pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τζι Γιουλάν και η τέχνη της χαρτοκοπτικής της Κίνας

Μία τέχνη που παλεύει να κρατήσει ζωντανή

22/01/2022 - 4:16μμ
(Φωτ.: greek.cri.cn)

(Φωτ.: greek.cri.cn)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, η 53χρονη Τζι Γιουλάν ασχολείται με την τέχνης της χαρτοκοπτικής. Ακόμα και πριν γίνει 10χρονων η καλλιτέχνης μαθαίνε πώς να δημιουργεί μέσω αυτής της διαδικασίας, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομία της Κίνας.

Στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγκούρ η 53χρονη προωθεί εδώ και δεκαετίες της τέχνη της χαρτοκοπτικής.

Η παραδοσιακή κινεζική τέχνη, που γίνεται με την κοπή πολύχρωμου χαρτιού σε σχέδια με ψαλίδι ή κοπίδι, συμπεριλήφθηκε το 2009 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Τζι Γιουλάν

Η Τζι Γιουλάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τουρπάν, μια πόλη στο Σιντζιάνγκ. Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τη συγκεκριμένη τέχνη, αφού εκεί βρέθηκαν τα παλαιότερα σωζόμενα κομμάτια χαρτιού, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται, μόλις από τα επτά της χρόνια, αφού έβλεπε τη γιαγιά της να υπηρετεί την ίδια τέχνη.

«Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου που έκοβε διάφορα μοτίβα με τα οποία έριχνε σκιές στον τοίχο μέσα από το φως των κεριών», θυμάται.

Η 53χρονη αγαπά τόσο την τέχνη αυτή, που πάντα έχει ένα ψαλίδι μαζί της για να μπορεί να δημιουργήσει κάτι όποτε θέλει. Συνήθως εμπνέεται από τον πολιτισμό και τις εμπειρίες της ζωής των ανθρώπων στο Τουρπάν. Τα κομμάτια της περιλαμβάνουν σταφύλια, αμπέλια και παιδιά Ουιγούρων, αφού η πόλη είναι γνωστή για τα σταφύλια της.

Το καλύτερο έργο της είναι φτιαγμένο σε μπλε και άσπρο χαρτί, δηλαδή στα χρώματα της πορσελάνης, που απεικονίζει μια γυναίκα από το Λουλάν, έναν εξαφανισμένο πολιτισμό κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, του οποίου κομμάτι υπήρξε και η πόλη της.

Όπως λέει η Τζι Γιουλάν, ένα ολοκληρωμένο έργο σε χαρτί πρέπει να έχει τα γλωσσικά της σύμβολα, τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις θεματικές ιδέες της. Κάθε έργο της έχει μια ιστορία πίσω του.

Συχνά στα έργα της βλέπουμε το μοτίβο του πριονωτή, που έχει το σχήμα της φωτιάς που καίει, συμβολίζοντας το Τουρπάν. Ο τόπος αυτός είναι γνωστό ως «η πόλη της φωτιάς» με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και να μην βρέχει όλο το χρόνο.

Το παρόν της

Το 2019, η Τζι Γιουλάν άνοιξε το στούντιο χαρτοκοπτικής στο γραφικό σημείο της κοιλάδας των σταφυλιών, έναν διάσημο τουριστικό προορισμό στο Τουρπάν. Της παραχωρήθηκε ένας δωρεάν χώρος σε ένα παζάρι με περισσότερους από 20 δημιουργούς, όπως η ίδια. Αυτό το έκαναν για να προωθήσουν την προστασία της τοπικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ίδια, πέρσι, σε μία μια έκθεση προϊόντων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είχε ως θέμα την καταπολέμηση της πανδημίας. Ένα κομμάτι της δείχνει το ιατρικό προσωπικό με μακριά, όμορφα μαλλιά να φοράει μάσκα. Αυτό γιατί εντυπωσιάστηκε βαθιά από τις γυναίκες στο ιατρικό προσωπικό που έκοψαν κοντά τα μακριά μαλλιά τους για να είναι πιο εύκολο να φορούν προστατευτικές στολές.

«Οι γυναίκες είναι γοητευτικές με μακριά μαλλιά και χρειάζεται πολύ θάρρος για να τα κόψεις», όπως πιστεύει η ίδια.

Για να προωθήσει την κουλτούρα της χαρτοκοπτικής, η Τζι Γιουλάν διδάσκει τακτικά σε κοινότητες, οίκους ευγηρίας και άλλα μέρη και συχνά πηγαίνει σε αγροτικές περιοχές για να μάθει για τα τοπικά έθιμα κοπής χαρτιού και να αντλήσει έμπνευση για τα έργα της. Αυτή τη στιγμή έχει 12 μαθητές, από 3 έως 23 ετών. Η 13χρονη Σιάο Γουενσουάν, μια μαθήτρια γυμνασίου, είναι εξαιρετική στην τέχνη της χαρτοκοπτικής από τότε που άρχισε να μαθαίνει από την Τζι Γιουλάν όταν ήταν περίπου 4 ετών.

«Είμαι θετική για το μέλλον της χαρτοκοπτικής τέχνης. Οι νεότερες γενιές έχουν την αίσθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», λέει τελικά η ίδια.

  • Πηγή: Greek.cri.cn, Εύα Παπαζή.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

18/07/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

18/07/2025 - 10:12μμ
Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'  (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το ισραηλινό χτύπημα σε καθολική εκκλησία έφερε στη Γάζα τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων

18/07/2025 - 8:35μμ
Η Δανή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Marie Bjerre μιλάει στον Τύπο (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έχουμε κάποιο βαθμό ανοσίας στις κυρώσεις της Δύσης – Τι προβλέπει το 18ο πακέτο νέων μέτρων

18/07/2025 - 7:47μμ
(Πηγή: themedialine.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Στην Τουρκία συλλαμβάνουν και μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος;

18/07/2025 - 1:03μμ
Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών Τουρκίας-Λιβύης (πηγή: x.com/deikiletisim/status)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Λιβύη υπέγραψαν νέα συμφωνία για εξορύξεις, υποδομές και ενέργεια

17/07/2025 - 11:40μμ
Το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han βρίσκεται ήδη στον τουρκικό στόλο (πηγή: twitter.com/HaberGlobal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αγορά δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων

17/07/2025 - 9:48μμ
Φρίντριχ Μερτς και Κιρ  Στάρμερ μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας. Δίπλα τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας (φωτ.: EPA / Jaimi Joy  / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνθήκη Φιλίας υπέγραψαν Βρετανία-Γερμανία – Πώς σχετίζεται με τα Eurofighter και την Τουρκία

17/07/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Air India: Στο μικροσκόπιο των ερευνητών ο κυβερνήτης – Υποψίες για εσκεμμένη ενέργεια

17/07/2025 - 10:08πμ
(Πηγή: x.com/LastQuake)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλάσκας

17/07/2025 - 12:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

2 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

3 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

4 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign