pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια – Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Εθνικά συμφέροντα και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συγκρούονται σε μια δύσκολη εξίσωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

18/10/2022 - 9:11πμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια αναμένονται σήμερα Τρίτη 18/10, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσιάζει νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που έχουν δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφωνίες τους ως προς το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Τα σενάρια που έχουν εξετασθεί και όσα συζητούνται:

Μεταρρύθμιση του δείκτη αναφοράς της αγοράς φυσικού αερίου

Η Κομισιόν επιδιώκει την αναθεώρηση του δείκτη της ολλανδικής αγοράς TTF, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στις ευρωπαϊκές συναλλαγές για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εκτόξευσή του τροφοδοτήθηκε από την κερδοσκοπία και τις ανησυχίες των επενδυτών που οδήγησαν σε τεχνητή διόγκωση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει εντός των επόμενων έξι μηνών εναλλακτικό δείκτη, πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας της τροφοδοσίας, που θα βρίσκεται σε λειτουργία για την επόμενη περίοδο πλήρωσης των αποθεμάτων.

Μέχρι τότε, η Επιτροπή προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό» διόρθωσης των τιμών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, πρόκειται για έναν «δυναμικό διάδρομο», μια ψαλίδα που θα πλαισιώνει την διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου.

Κοινή επιστολή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και άλλων χωρών που δεν κατονομάζονται, την περασμένη Πέμπτη, αναφερόταν σε έναν «διάδρομο τιμών» για την αγορά χονδρικής, με την σημείωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για την δυνατότητα εφαρμογής του, την οικονομική του αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο διατάραξης της προσφοράς.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της αναφοράς στην TTF σε όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Υλοποίηση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των μέτρων για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε υπό το ειδικό βάρος του ευρωπαϊκού μπλοκ να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα του 2023.

Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί η τροφοδότηση της εκτίναξης των τιμών από τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών κρατών, όπως έγινε το καλοκαίρι που πέρασε όταν τα κράτη προσπαθούσαν να πληρώσουν τα αποθέματά τους ταυτόχρονα.

Οι 27 συμφώνησαν στα τέλη του Μαρτίου επί «πλατφόρμας» από κοινού προμηθειών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή σε αυτό το πλαίσιο και πολλά κράτη συνέχισαν τις δικές τους διαπραγματεύσεις χωρίς συντονισμό.

Η Κομισιόν θέλει πλέον την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με «αξιόπιστους» παραγωγούς, όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες… και θα ευνοήσει την αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνοντας σε μία κοινοπραξία ή «καρτέλ» αγοραστών τους ενεργειακούς εισαγωγικούς ομίλους.

Μείωση της ζήτησης, αυξημένη αλληλεγγύη

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη εμφανίζουν μέχρι στιγμής προσπάθειες διαφορετικών βαθμών.

Μία πρόταση θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης υπέρ των ευάλωτων στον κίνδυνο ελλείψεων χωρών και οι οποίες δεν έχουν κλείσει συμφωνίες με τις γειτονικές τους χώρες για την εξασφάλιση των προμηθειών τους.

Αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Γαλλία υπερασπίζεται την ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το μέτρο αυτό δεν θα περιληφθεί στις προτάσεις της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή να συζητήσουν το μέτρο, φροντίζοντας ώστε το πλαφόν που θα ορισθεί «δεν θα προκαλέσει την συνολική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Οι Βρυξέλλες δεν θα προτείνουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου: στην ιδέα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του Νοεμβρίου, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη εκ του φόβου διατάραξης των προμηθειών σε μία παγκόσμια αγορά όπου τα πλοία που μεταφέρουν LNG μπορούν εύκολα να βρουν νέους προορισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ θέτει εκτός κόμματος τον συλληφθέντα στην Κρήτη

12/12/2025 - 6:29μμ
Από τη χθεσινή κατάθεση του Γιώργου Ξυλούρη στην Εξεταστική (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Ξυλούρης: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη στάση του χθες στην Εξεταστική – Ύποπτος για απείθεια, για την απουσία του την πρώτη φορά

12/12/2025 - 5:00μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Αθήνα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς αγρότες: «Σας περιμένω τη Δευτέρα» – 3,8 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

12/12/2025 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2026: Αρχίζει η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

12/12/2025 - 8:33πμ
(Φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες δηλώσεις Πιερρακάκη: «Ως πρόεδρος του Eurogroup, θα εργαστώ για να διατηρήσω ένα σώμα ενότητας και κοινού σκοπού»

11/12/2025 - 10:36μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη για την εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: «Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα»

11/12/2025 - 9:13μμ
Ο Αθανάσιος Καββαδάς, σήμερα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αίτηση άρσης ασυλίας του αλλά και της συναδέλφου του Ζέττας Μακρή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boυλή: Άρση ασυλίας για τον βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιο Καββαδά – Ο ίδιος αρνείται όλα όσα τον κατηγορούν

11/12/2025 - 5:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαίωμα σιωπής επικαλέστηκε ο μάρτυρας Γιώργος Ξυλούρης στην εξεταστική επιτροπή – Στον εισαγγελέα τον στέλνει η ΝΔ

11/12/2025 - 1:24μμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής από Ξάνθη: Να είμαστε ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι σε αγρότες και κτηνοτρόφους

7/12/2025 - 1:46μμ
Μπλόκο αγροτών με τρακτέρ και μηχανήματα στον κόμβο της Εθνικής Οδού στη Νίκαια Λάρισας. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Μήνυμα αποκλιμάκωσης και διαβεβαιώσεις για τις πληρωμές

7/12/2025 - 10:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Σκόρπισε το Περιστέρι ο Ολυμπιακός – Εξαιρετικός ο ΠΑΟΚ στο Μαρούσι

4 λεπτά πριν
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: Ομάδα «Μέθεξις»)

Έδεσσα: «Σάρωσε» η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά από την ομάδα «Μέθεξις»

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΧΚ)

Αργυρούπολη: Συνελήφθη γιατί απείλησε άλλον οδηγό με τσεκούρι – Μίνι οπλοστάσιο βρέθηκε στην κατοχή του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pn)

Τι κάνουν οι Πόντιοι στα αγροτικά μπλόκα; Μα, φυσικά, χορεύουν!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»)

Έδεσσα: Ποντιακή χριστουγεννιάτικη παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

2 ώρες πριν
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign