pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ρίσι Σουνάκ έτοιμος να γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή διαδόχου της Λιζ Τρας

24/10/2022 - 3:23μμ
Ο υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι ώρα Λονδίνου (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) πιθανότατα θα ξέρουμε τον διάδοχο της Λιζ Τρας, καθώς εκείνη την ώρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών, δεδομένο το οποίο μέχρι στιγμής ισχύει μόνο για τον Ρίσι Σουνάκ ο οποίος φαίνεται έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού ο αντίπαλός του και πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το κόμμα τους έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο 42χρονος Σουνάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, πιθανόν να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμη και σήμερα αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Ο Σουνάκ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της άλλης υποψήφιας στην κούρσα, της Πένι Μόρντοντ, η οποία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία.

Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ, η οποία είναι πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150 έχουν στηρίξει τον Σουνάκ.

Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σουνάκ θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν πάντως μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Σουνάκ.

Ο Σουνάκ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν.

Αν ο Σουνάκ βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σουνάκ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Οι αγορές ψηφίζουν Σουνάκ

Η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα καθώς βρήκε βραχυπρόθεσμα στήριξη στην πιθανότητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής.

Η λίρα ενισχύθηκε έως το 1,1402 δολάριο στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, πριν μετριάσει τα κέρδη της και διαμορφωθεί στο 1,1323 δολάριο. Οι κινήσεις της λίρας έναντι του ευρώ ήταν πιο απότομες, με το ενιαίο νόμισμα να σημειώνει πτώση 0,5% στις 86,84 πένες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Behrouz MEHRI/AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Είναι μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει η δικηγόρος της – Κρίσιμες ώρες για την Ιρανή Νομπελίστρια

5/05/2026 - 11:27μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η εξουδετέρωση στόχου στο Ιράν από τις αμερικανικές δυνάμεις (φωτ.: Χ / Square profile picture
U.S. Central Command)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μήνες πολέμου, ίδιο αποτέλεσμα: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει όρθιο

5/05/2026 - 8:11μμ
Χειροκροτήματα για τον Ίλιε Μπολοζάν μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή της Ρουμανίας, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το μέλλον της κυβέρνησής του, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Κατέρρευσε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Μπολοζάν – Πολιτική κρίση με φόντο αγορές και ακροδεξιά

5/05/2026 - 6:57μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

5/05/2026 - 4:40μμ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να δοθεί ρόλος στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν

5/05/2026 - 3:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός Πέμπτης: Νεφώσεις, τοπικές βροχές στα ορεινά και ενίσχυση νοτίων ανέμων

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Champions League: Θα υπερασπιστεί το στέμμα της η Παρί – Στον τελικό με την Άρσεναλ

8 ώρες πριν
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Δεν κατάφερε το 3-0 ο Παναθηναϊκός – Τελικός με Βαλένθια την Παρασκευή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Αφρικανική σκόνη: «Κοκκινίζει» η ατμόσφαιρα από την Παρασκευή – Αναμένονται λασποβροχές

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign