pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα και το «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» υποδέχθηκαν μαθητές της Αλμωπίας παιδιά από την Ουκρανία

Στο δημοτικό σχολείο «Χρύσας-Τσάκων» στους Τσάκους

22/03/2022 - 6:27μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ζεστό καλωσόρισμα με ποντιακή λύρα, λουλούδια, ζωγραφιές και το τραγούδι «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» –το έγραψαν ο Χρήστος Αντωνιάδης και ο Κώστας Σιώπης, το μελοποίησε ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος και πρώτος το τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης– επιφύλαξαν μαθητές του δημοτικού σχολείου «Χρύσας-Τσάκων», στους Τσάκους Αλμωπίας σε οκτώ προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Ο Γιώργος μαζί με τον φίλο του Αριστείδη και τους συμμαθητές τους τραγούδησαν το συγκλονιστικό τραγούδι, ανοίγοντας τις αγκαλιές τους για να χαθούν μέσα τα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Συζήτησα με έναν φίλο μου, ότι θα ήταν καλό να παίξω λύρα και να τραγουδήσουμε για να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες. Χάρηκα πάρα πολύ που τους δώσαμε έστω και λίγη χαρά, αλλά συγκινήθηκα και γι’ αυτά τα παιδιά που έφυγαν από τον τόπο τους», δήλωσε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μαθητής της Γ’ δημοτικού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μητέρα του μικρού μαθητή επισήμανε, από την πλευρά της, πόσο σημαντικό ήταν για το παιδί να υποδεχθεί με αυτόν τον τρόπο τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Τρεις οικογένειες από το Χάρκοβο και το Νικολάγιεβ χωρίστηκαν. Οι πατεράδες στο μέτωπο του πολέμου και οι μητέρες με τα παιδιά τους, με πόνο άφησαν πίσω την πατρίδα τους και τους ανθρώπους τους, πήραν λιγοστά ρούχα, ταξίδεψαν για μέρες και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλμωπία.

«Μια αγκαλιά…»

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Πέλλας Νίκος Αγγελίδης, ιδιαίτερα συγκινημένος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «όλη η κοινωνία του χωριού και της Αλμωπίας ευρύτερα, έγινε μια αγκαλιά γι’ αυτούς τους ανθρώπους». «Οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με αγάπη τα παιδιά. Κάτοικοι της Αριδαίας άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν», ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «πόσο κλάμα όμως μπορεί να σκεπάσει η μουσική, πόσο η μυρωδιά από τα ζουμπούλια μπορεί να σκεπάσει την οσμή του θανάτου, πόσο μια παιδική αγκαλιά μπορεί να σβήσει το άγγιγμα του τρόμου…».

Ο ιερέας με την πρεσβυτέρα, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, πρωτοστάτησαν ώστε να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο χωριό και ο Δήμος Αλμωπίας, όπως λέει ο Νίκος Αγγελίδης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή του –με την ιδιότητα του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας– για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Η πρώτη λέξη που έμαθαν οι μικροί μαθητές από την Ουκρανία είναι «ευχαριστώ», σημείωσε εκπαιδευτικός, εξηγώντας πως είναι «ένα «ευχαριστώ» προς τον ελληνικό λαό, γεμάτο μελαγχολία αλλά και αξιοπρέπεια. Ένα «ευχαριστώ» όμως που στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον αντηχούσε σαν ένα τεράστιο «κατηγορώ» στον πόλεμο και σ’ αυτούς που τον προκαλούν. Γι’ αυτό όλες οι ελπίδες μας είναι στα παιδιά. Για να μη ζήσουν τα δικά τους παιδιά ποτέ ξανά προσφυγιά ή πόλεμο».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
  • Φωτογραφίες: almopia24.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» στον Μαυρόβατο Δράμας, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαυρόβατος Δράμας: Παρακάθ’ με μνήμη, λόγο και χαμόγελο

3/01/2026 - 12:49μμ
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών, περίπου το 160-170 μ.Χ. Χρησίμευε ως νιπτήρας για την κρήνη του Τίγρη (πηγή: Museo Pio-Clementino, Octagon, Apollon Hal/ Μουσείο Βατικανού/ Jastrow)
ΠΟΝΤΟΣ

Λόχος των Αμαζόνων: Μια ιδέα του Ποτέμκιν που έκαναν πραγματικότητα Ελληνίδες σύζυγοι και κόρες των ανδρών του Τάγματος της Μπαλακλάβα

3/01/2026 - 10:39πμ
Αψήφησαν το χιόνι, ανέβηκαν στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο (φωτ.: Anadolu / Hasan Türker)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στη χειμωνιάτικη γοητεία της

3/01/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2/01/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» οργανώνει το πρώτο ποντιακό αντάμωμα για το 2026 στην καρδιά της Λευκωσίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κραν Μοντανά: Τραγικός επίλογος για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Ταυτοποιήθηκε επίσημα η σορός της

4 ώρες πριν
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τραντέλλενες Αξιούπολης)

Οι Μωμόγεροι της «Αμάσειας» σπεύδουν στην Αξιούπολη μαζί με τους Τραντέλλενες

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign