pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Παιχνίδι με τη φωτιά» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Οι κινήσεις του Πεκίνου

Δεν θα κάνουμε πίσω είπε η πρόεδρος του νησιού σε δηλώσεις που έκανε έχοντας δίπλα της την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων

3/08/2022 - 8:27πμ
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόζι.

Από την πλευρά της η  Νάνσι Πελόζ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή.

Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, δήλωσε η Πελόζι στη διάκρεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς αργά το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Σίε Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, επεσήμανε μια σειρά ενεργειών που υποδηλώνουν – σύμφωνα με τον ίδιο – μια αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον: ειδικότερα, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως «τμήμα της Κίνας», έχει ενταχθεί στη λεγόμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, έχουν αναβαθμιστεί οι δεσμοί της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων (…) και η υποστήριξη σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον λάθος δρόμο, κλιμακώνοντας την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Σίε Φενγκ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

Η κινεζική αντίδραση

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σε αντίδραση σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί.

Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Επίσης το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Ανησυχία και στην Ιαπωνία

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία εξέφρασε την «ανησυχία» της για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου σε αντίποινα για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχτούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το Τόκιο «εξέφρασε την ανησυχία του» στο Πεκίνο με δεδομένη τη «φύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» που θα συμπεριλάβουν «πραγματικά πυρά», εξήγησε ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Ερχόμαστε ως φίλοι»

«Ερχόμαστε ως φίλοι στην Ταϊβάν, ερχόμαστε με ειρήνη στην περιφέρεια», είπε η κυρία Πελόζι, η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη νήσο εδώ και 25 χρόνια. Εξήρε την Ταϊβάν διότι είναι «μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο».

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, 3η στη σειρά διαδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν εάν απαιτηθεί, δεν είχε αναγγείλει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, όμως αυτή αποτελούσε το αντικείμενο έντονης σεναριολογίας εδώ και αρκετές ημέρες και προκάλεσε πριν καν γίνει την αντίδραση του Πεκίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα (φωτ.: EPA/YONHAP)
ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή για άμεσες δοκιμές πυρηνικών όπλων έδωσε ο Τραμπ – «Δεν είχα άλλη επιλογή»

30/10/2025 - 9:08πμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βιντεοδιάσκεψη στη Μόσχα (φωτ.: EPA/ ALEXANDER KAZAKOV/ SPUTNIK/KREMLIN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Γεγονός η δοκιμή του Poseidon, υποβρύχιου drone με πυρηνική ικανότητα

29/10/2025 - 3:43μμ
Περιπολικό περνά από δρόμο γεμάτο κλαδιά και φύλλα στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Melissa (φωτ.: EPA/Rudolph Brown)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού η Κούβα λόγω του κυκλώνα Melissa

29/10/2025 - 10:51πμ
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί μετά τα νέα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά – «Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία» λέει ο Τραμπ

29/10/2025 - 9:12πμ
Άνεμοι του τυφώνα Melissa στο Σαντιάγο ντε Κούβα, 28 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.:  EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Melissa: Η «θύελλα του αιώνα» χτυπάει αλύπητα την Τζαμάικα

28/10/2025 - 10:37μμ
(Φωτ.: Χ/Lama.m1)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την εντολή Νετανιάχου για «άμεσες σφοδρές επιθέσεις»

28/10/2025 - 9:51μμ
(Πηγή: caretas.pe)
ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Βουλευτής απειλείται με κυρώσεις λόγω… πεντικιούρ σε ώρα εργασίας στο Κογκρέσο

28/10/2025 - 8:16μμ
Όχημα μεταφέρει τη σορό που παρέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Χαμάς στο Ισραήλ (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Σφοδρές επιθέσεις διέταξε ο Νετανιάχου

28/10/2025 - 7:13μμ
(Φωτ.: Χ/TEMO MAX)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πάνω από 330 μετασεισμοί μετά τα χθεσινά 6,1 Ρίχτερ – Στους 26 τραυματίες ο απολογισμός

28/10/2025 - 3:50μμ
Άνδρας περνά μπροστά από κατεστραμμένο σπίτι μετά την επέλαση του τυφώνα «Μελίσα» στο Πόρτμορ της Τζαμάικα (φωτ.: EPA/Rudolph Brown)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρώνει την Τζαμάικα ο κυκλώνας Melissa – Ενδέχεται να επηρεαστούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι

28/10/2025 - 1:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κόσουκε Φουκούντα στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ1 (πηγή: Glomex)

Κόσουκε Φουκούντα: Ο Ιάπωνας… Πόντιος τα λέει (ξανά), στα ελληνικά

9 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα (φωτ.: EPA/YONHAP)

Εντολή για άμεσες δοκιμές πυρηνικών όπλων έδωσε ο Τραμπ – «Δεν είχα άλλη επιλογή»

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΥΕΘΑ: Εικόνες και μηνύματα από την τελετή αποκαλυπτηρίων της νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό, ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και ασθενείς ανέμους θα κυλήσει η μέρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκες για ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Η Μονακό άλωσε το ΣΕΦ κι επικράτησε του Ολυμπιακού

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign