pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαγγέλης Γερμανός: Ο δημιουργός που μας πήγε κρουαζιέρα και μας έμαθε να αγαπάμε τα μπαράκια

Ο Σπύρος Δευτεραίος γράφει για τον συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή και ηθοποιό που σήμερα έχει γενέθλια

14/11/2022 - 10:46πμ
Ο Βαγγέλης Γερμανός στο «Παλλάς» (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Ο Βαγγέλης Γερμανός στο «Παλλάς» (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

14 Νοεμβρίου 1949. Στον Πειραιά, και συγκεκριμένα στην Καστέλα, ήρθε στον κόσμο ο Ευάγγελος Γεωργουλόπουλος. Από μικρός είχε δείξει την αγάπη του στη μουσική και έτσι στα 11 του η μητέρα του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, Όπως καταλάβατε, από εκεί ξεκινάει η ιστορία του Βαγγέλη Γερμανού.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ανοιχτοί λογαριασμοί

Πρώτο δάσκαλο είχε τον Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρα). Δηλαδή λαϊκά ακούσματα σε μια εποχή που γεννούσε μουσική. Και ναι, ο νεαρός Βαγγέλης γοητεύθηκε από τους Δυτικούς ήχους, και στην εφηβεία του είχε φτιάξει το δικό του ροκ συγκρότημα στον Πειραιά, με τον τίτλο Candles (ελληνιστί Κεριά).

Σε συναυλία τη δεκαετία του 1980 (πηγή: tanea.gr)

Ευτυχώς για τον ίδιο και την οικογένειά του, ο Βαγγέλης είναι άσος στα μαθηματικά. Μετά το Γυμνάσιο, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί φοίτησε στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ για έναν χρόνο – τον επόμενο πήρε μετεγγραφή για την Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές του.

Παράλληλα σπούδαζε κιθάρα και θεωρητικά. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι το 1972 με το συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα και τζουρά, και ερμηνεύοντας στο Βρώμικο ψωμί. Έτσι άρχισε να εργάζεται παράλληλα ως μουσικός. Αλλά σιγά-σιγά αποτραβήχτηκε από τη μουσική.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ Κρουαζιέρα (φωτ.: Facebook / Vaggelis Germanos)

«Τότε, από το 1974 και έπειτα, επικρατούσε ή το σκυλάδικο ή το αντάρτικο. Έφυγα, πήγα και στρατό, αλλά αυτό το πράγμα, το τραγούδι, φαίνεται πως σε επιλέγει και δεν το επιλέγεις. Από το 1971 έως το 1981 είχα γράψει πολλά κομμάτια. Κάποια μάλιστα τα έπαιζα πριν βγει ο Νιόνιος στο “Κύτταρο” ή στο “Ροντέο”, και από τότε είχαμε συμφωνήσει να με βοηθήσει να τα δισκογραφήσω, αρχές του ’70. Εγώ όμως σαν να είχα αποφασίσει να αποσυρθώ», είχε δηλώσει για την εποχή πριν από το ντεμπούτο του.

Στις αρχές του 1981 ο Βαγγέλης Γερμανός είναι πατέρας μιας κόρης και έχει ανοίξει φροντιστήριο στο Γαλάτσι όπου διδάσκει μαθηματικά. Ήρεμα πράγματα δηλαδή.

Το σπουδαίο ντεμπούτο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Διονύσης Σαββόπουλος όχι μόνο ηχογραφούσε στη Lyra του σπουδαίου Αλέκου Πατσιφά, αλλά έστηνε και παραγωγές άλλων καλλιτεχνών. Μία από αυτές ήταν και Η εκδίκηση της γυφτιάς, το τόσο επιδραστικό άλμπουμ των Ξυδάκη-Ρασούλη, με τη συμμετοχή του Νίκου Παπάζογλου.

Την τεράστια επιτυχία την πιστώθηκε και ο Σαββόπουλος, ο οποίος ακολούθως πρότεινε κάτι διαφορετικό, πιο… χαμηλόφωνο, με μικρά φλερτ με την ποπ. Τα Μπαράκια του Βαγγέλη Γερμανού κυκλοφόρησαν το 1981 και έγιναν τεράστια επιτυχία (ήταν και η εποχή που άλλαζε).

Και ο τραγουδοποιός βρέθηκε να απολαμβάνει λατρεία εφάμιλλη με αυτή ενός ροκ σταρ (χωρίς βέβαια τις Δυτικές εξαλλοσύνες).

Εκείνος ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια που μέχρι και σήμερα ακούγονται και θεωρούνται κλασικά. Ακόμα και τα πιο… ελαφριά ακούσματα, όπως το ντουέτο με την κόρη του:

Ο ροκάς και ο τροβαδούρος πάνε κρουαζιέρα

Η δεκαετία του ’80, λοιπόν, ήταν του Βαγγέλη Γερμανού. Με ένα έξοχο μπαλαντζάρισμα μεταξύ ροκ και μπαλάντας έφτιαξε μοναδικά τραγούδια, λίγο κόντρα στην εποχή. Όμως αγαπήθηκαν από τον κόσμο.

Από την κλασική «Κρουαζιέρα»:

https://www.youtube.com/watch?v=cv_h33NmQnI

…μέχρι τον… αλήτικο «Δραπέτη»:

Το 1985 –προς έκπληξη όλων– ο Βαγγέλης Γερμανός πρωταγωνίστησε σε μια διαφορετικού τύπου ταινία, το Βαριετέ του Νίκου Παναγιωτόπουλου:

Η δεκαετία του 1980 έκλεισε με το αθώο, αλλά τόσο έξυπνο, «Γιούπι για» (οι στίχοι αξίζουν την προσοχή).

Ο δικός μας άνθρωπος

Με αρκετές εμφανίσεις ως μουσικός σε επιλεγμένες σκηνές, αλλά και ως ηθοποιός, ο Βαγγέλης Γερμανός όχι μόνο άντεξε, αλλά εξακολουθεί να δίνει το παρών. Χαμηλόφωνα, από το δικό του «στρατόπεδο» που δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις.

«Είμαι μεγαλούτσικος. Μετά τα 50 μου υπήρχε τεράστια διαφορά, βλέπεις τη ζωή από την πίσω πλευρά» έχει δηλώσει.

Το εξώφυλλο από τα Μπαράκια του 1981 (φωτ.: Facebook / Vaggelis Germanos)

Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που πέρασε με την υγεία του, είπε: «Έκανα εγχείρηση κήλης κάποια στιγμή, και γράφτηκε ότι έπαθα καρδιακό επεισόδιο και πήγα να πεθάνω. Οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα περνάει κάνεις του αφήνει κουσούρια, μαθαίνεις να ζεις με αυτά. Τώρα πια τραγουδάω καθιστός».

Όσο για το κίνημα MeToo, δεν δίστασε να πει: «Όσοι καταγγέλθηκαν στο MeToo είναι ένα καλό παράδειγμα υποκριτών. Παλιοτόμαρα και πριν ήταν».

40 χρόνια μετά, στον ίδιο δρόμο – την Κηφισίας (φωτ.: Facebook / Vaggelis Germanos)

Ο Βαγγέλης Γερμανός κράτησε τη γλύκα και την τρυφερότητα που κυριαρχούσε από τα πρώτα του τραγούδια. Δεν μπήκε στο τριπάκι της κομματικής σημαίας –όπως πολλοί της εποχής του–, δεν μάθαμε παρά απειροελάχιστα για την προσωπική του ζωή, ενώ για τις γενιές που μεγάλωσαν τα τραγούδια του είναι πάντα εδώ. Και δεν επηρεάζονται από μόδες και τρεντ.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Facebook / Γεώργιος Ζαμπέτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπέτας: Πατέρας και γιος έφυγαν από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα, με 16 χρόνια διαφορά

10/03/2026 - 12:26μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
Ο Γιάννης Πάριος σε συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, 19 Αυγούστου 2016 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα γίνεται 80! Τα περίπου 200 τραγούδια, οι 50 δίσκοι, οι 4 γιοι και η μία και μοναδική Πάρος του

8/03/2026 - 11:51πμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ποντοαρμενική Ομοσπονδία: Όταν Πόντιοι και Αρμένιοι επιχείρησαν κοινό κράτος στον Εύξεινο Πόντο

5/03/2026 - 1:35μμ
Η Θέμις Μπαζάκα στη γενική δοκιμή της παράστασης «Textilen», στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Φεστιβάλ Αθηνών / Εύη Φυλακτού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμις Μπαζάκα: Τα μαγικά ταξίδια της ζωής μιας ξεχωριστής Ηθοποιού

3/03/2026 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»)

Ποντιακή διασκέδαση μέχρι το πρωί στον ετήσιο χορό του «Θεάτρου Πόντου»

9 ώρες πριν
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (φωτ.: Λιμενικό Σώμα)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δέκα πλοία με ελληνική σημαία και 160 Έλληνες ναυτικοί στον Περσικό Κόλπο

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Χανιά: Απολογήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης

10 ώρες πριν
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign