pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Επιλύεται το θέμα της εθνικής σύνταξης των παλιννοστούντων

Θα κινηθούμε νομικά για το θέμα των στεγαστικών δανείων και των συντάξεων του ΟΓΑ, είπε η Αθηνά Σωτηριάδου. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

20/09/2022 - 9:11πμ
Ανάσα για τους απόμαχους της ζωής, όπως η ηλικιωμένη της φωτογραφίας που μας είχε συγκλονίσει το 2015 με τον τρόπο που προσκύνησε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,  θα αποτελέσει η εθνική σύνταξη για τους παλλινοστούντες (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi)

Ανάσα για τους απόμαχους της ζωής, όπως η ηλικιωμένη της φωτογραφίας που μας είχε συγκλονίσει το 2015 με τον τρόπο που προσκύνησε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα αποτελέσει η εθνική σύνταξη για τους παλλινοστούντες (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για τα μεγάλα εδώ και χρόνια εκκρεμή θέματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), προκειμένου να επιλυθούν, μίλησε στο pontosnews.gr η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας Αθηνά Σωτηριάδου.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει, μπορεί το θέμα της εθνικής σύνταξης σε ηλικιωμένους παλιννοστούντες –για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε κοπεί εδώ και αρκετά χρόνια– να βρίσκεται στο στάδιο επίλυσής του μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ωστόσο, σε αυτό δεν ξεκαθαρίζεται επαρκώς το ζήτημα της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι, για να την εισπράττουν.

(Εικ.: ethnos.gr/Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Σε εκκρεμότητα, τονίζει, βρίσκονται ακόμα τα φλέγοντα ζητήματα των στεγαστικών δανείων που πήραν πριν από δεκαετίες οι παλιννοστούντες, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και για τα οποία εδώ και περίπου δύο χρόνια δέχονται συνεχείς οχλήσεις από τις τράπεζες, καθώς και αυτό των συντάξεων από τον ΟΓΑ, οι οποίες μετατράπηκαν σε επιδόματα.

Το πρώτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οικογένειες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο, μιας και αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

«Πολύ δύσκολο θέμα αυτό των στεγαστικών δανείων»

«Πολύ δύσκολο» χαρακτηρίζει το θέμα των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων η Αθηνά Σωτηριάδου, για το οποίο σημειώνει ότι η ΠΟΕ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση, με τη νομική οδό να μοιάζει αυτήν τη στιγμή η πιθανότερη επιλογή.

«Πριν από έναν χρόνο συζητήσαμε το ζήτημα με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος μας είχε πει ότι μέχρι τον περασμένο Απρίλιο η Πολιτεία θα είχε αποπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις των παλιννοστούντων προς τις τράπεζες, διότι το ελληνικό Δημόσιο είναι εγγυητής γι’ αυτά. Παράλληλα, υπήρξε η διαβεβαίωση προς εμάς ότι η Πολιτεία θα ανοίξει πλατφόρμα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το χρέος στη συνέχεια οι παλιννοστούντες σε 240 δόσεις στην εφορία ή να υπάρχει μια διευκόλυνση και να δώσουν τα χρήματα στις τράπεζες σε 420 δόσεις. Δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ τίποτα. Καμία διευκόλυνση ούτε προς την εφορία ούτε προς τις τράπεζες», τονίζει στο pontosnews.gr η Αθηνά Σωτηριάδου.

Η Αθηνά Σωτηριάδου

Η ίδια σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη όχληση από τις τράπεζες προς τους παλιννοστούντες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μάλιστα, κάποιοι δανειολήπτες έχουν προχωρήσει σε ανακοπή, αλλά ακόμα δεν έχουν καν γίνει τα δικαστήρια. «Για τα δάνεια δεν υπήρχε παλαιότερα όχληση από τις τράπεζες προς τους παλιννοστούντες. Τους ενοχλούν τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια. Παλαιότερα οι τράπεζες τους έλεγαν μην τα πληρώνετε, θα σας χαριστούν. Προφανώς, για να το έλεγαν αυτό, κάπου πατούσαν. Τώρα οι τράπεζες λένε στους παλιννοστούντες ότι αν δεν συνεργαστούν, δεν θα είναι φιλικά προσκείμενες προς αυτούς. Ωστόσο, υπάρχει παρανομία από τις τράπεζες και θα κινηθούμε νομικά. Άλλη λύση, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Θα ακολουθήσουμε ό,τι πουν οι δικηγόροι μας», λέει η γενική γραμματέας της ΠΟΕ.

Προς επίλυση το θέμα της εθνικής σύνταξης

Κατά την ίδια, το θέμα της χορήγησης ολόκληρης της εθνικής σύνταξης, η οποία είχε κοπεί προς τους παλιννοστούντες που δεν είχαν συμπληρώσει 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα, βρίσκεται στην τελική ευθεία του, μετά τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ.

«Μειώνεται στα τριάντα από τα σαράντα χρόνια το διάστημα που θα πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα ηλικιωμένοι παλιννοστούντες, προκειμένου να δικαιούνται ολόκληρη την εθνική σύνταξη. Με την προηγούμενη κατάσταση η χορήγησή της είχε κοπεί στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Τώρα θα τους δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα εκκρεμές ζήτημα, αφού δεν διευκρινίζεται ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς για να επιλυθεί και αυτό το ζήτημα», λέει η Αθηνά Σωτηριάδου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης σε εκδήλωση ενημέρωσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, στον Ασπρόπυργο (πηγή: facebook.com/poe.org)

Κατά την ίδια, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται μια αδικία σε βάρος παλιννοστούντων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα αργότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια ακόμα, προκειμένου να δικαιούνται ολόκληρη την εθνική σύνταξη. «Είναι σχετικά μικρός ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, περίπου ένας στους έξι ή ένας στους εφτά. Όμως, συζητάμε με τους δικηγόρους, για να δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποκατασταθεί και αυτή τη αδικία. Πιστεύω ότι, αν η Πολιτεία θέλει, μπορεί να επιλύσει και αυτό το ζήτημα», τονίζει η γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η σύνταξη από τον ΟΓΑ

Όπως τονίζει, πριν από μερικά χρόνια η σύνταξη από τον ΟΓΑ που έπαιρναν παλιννοστούντες μετατράπηκε από την Πολιτεία σε επίδομα, με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να μιλήσουμε για το θέμα με την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είναι αρμόδια για το ζήτημα. Τόσο για το θέμα των δανείων όσο και γι’ αυτό των συντάξεων από τον ΟΓΑ έχουμε εκφράσει και εγγράφως τη δυσαρέσκειά μας και απευθυνθήκαμε σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τους έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, ώστε και οι άνθρωποι να βοηθηθούν και το κράτος να μη χάσει. Δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση, αλλά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε», σημειώνει η Αθηνά Σωτηριάδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

5/11/2026 - 10:52μμ
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

5/11/2026 - 8:42μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: «Αισώπειοι τζίτζικες και αυτάρεσκοι Άμις» – Η αιχμηρή παρέμβαση για το μέλλον των ποντιακών σωματείων

5/11/2026 - 7:50μμ
(Φωτ.: facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Με τις «3ες Ωδές Σινωπέων του Πόντου» τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης

5/11/2026 - 3:59μμ
Στη Βιβλιοθήκη σήμερα, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας. Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Όσα φέρνει η μνήμη», της ΕΡΤ3
ΠΟΝΤΟΣ

Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης: Σώθηκε στον ξεριζωμό, κινδύνεψε ξανά στην Ελλάδα

5/11/2026 - 11:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην ποντιακή χορωδία

4/11/2026 - 10:30μμ
Εικόνα από την Πουλαντζάκη (πηγή: bulancak-tso.org.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κραυγές από το 1920: Επιστολή-κόλαφος των κατοίκων της Πουλαντζάκης για τη Γενοκτονία στον Πόντο

4/11/2026 - 8:46μμ
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η φουρουντζάβα;

4/11/2026 - 4:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σέρρες: Στη φυλακή ο 36χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του

14 λεπτά πριν
Μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Μικρασιατικού Ανταμώματος και ο εκπρόσωπος της ΟΠΣΕ Κοσμάς Χατάογλου κατά την επίσκεψή τους στο γήπεδο της Νίκης Βόλου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Στο γήπεδο της Νίκης Βόλου οι διοργανωτές

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)

Καλαμαριά: Η λύρα θα πάρει… φωτιά στο μεγάλο μουχαπέτ’ της Ένωσης Ποντίων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: GreektownChicago.org)

Σικάγο: Τα ελληνικά καραβάκια θα στολίσουν το Greektown για τα Χριστούγεννα – Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα χρώματα της γαλανόλευκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Λουτράκι: Συνελήφθη στα Πατήσια μετά από έξι χρόνια ο καταζητούμενος για τη διπλή δολοφονία με το τσεκούρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

Ελλάδα – Κύπρος: Εκδόθηκε η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV