pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το κατά Τσελίκ… «τσαντίρι»

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

26/11/2022 - 10:38πμ
(Φωτ.: twitter.com / omerrcelik)

(Φωτ.: twitter.com / omerrcelik)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα δεν φείδονται αγωνιωδών προσπαθειών να μας πείσουν πως μικρές, θετικές εξελίξεις αποτελούν τεράστιες επιτυχίες που πρέπει να εκτιμηθούν. Κατηγορούν, δε, συνήθως, τον Ερντογάν ότι κάνει πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό –θέση επικίνδυνη για την πρόσληψη του ελληνοτουρκικού προβλήματος–, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο δρα.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση κραυγής, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο για έρευνα και διάσωση στις περιοχές που στις δύο χώρες αναγνωρίζεται αρμοδιότητα. Ο κοινός τόπος ήταν πως πρόκειται για μια συμφωνία που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πόσες φορές έχει ακυρωθεί ως σήμερα αυτό το, παράνομο, μνημόνιο από ενέργειες της κυβέρνησης;

Η συμφωνία που υπεγράφη, την οποία δεν έχουμε δει επί χάρτου, είναι θετική εξέλιξη. Δεν έχει, όμως, την καθοριστική σημασία που θέλησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη.

Η έρευνα και διάσωση δεν έχει σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Αιγύπτου. Είναι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητα η οποία εκχωρείται από διεθνείς οργανισμούς για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων τους. Η Τουρκία αμφισβητεί τα όρια τα οποία έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα. Για μια επιγραμματική και μεγάλη εικόνα η Τουρκία αμφισβητεί οποιαδήποτε ελληνική παρουσία ανατολικά του 25ου μεσημβρινού που, ουσιαστικά, τέμνει το Αιγαίο στη μέση. Αναλυτικότερα του μεσημβρινού αυτού η Ελλάδα έχει και κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική επικράτεια και της έχουν παραχωρηθεί διοικητικές αρμοδιότητες. Αλλά η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκει διεθνή ανταπόκριση, τα αμφισβητεί.

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο γίνεται σε μια περιοχή που η Τουρκία θα αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως, την ελληνική αρμοδιότητα. Μέρος της ρύθμισης βρίσκεται στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η συμφωνία δείχνει την καλή σχέση και διάθεση μεταξύ δύο χωρών (Ελλάδας- Αιγύπτου) να ρυθμίσουν μεταξύ τους τέτοια ζητήματα (για τα οποία η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να ρυθμιστούν) και να συνεργαστούν σε περίπτωση που χρειαστεί να υλοποιηθεί η αρμοδιότητα (έρευνα και διάσωση σε περίπτωση ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος).

Αυτό δεν σημαίνει πως αν βρεθούν στην περιοχή τουρκικά πλοία, για παράδειγμα, δεν θα πάρουν μέρος στη διάσωση. Σημαίνει πως οι δύο χώρες (Ελλάδα, Αίγυπτος) έχουν την ευθύνη συντονισμού των σχετικών επιχειρήσεων. Και τα τουρκικά μέσα οφείλουν να συνεργαστούν. Θα συνεργαστούν; Άγνωστον. Κανείς δεν θα ψέξει την Τουρκία αν δεν συνεργαστεί.

Αυτήν την, πράγματι, θετική εξέλιξη αλλά δευτερεύουσας σημασίας, στην Ελλάδα την παρουσίασαν ως τεράστια επιτυχία.

Τέτοιες κραυγές ακούμε συχνά στον ελληνικό δημόσιο λόγο από τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία με έναν πρωτόγονο τρόπο έχουν συνταχθεί όλα στην κυβερνητική υπηρεσία. Αντιθέτως, σημαντικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του τουρκικού δόγματος από αυτό που ήταν, σε δόγμα προληπτικού χτυπήματος, πέρασε απαρατήρητη. Το «θα έρθουμε ένα βράδυ» δεν είναι μια γραφική έκφραση του Ερντογάν. Συμπυκνώνει το νέο τουρκικό δόγμα.

Η Τουρκία, η οποία δρα με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο μεθοδικά, προϊδέασε και διαμόρφωσε το υπόβαθρο του τι θεωρεί ως απειλή εναντίον της. Και σε ό,τι μας αφορά, θεωρεί απειλή την στρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και το φαντασιακό της βίωμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, όπως οι Κούρδοι. Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι άλλο για να «χτυπήσει» η Τουρκία την Ελλάδα κάποια στιγμή που θα κρίνει απαραίτητη. Το πότε και πώς θα το κρίνει η Άγκυρα. Οι λόγοι, κατά την Άγκυρα, ήδη, υφίστανται. Αυτήν τη σημαντική αλλαγή στο τουρκικό δόγμα και η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης την πέρασαν αβρόχοις ποσίν.

Αυτό το νέο τουρκικό δόγμα δεν αντιμετωπίζεται με το μέχρι σήμερα ελληνικό αντίστοιχο της αποτροπής. Χρειάζεται κάτι άλλο, πιο πειστικό. Και πιο αποτρεπτικό.

Υπάρχει μια αντίληψη σε στρατιωτικούς κύκλους πως όταν ολοκληρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και η χώρα αποκτήσει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων, τότε, κάτι πρέπει να γίνει. Ακόμη και μια κατάρριψη τουρκικού εναέριου μέσου που θα υπερίπταται προκλητικά πάνω από ελληνική επικράτεια.

Προβληματίζεται η ηγεσία του στρατεύματος και η πολιτική ηγεσία στην αντιμετώπιση της αλλαγής και αναβάθμισης του τουρκικού δόγματος; Σκέφτεται να αλλάξει το ελληνικό δόγμα αντίστοιχα;

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε προχθές με σκωπτικό τρόπο πως η Ελλάδα δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική και τρέχει δεξιά και αριστερά για να αντιμετωπίσει την πολιτική της Τουρκίας. Δεν θα προλαβαίνουν να κατέβουν από το αεροπλάνο, δήλωσε ο Τσελίκ. Δεν έχει άδικο ως προς αυτό. Χαρακτήρισε, δε, την ελληνική εξωτερική πολιτική ως τσαντίρι, καταφερόμενος κατά του κ. Δένδια.

Φοβάμαι πως σε αρκετές από τις επισημάνσεις που έκανε ο Τούρκος επίσημος είχε δίκαιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Ξέσπασε στο φινάλε και νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Efxinos Pontos)

Στο Μόντρεαλ θα γιορτάσουν ποντιακά για 62η χρονιά!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ – 1.926 δέντρα στο περιαστικό δάσος Τούμπας

5 ώρες πριν
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

5 ώρες πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign