pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Φανούριο τον Νεοφανή

Τι συμβολίζει η φανουρόπιτα

27/08/2022 - 10:49πμ
Ο Άγιος Φανούριος

Ο Άγιος Φανούριος

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η εκκλησία μας στις 27 Αυγούστου τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν στο νότιο μέρος του παλιού τείχους.

Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες, και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος Β΄ (1355-1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ο άγιος Φανώ».

Στην εικόνα ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξί του χέρι σταυρό πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα, τα 12 μαρτύριά του. Σε αυτά παρουσιαζόταν να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα, να τον λιθοβολούν, να μαστιγώνεται απλωμένος καταγής, να κάθεται γυμνός και να γδέρνουν το σώμα του με σιδερένια νύχια, να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής, να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως, κ.ο.κ.

Ο Νείλος Β΄ ύστερα από πολλές προσπάθειες ανοικοδόμησε τον αρχαίο ναό όπου βρέθηκε η εικόνα τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, και συνέταξε και την Ακολουθία του.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Φανουρίου είναι το εξιστορούμενο: Τα χρόνια εκείνα εξουσίαζαν την Κρήτη οι Ενετοί, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την παρουσία ορθόδοξου αρχιερέα στη Μεγαλόνησο. Τέσσερεις άνδρες για να λάβουν τη χειροτονία ταξίδεψαν από την Κρήτη στην Κορώνη της Πελοποννήσου, και κατά την επιστροφή αιχμαλωτίστηκαν από τους Αγαρηνούς, οι οποίοι σκότωσαν τον έναν και τους άλλους τρεις τους μετέφεραν στα Παλάτια (Μίλητο). Όταν ο πνευματικός τους πατέρας, ονόματι Ιωνάς, πληροφορήθηκε το γεγονός, ταξίδεψε μέχρι τη Ρόδο και εκεί διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωσή τους με τον άρχοντα Γεώργιο Πετρανή, ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με τους Τούρκους των Παλατίων. Λόγω όμως πολεμικών αναταραχών στην περιοχή, η προσπάθεια να αφεθούν ελεύθεροι έγινε δυσχερέστερη.

Ο Ιωνάς, κατά την εκκλησιαστική συνήθεια, επισκέφθηκε τον Νείλο και εκείνος του έκανε λόγο για τον Άγιο Φανούριο και τα θαύματά του, προτρέποντάς τον να επικαλεστεί τη βοήθειά του για το πρόβλημα που τον απασχολούσε.

Πράγματι, ο πνευματικός έπραξε όπως τον προέτρεψε ο μητροπολίτης, και μετά από μερικές μέρες έφτασε μήνυμα από τα Παλάτια ότι οι εξελίξεις ήταν θετικές. Οι αιχμάλωτοι ιερείς αφέθηκαν ελεύθεροι, και ο πνευματικός τους πατέρας Ιωνάς, από ευγνωμοσύνη προς τον μεγαλομάρτυρα, επιστρέφοντας μετέφερε στην Κρήτη αντίγραφο της εικόνας του και τιμούσε έκτοτε πανηγυρικά τη μνήμη του.

≈

Η αγάπη με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «πίτας του Αγίου Φανουρίου», ή «φανουρόπιτας», που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση, ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η μητέρα του Αγίου ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς, και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Μάλιστα, για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να την σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις γλυκόπιτες, και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν, τις μοιράζουν στη γειτονιά με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου: «Ο Θεός σχωρέσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σεβαστιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά σε Καβάλα και Θάσο – Το αναλυτικό πρόγραμμα

17/04/2026 - 10:12πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο παρεκκλήσι του αγιάσματος στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί, το ιστορικό αγίασμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή

17/04/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: vimaorthodoxias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Μοναχός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

14/04/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: stonisi.gr / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

14/04/2026 - 4:30μμ
Εικόνα από την Αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Ελευθέρι Θεσπρωτίας (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» του π. Αρίσταρχου Γκρέκα

12/04/2026 - 8:32πμ
Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΙΣΤΗ

Ανάσταση: Live η ακολουθία – Το Φως περνά από λαμπάδα σε λαμπάδα

11/04/2026 - 11:00μμ
Το Άγιο Φως στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, 11 Απριλίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Βηρυτός: Το Άγιο Φως έφτασε στην καρδιά της πόλης – Μήνυμα ελπίδας μέσα στον πόλεμο

11/04/2026 - 10:03μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερουσαλήμ: Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

11/04/2026 - 3:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται η ελληνική αποστολή που θα μεταφέρει στην Ελλάδα το Άγιο Φως

11/04/2026 - 11:00πμ
Λιτανεία Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα  Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Με κατάνυξη η πρώτη περιφορά Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά στη Θεσσαλονίκη

10/04/2026 - 7:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο των Σουρμένων, 27 Απριλίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυριακή του Θωμά: Το ταφικό έθιμο ζωντανεύει στα Σούρμενα και όπου χτυπά η ποντιακή καρδιά – Μια μέρα χαράς στα κοιμητήρια

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Πέρασε από το Ιβανώφειο ο ΠΑΟΚ – Νίκη παραμονής το Μαρούσι

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex)

ΕΔΕ για τη Μυρτώ: Αντιδράσεις, καταγγελίες και εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης στην Κεφαλονιά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Συναγερμός στην Ακράτα: Χειροπέδες σε 51χρονο για τη φωτιά στην Άμπελο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Χάλκινο μετάλλιο στην Τουρκία η Γκίκα

2 ώρες πριν
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ. Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εκτάκτως στο χειρουργείο του Ευαγγελισμού η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign