pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Δημήτριος Αιγινήτης – Ο αστρονόμος που ως υπουργός Παιδείας καθιέρωσε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στην Ελλάδα

Μεταξύ των επιτευγμάτων του, και η ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών

10/07/2022 - 6:42μμ
Προτομή του Δ. Αιγινήτη, στον αύλειο χώρο του Αστεροσκοπείου

Προτομή του Δ. Αιγινήτη, στον αύλειο χώρο του Αστεροσκοπείου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Δημήτριος Αιγινήτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1862, αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή το 1879 και μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του στάλθηκε με κρατική χορηγία στο Παρίσι για να ειδικευθεί στην Αστρονομία. Το 1890 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου του ανατέθηκε η διεύθυνση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υπό τη διεύθυνσή του το Αστεροσκοπείο διαιρέθηκε σε τρία τμήματα: το αστρονομικό, το μετεωρολογικό και το σεισμολογικό, τα οποία αποτελούν σήμερα τα τρία Ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περισσότερη προσοχή έδωσε ο Αιγινήτης στα δύο τελευταία τμήματα, επειδή προκειμένου να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όργανα, το αστρονομικό απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής. Έτσι, ίδρυσε αρχικά ένα πρώτο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που εκτεινόταν σε όλη τη χώρα, καθώς και ένα σεισμολογικό το οποίο ξεκίνησε τη συστηματική παρακολούθηση των γεωφυσικών παραμέτρων.

Χάριν των προσωπικών του γνωριμιών πολλοί Έλληνες ανταποκρίθηκαν και του παρείχαν οικονομική υποστήριξη, έτσι ώστε το 1900 το Αστεροσκοπείο Αθηνών να εφοδιαστεί με πολλά όργανα, μεταξύ των οποίων το διοπτρικό ισημερινό τηλεσκόπιο «Δωρίδου» (εκ του ονόματος του δωρητή) με άνοιγμα 40 εκατοστών, επίσης ο «μεσημβρινός κύκλος Συγγρού» διαμέτρου 162 χλστ., ένα εκκρεμές, ένα χρονόμετρο ακριβείας, ένας χρονογράφος κ.ά. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα όργανα, όπως ο ανεμογράφος Στέφανς, το πυρηλιόμετρο Άγκστρον, δύο σεισμογράφοι Μπίχερ (οριζόντιος και κατακόρυφος), δύο φωτόμετρα κτλ.

Πορτρέτο του Δ. Αιγινήτη που βρίσκεται στο ΕΑΑ

Ο Αιγινήτης υπήρξε τακτικός καθηγητής Μετεωρολογίας και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1896 μέχρι το θάνατό του, διατέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (δύο φορές, το 1917 και το 1926), ενώ υπήρξε ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε την επίσημη υιοθέτηση του Γρηγοριανού («Νέου») Ημερολογίου από το ελληνικό κράτος το 1923 –σε αντικατάσταση του Ιουλιανού («Παλαιού») Ημερολογίου–, καθώς και την υιοθέτηση από την Ελλάδα του παγκόσμιου συστήματος αναφοράς χρόνου, του λεγόμενου «παγκόσμιου χρόνου» ή αστρονομικού χρόνου.

Εκτός από την καθιέρωση του Γρηγοριανού Ημερολογίου, επιστέγασμα των θητειών του ως Υπουργού Παιδείας ήταν η αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών, στις 18 Μαρτίου 1926, στην οποία το 1928 έγινε αντιπρόεδρος και το 1929 πρόεδρος (ο 4ος κατά σειρά), και γενικός γραμματέας μέχρι το 1933.

Ως πανεπιστημιακού με βενιζελικό παρελθόν, η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου υπαγορεύτηκε από την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα εύρεσης δραστικών λύσεων λόγω της κρίσης του κοινοβουλευτισμού την περίοδο αυτήν, και κυρίως –όπως είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο του, ποιητή Γεώργιο Δροσίνη– από την επιθυμία του να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του, δηλαδή την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών.

Το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ αποτέλεσε και μέλος επιστημονικών εταιρειών του εξωτερικού καθώς και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος), της Μόνιμης Επί Ημερολογίου Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Συνεδρίου κ.ά. Τιμήθηκε με πλείστα παράσημα από βασιλείς και προέδρους χωρών, καθώς και με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.

Στον Δημήτριο Αιγινήτη οφείλεται η ανέγερση και ίδρυση στο Ψυχικό του κτηρίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ενώ ως εκτελεστής της κοργιαλενείου διαθήκης διέθεσε το αναγκαίο ποσό για την ίδρυση του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα.

Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 1934 σε ηλικία 72 ετών, κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

• Πηγές: el.wikipedia.org, magazine.noa.gr, drossinismuseum.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε κλασική σκηνή από ελληνική ταινία (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Δαδινόπουλος: Η μεγάλη καριέρα, η ήσυχη ζωή και το χτύπημα της μοίρας

7/10/2025 - 2:33μμ
(Φωτ.: sxoinas.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διονύσης Σχοινάς: Στα 56 του απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τη ζωή με την Καίτη Γαρμπή και τον γιο τους Δημήτρη

6/10/2025 - 6:53μμ
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
O Τσάρλτον Ίστον στο Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1999 (φωτ.: EPA / Matthew Fearn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσάρλτον Ίστον, ένας σταρ… επικών διαστάσεων – Από τους κοινωνικούς αγώνες στον Ρίγκαν

4/10/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

3/10/2025 - 8:28μμ
Η Κατερίνα Γώγου το 1978
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κατερίνα Γώγου: Η ανυπότακτη ηθοποιός και ποιήτρια – Η ζωή στο περιθώριο, τα σκοτάδια της και ο θάνατος της κόρης της

3/10/2025 - 11:44πμ
Ο Σταμάτης Κόκοτας (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας / EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια από το θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα και ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει να δίνει μάχη για τη δική του ζωή

1/10/2025 - 5:35μμ
Μανιώδης καπνιστής και εκτός πλατό ο Γουόλτερ Ματάου. Εδώ στο φιλμ «Πρώτη σελίδα» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γουόλτερ Ματάου: Ο υπέροχος απατεώνας που πολλοί επιχείρησαν να μιμηθούν

1/10/2025 - 12:19μμ
Η Δούκισσα σε εκπομπή της ΕΡΤ, το 1986 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Δούκισσα του λαϊκού πενταγράμμου – Οι επιτυχίες, ο έρωτας με τον Βοσκόπουλο, ο Ζαμπέτας και η διεμφυλική εγγονή

30/09/2025 - 11:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

1 λεπτό πριν
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες μέχρι και σήμερα

36 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν το σημείο όπου βρέθηκε μαχαιρωμένη η 57χρονη δήμαρχος (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Υπό κράτηση ο 15χρονος θετός γιος της δημάρχου που βρέθηκε μαχαιρωμένη

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν την είσοδο του κέντρου διασκέδασης για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στα Ιλίσια

9 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ξεκίνημα με «διπλό» στη Ρίγα η ΑΕΚ

9 ώρες πριν
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign