pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 24 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά την Αγία Χριστίνα τη Μεγαλομάρτυρα

Το άφθαρτο λείψανό της εκτίθεται στη Βενετία

24/07/2022 - 5:56μμ
(Έργο Γ. Φραγκάκη)

(Έργο Γ. Φραγκάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μεγαλομάρτυς Χριστίνα καταγόταν από την Τύρο της Συρίας και ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού. Ο ειδωλολάτρης πατέρας της δεν της συγχωρούσε τη χριστιανική της πίστη. Την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και στη συνέχεια τη φυλάκισε σε έναν πύργο που έχτισε γι’ αυτόν το σκοπό, με είδωλα χρυσά και αργυρά, για να προσεύχεται σε αυτά.

Στη φυλακή την άφηνε νηστική για να πεθάνει από την πείνα. Σύμφωνα με τους συναξαριστές, όμως, την διέσωσε η θεία χάρη, καθώς άγγελος Κυρίου την έτρεφε, την δυνάμωνε στην αρχή του μαρτυρίου της και της γιάτρευε τις πληγές από την κακομεταχείριση.

Μετά την έριξαν στη θάλασσα, αλλά ο άγγελος την έβγαλε στη στεριά. Μόλις έγινε γνωστό ότι είχε διασωθεί, ο πατέρας της πρόσταξε και την έκλεισαν πάλι στη φυλακή.

Τη νύχτα που ακολούθησε, ο Ουρβανός πέθανε και τη θέση του στο αξίωμα του στρατηγού πήρε κάποιος ονόματι Δίων. Αφού και πάλι η Χριστίνα ομολόγησε την πίστη της, ενώπιον δικαστηρίου αυτή τη φορά, ο Δίων διέταξε να ξαναρχίσουν τα βασανιστήριά της.

Το μαρτύριο της Αγίας Χριστίνας από τον Sante Peranda (φωτ.: Didier Descouens / commons.wikimedia.org)

Το έργο του Δίωνα συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση κάποιος Ιουλιανός. Αυτός έριξε τη Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο και στη συνέχεια σ’ ένα κλουβί με δηλητηριώδη φίδια, τα οποία αντί να την δαγκώσουν, της έγλειφαν τα πόδια με ευσπλαχνία.

Μετά της έκοψαν τους μαστούς –απ’ όπου όμως ξεχύθηκε γάλα αντί για αίμα–, και της έκοψαν και τη γλώσσα.

Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία. Στο τέλος, με κοντάρια της τρύπησαν την καρδιά και η Χριστίνα παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας το στέφανο του μαρτυρίου και περνώντας στην αιώνια ζωή.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η Χριστίνα μαρτύρησε επί βασιλείας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-210).

Το άφθαρτο λείψανό της, άγνωστο πότε, μεταφέρθηκε από τη Συρία όπου μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη, και κατατέθηκε σε Ναό προς τιμήν της στην περιοχή του Ιερού Παλατίου, απ’ όπου όμως αφαιρέθηκε κατά τη Φραγκοκρατία και μεταφέρθηκε στη Βενετία. Το 1252 κατατέθηκε στη Μονή του Αγίου Μάρκου στο Τορσέλλο, και το 1340 μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Μουράνο.

Το 1435 ο πάπας Ευγένιος Δ΄ διέταξε τη μεταφορά του στο Ναό του Αγίου Αντωνίου, επίσης στο Τορσέλλο, και το 1793 μεταφέρθηκε στη Μονή της Μάρτυρος Ιουστίνης Βενετίας.

Το 1810 μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου στην Βενετία, όπου φυλάσσεται έως σήμερα, και εκτίθεται σε κρυστάλλινη λάρνακα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

28/10/2025 - 4:58μμ
Αποσπάσματα από την εφ. «Αθήναι», και στο φόντο ο γνωστός πίνακας του Κενάν Μεσαρέ* (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται – Ο Τύπος υποδέχεται την είδηση με ύμνους και ποιήματα

26/10/2025 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

25/10/2025 - 5:49μμ
Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Βραβείο Νόμπελ από τον Σουηδό βασιλιά Γουστάβο στις 10 Δεκεμβρίου 1963 (πηγή: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλων ΟΤΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη – Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου 1963

24/10/2025 - 9:20πμ
Ο Μάνος Χατζιδάκις σε φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο ΜΧ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάνος Χατζιδάκις: 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

23/10/2025 - 2:55μμ
«Η μάχη των Γιαννιτσών». Λιθογραφία του εκδοτικού οίκου Δρ. Παπαδημητρίου (πηγή: Sotiris Christidis / Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1912: Η σημαντικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων οδηγεί στην απελευθέρωση των Γιαννιτσών

20/10/2025 - 11:08πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία τον Κατσιμιχαίων
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Οι δίδυμοι του ελληνικού τραγουδιού και οι «προσωπικές οπτασίες»

19/10/2025 - 12:32μμ
(Φωτ.: Facebook / Κάκια Μένδρη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κάκια Μένδρη: Από την Οδησσό, στον Αττίκ – Η μεγάλη τραγουδίστρια του Μεσοπολέμου

17/10/2025 - 12:45μμ
(Πηγή: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Δαλιανίδη – Ο «μετρ» του ελληνικού κινηματογράφου, οι επιτυχίες, το «Ρετιρέ» & άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του

16/10/2025 - 6:13μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάμε σαν άλλοτε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά: Η «Θεία Λένα» που αγάπησε τα παιδιά και το σπουδαίο έργο της

16/10/2025 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Γάζα

24 λεπτά πριν
Ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστραλία Σταύρος Βενιζέλος με τον βετεράνο των ANZAC Λες Κουκ (φωτ.: facebook/Embassy of Greece in Australia)

Ευχαριστήρια επιστολή Μητσοτάκη σε 102χρονο βετεράνο των ANZAC

47 λεπτά πριν
Δεξιά στον πρώτο όροφο το παράθυρο που έσπασαν οι ληστές του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Ληστεία στο Λούβρο: Άφαντα τα κοσμήματα, ο «εγκέφαλος» όμως ίσως να πιάστηκε

1 ώρα πριν
Ο Αλκιβιάδης Σουμελίδης (όρθιος, με το θερμόμετρο) κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ασθενείς του «Ακριτείου» (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Το νοσοκομείο της Τραπεζούντας και ο αρχίατρος Αλκιβιάδης Σουμελίδης – Το «Ακρίτειον» ακολούθησε την πτώση του ποντιακού ελληνισμού

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και ο νέος ηγούμενος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Αλλαγή σελίδας στην Παναγία Σουμελά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 4ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, με θέμα «Το Όραμα. Αυτάρκης και Ανταγωνιστική Ελληνική Οικονομία», στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πιερρακάκης στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Έχουμε επιχειρήσεις που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο φάσμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign