pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντίνος Ηλιόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο τζέντλεμαν του ελληνικού θεάτρου

Η αέρινη παρουσία και η συναρπαστική ζωή ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Του Σπύρου Δευτεραίου

12/06/2022 - 5:13μμ
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε σκηνή από το «Ζητείται ψεύτης» (φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε σκηνή από το «Ζητείται ψεύτης» (φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Με συγχωρείτε κυρίες μου που δεν μπορώ να σηκωθώ». Αυτή την επιγραφή είχε ζητήσει ο Ντίνος Ηλιόπουλος για τον τάφο του, χαρακτηριστικό δείγμα ενός bon viveur με χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και αγάπη στις γυναίκες. Όπως ήταν και στη ζωή του ο μεγάλος ηθοποιός.

Ντίνος international

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο σαν σήμερα, 12 Ιουνίου του 1913.  Ο πατέρας του ήταν μεγαλέμπορος από την Πελοπόννησο και η μητέρα του καταγόταν από την Υεμένη. Μετά από το οικονομικό κραχ του 1929, η πολυμελής οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Mασσαλία όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο – γι’ αυτό και η πρώτη του γλώσσα ήταν τα γαλλικά.

Τα χρόνια της Αιγύπτου (φωτ.: Facebook / Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα, για εμπορικές σπουδές στην Berkshire High Commercial School.  Μέχρι τα 20 του δηλαδή είχε μείνει σε τρεις χώρες.

Προσελήφθη σε μία εμπορική εταιρεία και λίγο μετά υπηρέτησε τη θητεία του – στην πρώτη της δόση, γιατί λόγω Β’ Παγκοσμίου έκανε διπλή θητεία.

Και μπορεί η πρώτη του δουλειά να ήταν πάνω στο αντικείμενό του, τα οικονομικά δηλαδή, αλλά πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν ήταν εκεί η ζωή του. Υπήρχε όμως και το θέμα του βιοπορισμού. Έτσι, αναζητώντας συνεχώς κάτι διαφορετικό, άλλαζε δουλειές «σαν τα ξυραφάκια του», όπως έλεγε.

Στην Μασσαλία (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Πάντως, το 1939 εν μέσω των δύο θητειών στο στρατό, έκανε το πρώτο του βήμα για το όνειρο. Έστω και αν αυτό δεν στέφτηκε με επιτυχία.

Η αναγνώριση και τα πειράματα

Το 1939 λοιπόν έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, και… κόπηκε. Βλέπετε το αέρινο στιλ του ήταν σε αντίθεση με την ερμηνευτική υπερβολή που επικρατούσε τότε.

Μέχρι που η αγάπη του για τo θέατρο και το σινεμά τον οδήγησαν στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη, ενός διακριμένου θεατράνθρωπου που είχε διατελέσει διευθυντής του Θεάτρου «Σάρα Μπερνάρ» και πλέον είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα μετά από προτροπή της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος αποφοίτησε με άριστα και μπήκε στο θέατρο το 1944, με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, συμμετέχοντας στο έργο του Λέο Λεντς Κυρία, σας αγαπώ. Την ίδια χρονιά στον ίδιο θίασο παίζει με τη Μελίνα Μερκούρη στο έργο Το πένθος δεν ταιριάζει στην Ηλέκτρα, όπου είπε και ένα τραγουδάκι του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Χατζιδάκι.

«Καμαρώνω λοιπόν για την τιμή που είμαι ο πρώτος του τραγουδιστής», δήλωσε αργότερα, για να συνεχίσει με τον γνώριμο αυτοσαρκασμό του: «Και ο μόνος που δεν του εμπιστεύτηκε τίποτε άλλο».

Στη συνέχεια έπαιξε στους θιάσους των Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Χορν και Μαίρης Αρώνη. Ο μεγάλος Βασίλης Λογοθετίδης βλέποντάς τον στη σκηνή είχε αναφωνήσει: «Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!». Από εκεί και πέρα, πήρε το χρίσμα του πρωταγωνιστή.

Με τον κολλητό του Μίμη Φωτόπουλο σε περιοδεία (φωτ.:Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Το 1948 έκανε το ντεμπούτο στο σινεμά στη Μαντάμ Σουσού, και το 1955 τόλμησε κάτι διαφορετικό: Έγινε ο δράκος στην ομώνυμη δραματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου.

Κοινό και κριτικοί σοκαρίστηκαν και από το φιλμ και από την επιλογή του Ντίνου Ηλιόπουλου. Οι κριτικές ήταν ισοπεδωτικές, η ταινία εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική αποτυχία, αλλά στην πορεία των δεκαετιών δικαιώθηκε. Κάτι που δεν συνέβη αργότερα με ένα θεατρικό του τόλμημα.

Από την Ιπποκράτους στην Αμερική

Το 1966 ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος (σε δεύτερο γάμο) με την Αυστριακή Χίλντεργκαρντ Βίντσερ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χίλντα και την Εβίτα.

Σκηνές από έναν γάμο (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Επίσης ήταν θιασάρχης και επιχειρηματίας στο θέατρο Γκλόρια επί της Ιπποκράτους. Εκείνη τη χρονιά ανέβασε το Κονσέρτο για τρομπόνι, ένα δικό του έργο, αρκετά σουρεαλιστικό και προχωρημένο για την εποχή του. Αν και πολυδάπανο, δεν δελέασε το κοινό.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βιώσει μια τεράστια οικονομική καταστροφή. Σαν σωστός κύριος που ήταν δεν άφησε ποτέ κανέναν απλήρωτο –κάτι που δεν συνηθιζόταν στο χώρο ούτε τότε, ούτε τώρα–, ασχέτως ότι ο ίδιος πήγαινε με τα πόδια από το θέατρο στο σπίτι του στου Παπάγου.

Σε τραγική οικονομική κατάσταση έπαιζε οπουδήποτε προκειμένου να βρει χρήματα – ήταν όμως σταγόνα στον ωκεανό. Τότε πήρε τη μεγάλη απόφαση και έφυγε για μια τεράστια περιοδεία στην Αμερική. Και όταν λέμε τεράστια, εννοούμε ότι σχεδόν δύο χρόνια έλειψε από τη χώρα και την οικογένειά του προκειμένου να ορθοποδήσει οικονομικά.

Και τα κατάφερε. Και ήταν τόσο αγαπητός στον κόσμο που όταν επέστρεψε, παρόλο που η κατάσταση έχει αλλάξει, ο ίδιος δεν έχει ξεχαστεί.

Η πίκρα και η αναγνώριση

Κάτι η αποτυχία του έργου Κονσέρτο για τρομπόνι, κάτι η κατάσταση στο ελληνικό θέατρο που άλλαζε συνέχεια, ο Ντίνος Ηλιόπουλος παρέμενε πρώτο όνομα όμως έβαλε τέλος στην επιχειρηματική του δράση.

https://www.youtube.com/watch?v=pzNBo9BgRas

Από την άλλη ο παλιός εμπορικός κινηματογράφος τελείωνε και αυτός, και ο ηθοποιός τον αποχαιρέτισε ως πρωταγωνιστής με τη Συμμορία εραστών».

Εντούτοις, το 1986 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος τον φώναξε για έναν χαρακτηριστικό ρόλο στον Μελισσοκόμο, και το 1995 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στο Ράδιο Μόσχα.

1981. «Εκκλησιάζουσες» στην Επίδαυρο (φωτ.: Facebook/ Ντίνος Ηλιόπουλος – Dinos Iliopoulos [1915-2001] – Επίσημη σελίδα)
Όσον αφορά το θέατρο, από ένα σημείο και μετά κάποιες επιλογές του έδωσαν αρνητικά σχόλια από μερίδα του Τύπου, γεγονός που τον πίκρανε αρκετά. Αυτά όμως ήταν πταίσματα και δεν αμαύρωσαν στο παραμικρό την σπουδαία καριέρα του.

Έτσι κι αλλιως, ο Ντίνος Ηλιόπουλος «επένδυσε» στην οικογένειά του και βγήκε δικαιωμένος. Και όλα τα άλλα…

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δέκα μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι έμοιαζε από τη θάλασσα το «Σημείο μηδέν» (φωτ.: EPA / Anja Niedringhaus)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Τα 102 λεπτά του απόλυτου τρόμου που άλλαξαν τον κόσμο

11/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

10/09/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

9/09/2025 - 1:50μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

8/09/2025 - 2:38μμ
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

6/09/2025 - 10:38πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, σίγουρα η πιο γνωστή: Μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο μπαλκόνι του καταλύματος της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1972 (πηγή: Wikipedia / φωτ.: AP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Η σφαγή του Μονάχου

5/09/2025 - 11:15πμ
Η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (πηγή: Ψηφιακές Συλλογές Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλλη Λαμπέτη: Η μυθιστορηματική ζωή μιας μεγάλης αρτίστας

3/09/2025 - 12:29μμ
Θρήνος πάνω στους τάφους δύο δίδυμων10χρονων παιδιών (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov. Επεξ. εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μπεσλάν, 3 Σεπτεμβρίου 2004: Η ομηρία, η τραγωδία, οι 334 νεκροί και ο Πόντιος ήρωας Γιάννης Κανίδης

3/09/2025 - 10:59πμ
Η Καταστροφή της Σμύρνης, ή αλλιώς «Η μεγάλη φωτιά» (φωτ.: Getty)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Καταστροφή της Σμύρνης – 31 Αυγούστου 1922

31/08/2025 - 1:12μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέκος Σακελλάριος – Φίνος Φιλμ: Πέντε ταινίες για τα 34 χρόνια από το θάνατό του

29/08/2025 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

55 λεπτά πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

1 ώρα πριν

Ψηφιακή Σάντα ΑΜΚΕ: Γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

2 ώρες πριν
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign