pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ανδρέα Σερράνο μένει στην Αργεντινή, είναι τυφλή και διδάσκει ελληνικούς χορούς

Με ρίζες από τη Σάμο, αγαπάει ιδιαιτέρως την Ελλάδα και το όνειρό της είναι να πάρει την υπηκοότητα

2/01/2022 - 2:03μμ
(Φωτ.: αρχείο Ανδρέας Σερράνο)

(Φωτ.: αρχείο Ανδρέας Σερράνο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απλώνει το χέρι της στον ώμο του παρτενέρ της και με βήματα στιβαρά ακολουθεί τον ήχο του χασάπικου που πλημμυρίζει την αίθουσα, δίνοντας το ρυθμό στους υπόλοιπους χορευτές που ακολουθούν στις πίσω σειρές. Τα πλάνα στο βίντεο που έρχεται από τη μακρινή Αργεντινή προδίδουν τη μεγάλη αγάπη όλων όσοι επί σκηνής χορεύουν ελληνικούς χορούς, αλλά όχι και το γεγονός ότι η χορεύτρια με τη λυγερή κορμοστασιά της πρώτης σειράς είναι τυφλή, και είναι τα μάτια της ψυχής αυτά που οδηγούν τα βήματά της.

Με ρίζες ελληνικές από το νησί της Σάμου, η Ανδρέα Σερράνο άρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή της από την τρυφερή παιδική ηλικία των 8 ετών. Εντούτοις, αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να μάθει αρχικά να μιλάει ελληνικά και στη συνέχεια όχι μόνο να χορεύει αλλά και να διδάσκει ελληνικούς χορούς (μια δραστηριότητα που έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω πανδημίας).

Ηθοποιός σ’ ένα θέατρο τυφλών στην Αργεντινή, το Teatro Ciego, και με σπουδές στη σεξολογία, η Ανδρέα Σερράνο, που μόλις πριν από λίγες ημέρες πριν έκλεισε τα 53 της χρόνια, μιλάει –όπως λέει– σπαστά ελληνικά.

Όμως, όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα, η γλώσσα της «λύνεται» και ξεχειλίζει αγάπη.

«Ο προπάππους μου ήταν από το Καρλόβασι της Σάμου, κι όταν έφτασε στο Μπουένος Άιρες ίδρυσε μαζί με συμπατριώτες του ένα μουσικό συγκρότημα. Απ’ αυτόν φαίνεται πως κληρονόμησα τη μεγάλη μου αγάπη για την ελληνική μουσική», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες η Ανδρέα Σερράνο, η οποία δεν άφησε αναξιοποίητη αυτή την κληρονομιά.

(Φωτ.: αρχείο Ανδρέας Σερράνο)

«Είχα ήδη χάσει πλήρως την όρασή μου όταν αποφάσισα να μάθω ελληνικά και χορούς και μου ήταν δύσκολο, αλλά έπρεπε να μάθω έτσι κι αλλιώς. Για εμένα δεν υπήρχε άλλη επιλογή, γιατί η ψυχή μου είναι ελληνική και το αίμα μου ελληνικό. Αισθάνομαι Ελληνίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κινητήρια δύναμη, κι αυτό που δίνει «φτερά» στα πόδια της κάθε φορά που σηκώνεται να χορέψει στους ρυθμούς ενός ελληνικού τραγουδιού, είναι η αίσθηση ότι έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα. «Το να χορεύω ελληνικούς χορούς και να μιλάω την ελληνική γλώσσα με κάνει να νιώθω ακόμη πιο κοντά στην πατρίδα της καρδιάς μου», τονίζει και περιγράφει με ενθουσιασμό τη μεγάλη χαρά που αυτή η διαδικασία, όπως λέει, πλημμυρίζει την ψυχή της.

(Φωτ.: αρχείο Ανδρέας Σερράνο)

Αγαπημένος της χορός είναι το χασάπικο, ενώ της αρέσουν επίσης ο συρτός, ο καλαματιανός, το ζεϊμπέκικο, αλλά και η ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η αγάπη της για την ελληνική μουσική, που την ακούει όλη μέρα, όπως χαρακτηριστικά λέει, ενώ αποκαλύπτει πως πολλές φορές σιγοτραγουδάει τα τραγούδια της Μελίνας Ασλανίδου και του Γιώργου Νταλάρα.

«Έμαθα ελληνικά γιατί είναι η ρίζα μου»

Η Ανδρέα Σερράνο –όπως και πολλοί άλλοι στην Αργεντινή, και ευρύτερα στη Λατινική Αμερική– οφείλει τη γνώση των ελληνικών της στην ελληνική πολιτιστική οργάνωση «Νόστος» που ίδρυσε πριν από μια δεκαπενταετία η δραστήρια ομογενής γιατρός Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Μιλάω κάποια ελληνικά, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλύτερα», λέει η Ανδρέα Σερράνο, κι εξηγεί γιατί ήταν σημαντικό να μάθει τη γλώσσα, την αγάπη για την οποία πήρε από τον παππού της.

«Είναι το αίμα μου, οι ρίζες μου. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να μιλάω ελληνικά», τονίζει και χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία μια «μικρή οδύσσεια» εξαιτίας του γεγονότος ότι πλέον δεν βλέπει τίποτα και η διαδικασία της μάθησης γι’ αυτήν είναι πιο δύσκολη – αλλά όχι ακατόρθωτη, όπως περίτρανα αποδεικνύει η γυναίκα αυτή με την ατσάλινη θέληση.

Η αγάπη για το Καρλόβασι και την Κρήτη και το όνειρο για υπηκοότητα

Κι αν από τον παππού της κληρονόμησε την αγάπη για τη γλώσσα, από τη μητέρα της πήρε την αγάπη για την ελληνική κουζίνα. Λατρεύει το μουσακά κι έχει αδυναμία στα γλυκά, ιδιαιτέρως στο γαλακτομπούρεκο αλλά και στα… εορταστικά μελομακάρονα.

Δηλώνει επίσης λάτρης της κρητικής κουζίνας, τον πλούτο της οποίας είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κρήτη μαζί με την κόρη της (έχει κι έναν γιο), και μια φίλη της. Της αρέσουν ιδιαίτερα τα Χανιά, και παρόλο που η οκτάωρη πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς ήταν σωματικά επίπονη, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη μοναδική, όπως την περιγράφει, εμπειρία.

(Φωτ.: αρχείο Ανδρέας Σερράνο)

Η αγάπη για το Καρλόβασι, εκεί όπου είναι οι ρίζες της, και την Κρήτη, την κάνει να ανυπομονεί να επιστρέψει για ένα ακόμη ταξίδι στην Ελλάδα (την έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές), ώστε ν’ ανακαλύψει ακόμη περισσότερες γωνιές της.

Το μεγάλο όνειρό της, ωστόσο, είναι να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και ήδη εδώ και δύο χρόνια, όπως τονίζει, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες προξενικές Αρχές.

«Έχω κάνει τα χαρτιά μου εδώ και δύο χρόνια και περιμένω απάντηση στην αίτησή μου. Κατέθεσα τον πλήρη φάκελο των εγγράφων που απαιτούνταν και περιμένω. Το όνειρό μου είναι να πάρω θετική απάντηση. Δεν χάνω ποτέ την ελπίδα!», αναφέρει χαρακτηριστικά και κλείνει τη συνέντευξη με την ευχή ν’ αφήσουμε πίσω την πανδημία με τη νέα χρονιά ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στην αγαπημένη της Ελλάδα.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

24/03/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

24/03/2026 - 3:16μμ
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έκθεση «Dreaming of Greece» φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο του Μανχάταν

22/03/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η ομογένεια στο Μπρούκλιν την 25η Μαρτίου

22/03/2026 - 9:50πμ
Χαρακτηριστική αφίσα της Ελλάδας σε ένα από τα diners των μεταναστών τη δεκαετία του '70 (φωτ.: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Η ιστορία της ομογένειας μέσα από τα ελληνικά ντάινερς της δεκαετίας του ’70

21/03/2026 - 9:12μμ
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision φέτος, με τον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπα (φωτ.: ogae greece/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Όσλο ο Akylas για τη Eurovision – H θερμή υποδοχή από την ομογένεια και το βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά

21/03/2026 - 8:44μμ
Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

21/03/2026 - 8:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη… εξάδας για τον Παναθηναϊκό

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign