pontosnews.gr
Σάββατο, 15/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Κοζάνη – Δύο μέρες γεμάτες χορούς και γεύσεις από τον Πόντο

Τι θα δούμε σήμερα στη Λευκόβρυση. Μίλησε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

15/10/2022 - 8:32πμ
Στιγμιότυπο από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το 2019 στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Στιγμιότυπο από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το 2019 στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διάφορες πτυχές του πλουσιότατου ποντιακού πολιτισμού, πέρα από αυτήν του χορού, θα προβάλει και θα αναδείξει το 16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 15 και αύριο Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στην Κοζάνη.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ θα είναι διήμερης διάρκειας και θα περιλαμβάνει και την παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων, προκειμένου να τα γνωρίσουν, να τα γευτούν αλλά και να συμμετάσχουν στην παρασκευή τους άτομα κάθε ηλικίας.

Το χορευτικό μέρος, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 χορευτών από τους πέντε Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) της Ομοσπονδίας, αναμένεται να υλοποιηθεί, σήμερα, στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, μετά τις 19:00. Οι συμμετέχοντες χορευτές, χοροδιδάσκαλοι, οργανοπαίκτες αλλά και χιλιάδες θεατές θα ταξιδέψουν στις αλησμόνητες πατρίδες, με όχημα τους χορούς του Πόντου, στέλνοντας παράλληλα  μηνύματα αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της μνήμης και του σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς των προγόνων.

Το γαστριμαργικό μέρος θα λάβει χώρα στην πλατεία της πόλης και τις δύο μέρες του φεστιβάλ, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Φέτος το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από το τραγικό για ολόκληρο τον ελληνισμό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής.

«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία επεκτείνει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ποντιακών χορών και προσθέτει νέα δρώμενα, με στόχο να προωθήσουμε και να αναδείξουμε περισσότερα τμήματα του ποντιακού πολιτισμού. Η ποντιακή κουζίνα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας και δίνουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουν άτομα κάθε ηλικίας.

Ο πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

»Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν στόχο να αναδείξουμε τα μοναδικά παρχάρια της περιοχής, που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά του Πόντου. Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα πηγαίνουν στα παρχάρια της Κοζάνης ομάδες περίπου πενήντα ατόμων από τη νεολαία μας, θα μένουν εκεί 3-4 μέρες και θα συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως για τους νέους που μεγαλώνουν και ζουν στις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτό το κομμάτι του ποντιακού πολιτισμού», δήλωσε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Χαιρετισμοί και οι χοροί του κάθε ΣΠΟΣ

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕ, με τους χαιρετισμούς των επισήμων θα ξεκινήσει το χορευτικό τμήμα της διήμερης εκδήλωσης.

Θα χαιρετήσουν εκ μέρους της ΠΟΕ ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Στάθης Αμαραντίδης και ο πρόεδρος της Νεολαίας Κώστας Χατζημιχαηλίδης. Εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ την τοπική αυτοδιοίκηση θα εκπροσωπήσουν με χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Πέντε διαφορετικούς χορούς θα παρουσιάσει το κάθε ΣΠΟΣ, ενώ το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την είσοδο όλων των συμμετεχόντων χορευτών στο παρκέ του γηπέδου, στο σχηματισμό του πολύχρωμου «σαλίγκαρου».

Ειδικότερα, οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

  • Ομάλι, Ομάλ’, Σαρικούζ, Τυρφών και Τρομαχτόν από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Διπάτ’, Τίκ’ Μονόν, Εμπροπίς’, Κοτς και Σερανίτσα από τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων.
  • Καβαζίτας, Σαρικούζ Πάφρας, Αρχουλαμάς, Τερς και Κότσαρι από τον ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
  • Φόνα, Τίκ’ Διπλόν, Τρυγώνα, Έταιρε και Τεκ Καϊτέ από τον ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης.
  • Κοτσαγκέλ’, Ούτσαϊ, Καλόν Κορίτσ’, Πατούλα και Λετσίνα από τον ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Το φεστιβάλ χορών θα κλείσει με τη σέρρα, που θα παρουσιάσουν οι καλύτεροι χορευτές στην εκδήλωση.

Ποντιακές μυρωδιές και γεύσεις

Με ποντιακές μυρωδιές και γεύσεις θα γεμίσει για δύο μέρες η πλατεία της Κοζάνης. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής 15 και 16 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, άτομα κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στην πλατεία της Κοζάνης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, αλλά και να μαγειρέψουν, αν το επιθυμούν, εδέσματα της ποντιακής κουζίνας.

Ο πανεπιστημιακός Θωμάς Σαββίδης σε παλαιότερη διάλεξη για την ποντιακή διατροφή

Η γαστριμαργική εκδήλωση διοργανώνεται από την Β΄ αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και επιχειρηματία στο χώρο των παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων Ελένη Βασιλειάδου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μεγάλη θα είναι η βοήθεια που θα προσφέρει στην εκδήλωση ο καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμάς Σαββίδης.

Στόχος, εκτός από την ανάδειξη της ποντιακής κουζίνας, είναι να γίνουν γνωστές οι υγιεινές ιδιότητες της ποντιακής διατροφής και στον τομέα αυτόν θα είναι πολύ μεγάλη η συνδρομή του Θωμά Σαββίδη.

«Σκεφθήκαμε ότι πέρα από το χορό, υπάρχουν και άλλες μορφές του ποντιακού πολιτισμού και μία από αυτές –και μάλιστα πολύ σημαντική– είναι η ποντιακή κουζίνα. Με την παρουσίαση των ποντιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Κοζάνης θέλουμε να προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις σε όσους έρθουν στο χώρο, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα. Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την παρασκευή προϊόντων της ποντιακής κουζίνας», αναφέρει στο pontosnews.gr η Ελένη Βασιλειάδου.

Η Ελένη Βασιλειάδου σε παλαιότερη φωτογράφηση για το pontosnews.gr (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κατά την ίδια, η γαστριμαργική εκδήλωση θα είναι διαδραστική, αφού ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει στην παρασκευή των προϊόντων και βέβαια θα τα γευτεί. Επίσης, στο χώρο θα υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία μαγείρευαν οι Πόντιοι στην αλησμόνητη πατρίδα, όπως για παράδειγμα το χαλκόν (χάλκινο καζάνι με χερούλι).

Μεταξύ άλλων θα παρασκευαστούν μεταποιημένο τυρί που θα ψηθεί σε κατσαρόλα και θα γίνει κλωστές, βούτυρο, χαβίτς (πολύ υγιεινός χυλός από καλαμπόκι από τον Πόντο, από σπόρους τους οποίους έφεραν οι πρόσφυγες), μυζήθρα από βρασμένο γάλα, ωτία, πιροσκί με πατάτα και τυρί και περέκ, το φύλλο του οποίου θα είναι έτοιμο από νωρίτερα.

Το παρασκευαστήριο και η έκθεση των προϊόντων της ποντιακής κουζίνας γίνεται σε συνεργασία της ΠΟΕ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι ο τόπος μπορεί να παράξει.

«Οι αποστολές που θα φτάσουν στην Κοζάνη από μακριά, δηλαδή αυτή από τη νότια Ελλάδα και εκείνη από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ χορού και θα μείνουν στην πόλη το βράδυ, θα περάσουν από την πλατεία της πόλης, όπου θα γίνεται η εκδήλωση με τα ποντιακά εδέσματα. Αυτό θα γίνει την Κυριακή. Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική, ώστε να γνωρίσουν οι νέοι μας την ποντιακή κουζίνα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αναβάλλεται ο ετήσιος χορός του Ποντιακού Συλλόγου Φιλύρου

14/11/2025 - 8:44μμ
Στη σκηνή Ιωάννης Κωφόπουλος και Σωκράτης Παπαϊωάννου (φωτ.: Facebook / Katerina Papadopoulou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ήρωες» του Ιωάννη Κωφόπουλου περιλαμβάνουν σοβιετικά και ελληνικά αντιφασιστικά τραγούδια

14/11/2025 - 7:36μμ
Η κούκλα του Κοτζά Αναστάς διά χειρός Νίτσας Ξανθοπούλου, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας οπλαρχηγός του ποντιακού αντάρτικου στην Αστική Σχολή Κατερίνης

14/11/2025 - 5:21μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σόνια Θεοδωρίδου, μια υπέροχη διεθνής Πόντια: Με την «Πολύμνια» δίνει φωνή στις γυναίκες

14/11/2025 - 4:08μμ
Η πρώην πρόεδρος της ΕΛΝ, Ολυμπία Ιωσηφίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ολυμπία Ιωσηφίδου: Απεβίωσε η πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Το ΔΣ την αποχαιρετά

14/11/2025 - 11:54πμ
(Φωτ.: facebook / Γιάννης Μιχαηλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων: Ένα διαφορετικό μάθημα χορωδίας, με καλεσμένο τον Δημήτρη Καρασαββίδη

13/11/2025 - 4:45μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πετροχώρι Ξάνθης θα ενθρονιστεί αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά

13/11/2025 - 12:55μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

13/11/2025 - 11:00πμ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

13/11/2025 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν ολοκλήρωσε την ανατροπή στο Μιλάνο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

9 ώρες πριν
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

10 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign