pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Στο μαρτυρικό νησί Χαρδαλιάς και Φλώρος - Για υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ

20/07/2022 - 3:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά με εκδηλώσεις μνήμης του πεσόντες και τους αγνοούμενους που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο καθήκον. Στις 05.30 το πρωί, ακριβή ώρα της απόβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Εκτός από την επιμνημόσυνη δέηση και το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, για το βράδυ έχει προγραμματισθεί εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Κύπρο Χαρδαλιάς και Φλώρος

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, πρόκειται να εκπροσωπήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κος Χαρδαλιάς θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και ταυτόχρονα ανανεώνουμε τις ελπίδες μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

ΥΠΕΞ: Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής, υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου

Η σημερινή μαύρη επέτειος για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και η συνέχιση της παράνομης κατοχής άνω του ενός τρίτου της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι μία υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

20/06/2026 - 2:41μμ
Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πολιτικός σεισμός μετά το πόρισμα για το «Κράτος-Μαφία» – Στο κάδρο ο Αναστασιάδης και 12 ακόμη πρόσωπα

17/06/2026 - 5:42μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

16/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για στρατιωτική συνεργασία

11/06/2026 - 12:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα-ορόσημο στο Ευρωκοινοβούλιο για τις τραγικές και έμφυλες συνέπειες της εισβολής του 1974 σε γυναίκες και κορίτσια στην Κύπρο

3/06/2026 - 6:56μμ
Ο δρ Χαλιλούρ Ραχμάν στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Νέος πρόεδρος της ΓΣ ο Χαλιλούρ Ραχμάν από το Μπαγκλαντές

2/06/2026 - 7:31μμ
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Yair Haklai / Wikimedia Commons)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Μάχη Κύπρου-Μπαγκλαντές για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης – Εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας

2/06/2026 - 1:47μμ
Από αριστερά: Βάσος Χρίστου, Κυπριανός Γιαννής, Σπύρος Γαβριήλ. Στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος 1974. Φωνές αιχμαλωσίας» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Περιμέναμε την εκτέλεση»: Τρεις αιχμάλωτοι πολέμου θυμούνται το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο

29/05/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της COP30 των Ηνωμένων Εθνών, στο Συνεδριακό Κέντρο Hangar στην Μπελέμ της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2025 (φωτ.: EPA/FRAGA ALVES)
ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μη αποδεκτή η στάση της Τουρκίας και ο αποκλεισμός της Κύπρου από προπαρασκευαστική συνάντηση για την COP31

28/05/2026 - 6:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι και διασώστες πραγματοποιούν έρευνες σε περιοχή της Λα Γουάιρα στη Βενεζουέλα, που επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς της 25ης Ιουνίου (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Θαύμα στα χαλάσματα της Βενεζουέλας: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 32 ώρες

19 λεπτά πριν
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

54 λεπτά πριν
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της πομπής για την Ημέρα της Ασούρα, στα νότια προάστια της Βηρυτού. 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου: «Ταπείνωση» και παραβίαση κόκκινων γραμμών

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση που έδωσε το Πρότυπο Συγκρότημα Ελληνικού Τραγουδιού και Χορού «Έως» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αρχαία Κληρονομιά της Ρωσίας: Σύνδεση εποχών και λαών» (πηγή: rusgreek.ru)

Από την Αρχαιότητα στην ποντιακή λύρα: Πώς παιδιά στη Ρωσία γνωρίζουν τον ελληνισμό του Εύξεινου Πόντου

2 ώρες πριν
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Καλλιθέα: Παραδόθηκε ακόμη ένας νεαρός για τη φονική συμπλοκή με θύμα τον 15χρονο

2 ώρες πριν
Άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν στον Καλαμώνα Ρόδου, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Χρ. Ευστρατίου)

Φωτιά στη Ρόδο: Συναγερμός στον Καλαμώνα καθώς καίει σε δύσβατη περιοχή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign