pontosnews.gr
Κυριακή, 23/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Στο μαρτυρικό νησί Χαρδαλιάς και Φλώρος - Για υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ

20/07/2022 - 3:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά με εκδηλώσεις μνήμης του πεσόντες και τους αγνοούμενους που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο καθήκον. Στις 05.30 το πρωί, ακριβή ώρα της απόβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Εκτός από την επιμνημόσυνη δέηση και το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, για το βράδυ έχει προγραμματισθεί εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Κύπρο Χαρδαλιάς και Φλώρος

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, πρόκειται να εκπροσωπήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κος Χαρδαλιάς θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και ταυτόχρονα ανανεώνουμε τις ελπίδες μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

ΥΠΕΞ: Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής, υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου

Η σημερινή μαύρη επέτειος για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και η συνέχιση της παράνομης κατοχής άνω του ενός τρίτου της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι μία υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία από τη στιγμή της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο στις 11 Αυγούστου 1996 (πηγή: el.wikipedia.org /wiki/Tasos_Isaak_murdered.jpg)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οι προκλήσεις Αρικλί για τη δολοφονία Ισαάκ μετά τη συγγνώμη Κιζίλγιουρεκ

20/08/2026 - 5:18μμ
Ο Γιώργος Συμεωνίδης ένστολος πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα. Είναι η μοναδική φωτογραφία που έχει από εκείνα τα χρόνια (πηγή: rodiaki.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Μαρτυρία του Γιώργου Συμεωνίδη για το 1974: «Η τύχη η δική μου ήταν καλή και έζησα»

18/08/2026 - 4:14μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Τιμές στον αγνοούμενο ήρωα της Κύπρου λοχία Κωνσταντίνο Πατσανά από τον δήμο Δυτικής Λέσβου

17/08/2026 - 4:20μμ
Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «52 χρόνια είναι πολλά, όχι όμως αρκετά για να λυγίσουμε», λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

14/08/2026 - 1:04μμ
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ  στην ενημέρωση των δημοσιογράφων (πηγή: YouTube/Ηνωμένα Έθνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον ΟΗΕ για την εισβολή στην Κύπρο και τη Συρία

3/08/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στην επόμενη πενταμερή για να καταλήξουμε σε λύση

31/07/2026 - 9:23μμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

29/07/2026 - 7:10μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

29/07/2026 - 1:24μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

28/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

28/07/2026 - 2:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpierias)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Τάραντο 2026: Χρυσό ο Χρήστου, «1-2» από Ντουντουνάκη-Δαμασιώτη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ – «Θα αποτύχουν»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα στο ταεκβοντό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / National DANCE Ensemble Romiosini)

Όμιλος Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη»: Γιόρτασε 30 χρόνια από την ίδρυσή του με τον καλύτερο τρόπο – Η Σέρρα που ένωσε Κύπρο, Ελλάδα, Πόντο και Γεωργία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV