pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέτρος Γαϊτάνος και Αγλαΐα Πολυχρονίδη ερμηνεύουν το αντιπολεμικό τραγούδι του Χρήστου Παπαδόπουλου για την Ουκρανία

Οι συντελεστές του «Έλα να με πάρεις» μίλησαν στο pontosnews.gr

6/05/2022 - 9:20πμ
Αγλαΐα Πολυχρονίδη, Χρήστος Παπαδόπουλος,  Πέτρος Γαϊτάνος, Θανάσης Παπαγεωργόπουλος, στούντιο ηχογράφησης, Αθήνα, Απρίλιος 2022 (φωτ.:  Αρχείο Χρήστου Παπαδόπουλου)

Αγλαΐα Πολυχρονίδη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πέτρος Γαϊτάνος, Θανάσης Παπαγεωργόπουλος, στούντιο ηχογράφησης, Αθήνα, Απρίλιος 2022 (φωτ.: Αρχείο Χρήστου Παπαδόπουλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η γνωστή τραγουδίστρια ποντιακής καταγωγής από την Οδησσό Αγλαΐα Πολυχρονίδη έφθασε στην Ελλάδα στις αρχές του Μαρτίου ως πρόσφυγας. Ο πόνος της για την αναγκαστική φυγή, οι εικόνες από το μακρινό δρόμο με χιλιάδες συμπατριώτες της να προσπαθούν να σωθούν από τους κινδύνους ενός σύγχρονου πολέμου την ωθούσαν να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας της. Στην Ελλάδα την περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.

Ο γνωστός Έλληνας μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος τής πρότεινε να συμμετάσχει στην ηχογράφηση ενός αντιπολεμικού τραγουδιού σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την ουκρανική, με τον τίτλο «Έλα να με πάρεις».

Το ελληνικό μέρος του τραγουδιού από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, το ανέλαβε ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος. Οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στον Θανάση Παπαγεωργόπουλο.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος (φωτ.: αρχείο Χρήστου Παπαδόπουλου)

Έγραψα τη μουσική για να απαλύνω την ταραχή στην ψυχή μου

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μίλησε στο pontosnews.gr για την ιδέα του τραγουδιού και τις συνεργασίες, που του προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση.

«Ένα απόγευμα βλέποντας όλα αυτά τα πλάνα με τους πρόσφυγες και τις καταστροφές, που συμβαίνουν στην Ουκρανία, βαθιά συγκινημένος έγραψα μια μελωδία. Δεν είχα εμπορικό σκοπό. Την έγραψα, για να απαλύνω την ταραχή, που ένιωσε η ψυχή μου. Μια μέρα βρέθηκε στο στούντιό μου ο γιατρός Θανάσης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος γράφει ωραίους στίχους. Και αυτός συγκινήθηκε από τη μελωδία και θέλησε με τον δικό του τρόπο να συμβάλει σε αυτή την αντιπολεμική προσπάθεια. Γράφοντας στίχο σκέφτηκε πως σε ένα τέτοιο τραγούδι θα ταίριαζε η φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου.

»Το τραγούδι μας είναι αντιπολεμικό, εναντίον οποιουδήποτε πολέμου και της οποιασδήποτε ύπαρξης προσφύγων. Έψαξα να βρω μια τραγουδίστρια, που να κατέχει την ουκρανική γλώσσα. Ήταν ευτυχής συγκυρία, που ανακάλυψα την Αγλαΐα Πολυχρονίδη, η οποία έκανε και όλες τις γυναικείες φωνές στο τραγούδι. Η Αγλαΐα σπούδασε στην Οδησσό, τραγούδησε στη Λυρική σκηνή. Είμαι τυχερός, που συνάντησα έναν καλό άνθρωπο, ένα επαγγελματία με υψηλό επίπεδο των μουσικών σπουδών. Μας συνδέει και κάτι ακόμη. Είμαι Πόντιος από τη μεριά του πατέρα μου και η Αγλαΐα είναι Πόντια. Δεν είναι πρώτη μου δουλειά πάνω στην ιστορία των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Έγραψα μουσική για το τραγούδι της ταινίας Κόκκινο ποτάμι του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, το οποίο εκτέλεσε εκπληκτικά η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Ύστερα αυτό το τραγούδι εκτέλεσε στην ποντιακή διάλεκτο η Μαρία Πεΐδη. Αυτές τις μέρες γράφω μελωδίες για το δεύτερο μέρος της ταινίας. Πιστεύω πως το αντιπολεμικό τραγούδι μας «Έλα να με πάρεις» θα βοηθήσει στην ειρηνική προσέγγιση σε όλον τον κόσμο», είπε στο pontosnews.gr ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Εκφράζουμε την αρνητική στάση μας έναντι του πολέμου

Στο pontosnews.gr για τη δική του ερμηνεία του τραγουδιού μίλησε ο Πέτρος Γαϊτάνος μίλησε ο Πέτρος Γαϊτάνος.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος

«Είναι ωραίο αυτό, που έγινε. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Χρήστο Παπαδόπουλο και με τον Θανάση Παπαγεωργόπουλο. Καταλήξαμε σε ένα τραγούδι, το οποίο μας βγήκε και πιο αυθόρμητο. Η μουσική και ο λόγος του τραγουδιού μας κατεύθυνε προς την πίκρα, που υπάρχει στις περιοχές, όπου επικρατεί ο πόλεμος, και ειδικά επί των ημερών μας στην Ουκρανία. Ο στόχος μας ήταν να εκφράσουμε τη δική μας αρνητική στάση σε ό, τι έχει σχέση με τον πόλεμο. Είναι σα να δίνουμε ένα χέρι σε όλους τους ανθρώπους, που ζουν σε συνθήκες πολέμου και προσφυγιάς. Ήταν καλή η ιδέα να συμμετάσχει η τραγουδίστρια από την Ουκρανία σε αυτό το εγχείρημα. Έτσι συνεργαστήκαμε με την υπέροχη Αγλαΐα.

»Έχει σημασία, πως όλο αυτό που γίνεται είναι κατά κάποιο τρόπο άψυχο πριν να ηχογραφηθεί και όταν ηχογραφείται αποκτάει την τελική του μορφή και μας αποκαλύπτει όλη του την προσωπικότητα. Είναι ωραίο, πως βρεθήκαμε όλοι μαζί σε στούντιο, και έτσι ολοκληρώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση το έργο μας, σαν μια διάθεση παρηγοριάς σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δοκιμάζονται γύρω από τους πολέμους και το άδικο», είπε ο Πέτρος Γαϊτάνος για τη δική του ερμηνεία του τραγουδιού «Έλα να με πάρεις».

Αυτός ο πόλεμος είναι μια πληγή και για τον ελληνικό λαό

Από την πλευρά του ο στιχουργός και γιατρός Θανάσης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε συγκινημένος στο pontosnews.gr πως «Αυτός ο πόλεμος έχει ξυπνήσει μέσα μας μνήμες. Είχαμε στο παρελθόν τις εθνικές μας τραγωδίες, όπως στην Κύπρο. Ο ελληνισμός της Ουκρανίας, στη Μαριούπολη και αλλού, δοκιμάζεται, όπως και όλοι οι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων σε αυτές τις περιοχές. Είναι μια πληγή και για τον ελληνικό λαό αυτός ο πόλεμος. Εμείς κατά του πολέμου. Με αυτό το αντιπολεμικό τραγούδι θέλουμε να συνδράμουμε στην επικράτηση της ειρήνης. Με συγκίνησαν και οι ιστορίες της τραγουδίστριας Αγλαΐας Πολυχρονίδη, που έχουν σχέση με τις περιοχές, όπου επικρατούν ο πόνος και η προσφυγιά».

Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα γίνω πρόσφυγας του 21ου αιώνα

Η ομάδα εργαζόταν για τη δημιουργία του αντιπολεμικού τραγουδιού στην ελληνική και την ουκρανική γλώσσα, όταν στην Αθήνα έφθασε η Αγλαΐα Πολυχρονίδη. Όλο το δρόμο από την Οδησσό μέχρι την Αθήνα η Αγλαΐα μιλούσε σε απευθείας συνδέσεις με τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έλεγε στο κοινό τους για τις τραγικές στιγμές, που άθελα είχε ζήσει η ίδια και οι δικοί της συμπατριώτες. Δίπλα της ήταν η αδελφή της ιστορικός και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Οδησσού Ελισάβετ Κουζμίνσκαγια Πολυχρονίδη με τις συζύγους των γιων της και τα εγγόνια. Οι δυο γιοι της Ελισάβετ έμειναν στην Ουκρανία λόγω στρατεύσιμης ηλικίας τους.

Ο πόνος της Αγλαΐας Πολυχρονίδη για τα χαμένα της όνειρα δεν εξομαλυνόταν με τίποτα. Όμως κάποια στιγμή είδε στο κινητό της τηλέφωνο ένα μήνυμα, στο οποίο ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος της έλεγε για ένα αντιπολεμικό τραγούδι για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, το οποίο έπρεπε να τραγουδήσει ο Πέτρος Γαϊτάνος, και της πρότεινε συνεργασία.

Αγλαΐα Πολυχρονίδη (φωτ.: Αρχείο Αγλαΐας Πολυχρονίδη)

«Μέσα στη δραματική κατάσταση των ημερών το μήνυμα στην αρχή έμεινε ανεκμετάλλευτο. Μετά από μια μέρα με βρήκε η φίλη μου Ράνια Κωστή, η οποία δίδασκε την ελληνική γλώσσα στη Μαριούπολη και αργότερα στην Οδησσό. Ύστερα έγινε συντονίστρια του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας για τα θέματα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τη σοβαρότητα του μηνύματος. Επικοινωνήσαμε με τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Μου έστειλε την ηχογράφηση με τον Πέτρο Γαϊτάνο.

»Άκουσα και έμεινα έκπληκτη από αυτή την όμορφη προσπάθεια. Από τη μουσική, την εκτέλεση και τους στίχους του Θανάση Παπαγεωργόπουλου. Μου προτάθηκε να μεταφράσω το ρεφρέν του τραγουδιού στην ουκρανική γλώσσα και να το εκτελέσω. Όλες οι γυναικείες φωνές στο τραγούδι είναι σε δική μου εκτέλεση. Το τραγούδι το ένιωσα με όλη την ψυχή μου. Για τη δική μου οικογένεια η λέξη προσφυγιά δεν είναι άγνωστη. Οι παππούδες μου αναγκάστηκαν να φύγουν από τον Πόντο. Για να σπουδάσω και να βρω καλύτερη τύχη έφυγα στην Οδησσό. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα γίνω πρόσφυγας του 21ου αιώνα», είπε στο pontosnews.gr η Αγλαΐα Πολυχρονίδη, τραγουδίστριά της Όπερας της Οδησσού, Ελληνίδα ποντιακής καταγωγής γεννημένη στο Βατούμ.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτηριστική φωτογραφία με τους χορευτές του συλλόγου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ένας ύμνος, ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής, κι ένα προσκύνημα ζωής

12/01/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση προετοιμάζουν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

12/01/2026 - 8:36πμ
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

11/01/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

11/01/2026 - 8:40μμ
Η 85χρονη 85χρονη Γεωργία Αθανασιάδου ως Μπάμπω (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ακούραστη 85χρονη «Μπάμπω» έσυρε και φέτος τον χορό στο Σκεπαστό

11/01/2026 - 7:07μμ
Σφηνωμένο στο βράχο το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και βρίσκεται κοντά στη Νικόπολη του Πόντου (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας στη Νικόπολη ξανασυστήνεται: Από ποντιακό ιερό σε τουριστικό μνημείο της Τουρκίας

11/01/2026 - 5:22μμ
Σκηνή από την ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα», του 2004 (πηγή: imdb.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ταμάμα: Η αγνοούμενη του Πόντου» – Η ιστορία της Ελένης που έγινε βιβλίο και ύστερα ταινία

11/01/2026 - 3:15μμ
Μωμόγεροι παντός καιρού, και στο Βάιμπλιγκεν. Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fevronia Iroglidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμοέρ’ εξέβανε σο Βάιμπλιγκεν – Όταν ο Πόντος συναντά τον γερμανικό χειμώνα

11/01/2026 - 1:20μμ
Μπορεί το Σταυρίν του Πόντου να «πνιγόταν» στο πράσινο αλλά όταν ο καιρός αγρίευε βρισκόταν αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν... αστειεύονταν (πηγή: facebook.com/ayeser29/@eyup.ibisoglu)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο άνεμος λυσσομανά και τα ποτάμια στο Σταυρίν φουσκώνουν

11/01/2026 - 11:20πμ
Στο μέσον ο Νεοκαισάρειας Πολύκαρπος και αριστερά η υπογραφή του (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ιεράρχης της εκπαίδευσης και της Σουμελά: Πολύκαρπος Ψωμιάδης

11/01/2026 - 10:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαρακτηριστική φωτογραφία με τους χορευτές του συλλόγου

50 χρόνια Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ένας ύμνος, ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής, κι ένα προσκύνημα ζωής

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε περιστατικό ξυλοδαρμού 14χρονης στη Θεσσαλονίκη

54 λεπτά πριν
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Απανθρακωμένη βρέθηκε ηλικιωμένη, μετά από φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Γενική συνέλευση προετοιμάζουν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

2 ώρες πριν
Χιόνια στην Πάρνηθα (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Στην κατάψυξη σήμερα η χώρα – Έρχονται χιόνια και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign