη μόνος του σε μια λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κρεμλίνου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αν και τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να γιορτάζει μαζί με πλήθος πιστών σε κάποια εκκλησία στην επαρχία ή στα προάστια της Μόσχας. Στο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, απεύθυνε τις ευχές του στους ορθόδοξους χριστιανούς.

Οι εκκλησιαστικοί θεσμοί «στηρίζουν τους στρατιώτες μας» που πολεμούν στην Ουκρανία, είπε.

Ακόμη και αν είχε τηρηθεί πλήρως, η εκεχειρία του Πούτιν θα πρόσφερε μόνο 36 ώρες ανάπαυλας σε έναν πόλεμο που κρατά σχεδόν 11 μήνες και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός του.

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Κιέβου, υποσχέθηκε την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, πυραυλικά συστήματα Himars και αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδώσει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα Marder ενώ η Γαλλία ανέφερε την Τετάρτη ότι θα δώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC.

Οι παραδόσεις Δυτικών οπλικών συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο, αφού του επέτρεψαν να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά και να εκδιώξει τους Ρώσους στρατιώτες από την περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά, και από την πόλη της Χερσώνας στα νότια.

Με την άφιξη του χειμώνα, το μέτωπο φαίνεται να έχει παγώσει στο μεγαλύτερο μήκος του. Η Ουκρανία, που διαμηνύει ότι θέλει να ξαναπάρει όλα τα εδάφη της από τη Ρωσία, λέει ωστόσο ότι φοβάται μια επικείμενη νέα ρωσική επίθεση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

19/08/2026 - 12:30πμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει τις συνομιλίες με το Ιράν και χαρακτηρίζει «αμερικανικό έδαφος» τα Στενά του Ορμούζ

18/08/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σιωπή!» – Το επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN την ώρα που η δημοτικότητά του «βουλιάζει» στο 33%

18/08/2026 - 12:51μμ
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ιράν συζητούν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

18/08/2026 - 8:36πμ
(Πηγή: YouTube/Irish Mirror)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Θανατηφόρο «παιχνίδι» για λίγα likes στους αυτοκινητοδρόμους

17/08/2026 - 6:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Allison Robbert)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν αν σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με το Ιράν

17/08/2026 - 6:23μμ
(Πηγή: YouTube/
AlJazeera Arabic)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

17/08/2026 - 2:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

17/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alberto Diaz)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση 30.000 στρεμμάτων – Κατευθύνεται προς τη Γερμανία

16/08/2026 - 4:27μμ
Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

16/08/2026 - 2:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Champions League: Στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί την πρόκριση η ΑΕΚ

5 ώρες πριν
Η διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Γιάννα Χορμόβα  (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

ΔΥΠΑ: Μήνυση κατέθεσε η Γιάννα Χορμόβα για απειλές κατά εργαζομένων στο ΚΠΑ2 Κηφισιάς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν στη League Phase Λεβαδειακός και Ατρόμητος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/dioskourimandras?locale=el_GR)

Μάνδρα: Μεγάλο ποντιακό πανηγύρι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τους πυρόπληκτους

7 ώρες πριν
Το παλαιό σχολείο της Μακρυνίτσας Σερρών (πηγή: facebook.com/akritesrodopolis)

Σέρρες: Στη Μακρυνίτσα ετοιμάζεται γλέντι με ποντιακά και λαϊκά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV