pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντίνος Ηλιόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο τζέντλεμαν του ελληνικού θεάτρου

Η αέρινη παρουσία και η συναρπαστική ζωή ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Του Σπύρου Δευτεραίου

12/06/2022 - 5:13μμ
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε σκηνή από το «Ζητείται ψεύτης» (φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε σκηνή από το «Ζητείται ψεύτης» (φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Με συγχωρείτε κυρίες μου που δεν μπορώ να σηκωθώ». Αυτή την επιγραφή είχε ζητήσει ο Ντίνος Ηλιόπουλος για τον τάφο του, χαρακτηριστικό δείγμα ενός bon viveur με χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και αγάπη στις γυναίκες. Όπως ήταν και στη ζωή του ο μεγάλος ηθοποιός.

Ντίνος international

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο σαν σήμερα, 12 Ιουνίου του 1913.  Ο πατέρας του ήταν μεγαλέμπορος από την Πελοπόννησο και η μητέρα του καταγόταν από την Υεμένη. Μετά από το οικονομικό κραχ του 1929, η πολυμελής οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Mασσαλία όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο – γι’ αυτό και η πρώτη του γλώσσα ήταν τα γαλλικά.

Τα χρόνια της Αιγύπτου (φωτ.: Facebook / Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα, για εμπορικές σπουδές στην Berkshire High Commercial School.  Μέχρι τα 20 του δηλαδή είχε μείνει σε τρεις χώρες.

Προσελήφθη σε μία εμπορική εταιρεία και λίγο μετά υπηρέτησε τη θητεία του – στην πρώτη της δόση, γιατί λόγω Β’ Παγκοσμίου έκανε διπλή θητεία.

Και μπορεί η πρώτη του δουλειά να ήταν πάνω στο αντικείμενό του, τα οικονομικά δηλαδή, αλλά πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν ήταν εκεί η ζωή του. Υπήρχε όμως και το θέμα του βιοπορισμού. Έτσι, αναζητώντας συνεχώς κάτι διαφορετικό, άλλαζε δουλειές «σαν τα ξυραφάκια του», όπως έλεγε.

Στην Μασσαλία (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Πάντως, το 1939 εν μέσω των δύο θητειών στο στρατό, έκανε το πρώτο του βήμα για το όνειρο. Έστω και αν αυτό δεν στέφτηκε με επιτυχία.

Η αναγνώριση και τα πειράματα

Το 1939 λοιπόν έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, και… κόπηκε. Βλέπετε το αέρινο στιλ του ήταν σε αντίθεση με την ερμηνευτική υπερβολή που επικρατούσε τότε.

Μέχρι που η αγάπη του για τo θέατρο και το σινεμά τον οδήγησαν στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη, ενός διακριμένου θεατράνθρωπου που είχε διατελέσει διευθυντής του Θεάτρου «Σάρα Μπερνάρ» και πλέον είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα μετά από προτροπή της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος αποφοίτησε με άριστα και μπήκε στο θέατρο το 1944, με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, συμμετέχοντας στο έργο του Λέο Λεντς Κυρία, σας αγαπώ. Την ίδια χρονιά στον ίδιο θίασο παίζει με τη Μελίνα Μερκούρη στο έργο Το πένθος δεν ταιριάζει στην Ηλέκτρα, όπου είπε και ένα τραγουδάκι του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Χατζιδάκι.

«Καμαρώνω λοιπόν για την τιμή που είμαι ο πρώτος του τραγουδιστής», δήλωσε αργότερα, για να συνεχίσει με τον γνώριμο αυτοσαρκασμό του: «Και ο μόνος που δεν του εμπιστεύτηκε τίποτε άλλο».

Στη συνέχεια έπαιξε στους θιάσους των Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Χορν και Μαίρης Αρώνη. Ο μεγάλος Βασίλης Λογοθετίδης βλέποντάς τον στη σκηνή είχε αναφωνήσει: «Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!». Από εκεί και πέρα, πήρε το χρίσμα του πρωταγωνιστή.

Με τον κολλητό του Μίμη Φωτόπουλο σε περιοδεία (φωτ.:Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Το 1948 έκανε το ντεμπούτο στο σινεμά στη Μαντάμ Σουσού, και το 1955 τόλμησε κάτι διαφορετικό: Έγινε ο δράκος στην ομώνυμη δραματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου.

Κοινό και κριτικοί σοκαρίστηκαν και από το φιλμ και από την επιλογή του Ντίνου Ηλιόπουλου. Οι κριτικές ήταν ισοπεδωτικές, η ταινία εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική αποτυχία, αλλά στην πορεία των δεκαετιών δικαιώθηκε. Κάτι που δεν συνέβη αργότερα με ένα θεατρικό του τόλμημα.

Από την Ιπποκράτους στην Αμερική

Το 1966 ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος (σε δεύτερο γάμο) με την Αυστριακή Χίλντεργκαρντ Βίντσερ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χίλντα και την Εβίτα.

Σκηνές από έναν γάμο (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Επίσης ήταν θιασάρχης και επιχειρηματίας στο θέατρο Γκλόρια επί της Ιπποκράτους. Εκείνη τη χρονιά ανέβασε το Κονσέρτο για τρομπόνι, ένα δικό του έργο, αρκετά σουρεαλιστικό και προχωρημένο για την εποχή του. Αν και πολυδάπανο, δεν δελέασε το κοινό.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βιώσει μια τεράστια οικονομική καταστροφή. Σαν σωστός κύριος που ήταν δεν άφησε ποτέ κανέναν απλήρωτο –κάτι που δεν συνηθιζόταν στο χώρο ούτε τότε, ούτε τώρα–, ασχέτως ότι ο ίδιος πήγαινε με τα πόδια από το θέατρο στο σπίτι του στου Παπάγου.

Σε τραγική οικονομική κατάσταση έπαιζε οπουδήποτε προκειμένου να βρει χρήματα – ήταν όμως σταγόνα στον ωκεανό. Τότε πήρε τη μεγάλη απόφαση και έφυγε για μια τεράστια περιοδεία στην Αμερική. Και όταν λέμε τεράστια, εννοούμε ότι σχεδόν δύο χρόνια έλειψε από τη χώρα και την οικογένειά του προκειμένου να ορθοποδήσει οικονομικά.

Και τα κατάφερε. Και ήταν τόσο αγαπητός στον κόσμο που όταν επέστρεψε, παρόλο που η κατάσταση έχει αλλάξει, ο ίδιος δεν έχει ξεχαστεί.

Η πίκρα και η αναγνώριση

Κάτι η αποτυχία του έργου Κονσέρτο για τρομπόνι, κάτι η κατάσταση στο ελληνικό θέατρο που άλλαζε συνέχεια, ο Ντίνος Ηλιόπουλος παρέμενε πρώτο όνομα όμως έβαλε τέλος στην επιχειρηματική του δράση.

https://www.youtube.com/watch?v=pzNBo9BgRas

Από την άλλη ο παλιός εμπορικός κινηματογράφος τελείωνε και αυτός, και ο ηθοποιός τον αποχαιρέτισε ως πρωταγωνιστής με τη Συμμορία εραστών».

Εντούτοις, το 1986 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος τον φώναξε για έναν χαρακτηριστικό ρόλο στον Μελισσοκόμο, και το 1995 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στο Ράδιο Μόσχα.

1981. «Εκκλησιάζουσες» στην Επίδαυρο (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Όσον αφορά το θέατρο, από ένα σημείο και μετά κάποιες επιλογές του έδωσαν αρνητικά σχόλια από μερίδα του Τύπου, γεγονός που τον πίκρανε αρκετά. Αυτά όμως ήταν πταίσματα και δεν αμαύρωσαν στο παραμικρό την σπουδαία καριέρα του.

Έτσι κι αλλιως, ο Ντίνος Ηλιόπουλος «επένδυσε» στην οικογένειά του και βγήκε δικαιωμένος. Και όλα τα άλλα…

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο της Αλίκης Διπλαράκου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη 1930» που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

30/10/2026 - 1:11μμ
Βενιζέλος και Ινονού υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλιάς υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ (πηγή: venizelos-foundation.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Οκτωβρίου 1930: Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας – Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

30/10/2026 - 10:35πμ
(Πηγή: greek-genocide.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 9:45μμ
Σε μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις (Φωτ.: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαίρη Μαράντη: Τρία χρόνια χωρίς τη «βασίλισσα της πίστας»

28/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/Βασίλης Τσιτσάνης–
18 Ιανουαρίου 1984)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Συννεφιασμένη Κυριακή»: Το τραγούδι που γεννήθηκε μέσα στη δίνη της Κατοχής

28/10/2026 - 6:02μμ
Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

28/10/2026 - 8:48πμ
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

27/10/2026 - 4:17μμ
Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

27/10/2026 - 12:40μμ
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης και το θαύμα στην Τουρκοκρατία

26/10/2026 - 9:17πμ
(Φωτ.: facebook / ΣΚΗΝΗΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΤΕΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάκυ Αγάθου: Η παρουσιάστρια-φετίχ της ελληνικής τηλεόρασης και το διακριτικό φευγιό της

25/10/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

2 λεπτά πριν
Πλημμυρισμένες αυλές στο Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου (πηγή: ΕΡΤ)

Νέα Αγχίαλος: Πλημμύρες στο Αλωνάκι – Αυτοκίνητα και αυλές μέσα στις λάσπες

25 λεπτά πριν
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

50 λεπτά πριν
Προεκλογικό ...τροχόσπιτο στο Τέξας (φωτ.: EPA / Laura Brett)

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικανοί σε αγώνα συσπείρωσης πριν από την κάλπη της Τρίτης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΑΑΔΕ: «Σβήνονται» υποθέσεις φοροδιαφυγής των ετών 2012-2017

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV