pontosnews.gr
Κυριακή, 15/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί Εθνικής Στρατηγικής

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

26/12/2021 - 3:30μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχεδόν σε όλους όσοι ασχολούνται με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και γενικώς με τα εθνικά θέματα, υπάρχει μια ταύτιση: Ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί και την «Αχίλλειο πτέρνα» της χώρας.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η βασικότερη προϋπόθεση για την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής, είναι η εθνική συνοχή και εθνική συνεννόηση, στους βασικούς εθνικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής.

Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, το επόμενο βήμα είναι η ύπαρξη θεσμικού φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε κομματική ή άλλη εξάρτηση, και θα συντάσσει τα θεσμικά κείμενα της εθνικής στρατηγικής, που θα δεσμεύουν όλες τις κυβερνήσεις αλλά και όλα τα κόμματα που αποδέχονται την αστική δημοκρατία.

Αν ικανοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις και η Ελλάδα αποκτήσει επιτέλους εθνική στρατηγική, τότε αυτή, πέρα από κατευθυντήριο άξονα της εξωτερικής πολιτικής, θα αποτελέσει και κινητήριο δύναμη του έθνους, για την εκπλήρωση των εθνικών στόχων που τίθενται στα δεσμευτικά θεσμικά κείμενα που καθορίζουν την εθνική στρατηγική.

Αν δει και μελετήσει κανείς την πορεία της Ελλάδας, κυρίως τον 20ό αιώνα, θα διαπιστώσει ότι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής μας οδήγησε σε τεράστιες εθνικές καταστροφές.

⇒ Ο εθνικός διχασμός, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η υπογραφή Συμφωνίας Ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η μη διεκδίκηση της διεθνούς καταδίκης της Τουρκίας και αντ’ αυτού η υπογραφή Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας το 1930, το οποίο δεν τήρησε ποτέ η Τουρκία, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η μη διεκδίκηση της συμπερίληψης της Λήμνου και της Σαμοθράκης, στη Συνθήκη του Μοντρέ, για ταυτόχρονη άρση της δέσμευσης της αποστρατιωτικοποίησής τους με τα Στενά των Δαρδανελίων, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η, σωστή κατά τ’ άλλα, απόφαση Μεταξά, να συμμετέχει η Ελλάδα στο πλευρό της Αγγλίας και της Γαλλίας, στον Β’ΠΠ, ήταν προσωπική απόφαση, που έλαβε μετά από διαβουλεύσεις με τους θεσμικούς φορείς, αλλά δεν ήταν απόφαση που στηρίχτηκε στην ούτως ή άλλως ανύπαρκτη εθνική στρατηγική.

⇒ Ο διχασμός που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, που οδήγησε στον πρώτο εμφύλιο, που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος, που ξέσπασε σε μια περίοδο που η Ελλάδα, ως ηθική υπερδύναμη και ως η χώρα που πλήρωσε τεράστιο τίμημα στον Β΄ΠΠ, θα έπρεπε να διεκδικήσει τη Βόρειο Ήπειρο και την Κύπρο, ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Οι προσφυγές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την «αυτοδιάθεση» της Κύπρου, η έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ,

  • η ακύρωση του ηρωικού αυτού αγώνα με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου,
  • η πρόθεση του Μακαρίου να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα Χριστούγεννα του 1963, που οδήγησαν στην προαποφασισμένη τουρκοανταρσία,
  • η αποστολή της Μεραρχίας στην Κύπρο και η απόσυρσή της,
  • η επιβολή της πρώτης και της δεύτερης χούντας,
  • το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974,
  • η εισβολή του Αττίλα,
  • η αυτοεξουδετέρωση της Εθνικής Φρουράς, που δεν εφάρμοσε τα υφιστάμενα σχέδια για να αποτρέψει την εισβολή
  • η απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, να μην επέμβει στην Κύπρο, για να αποτρέψει τον δεύτερο Αττίλα,

Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Οι «παλινωδίες» όλων των κυβερνήσεων στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Οι «παλινωδίες» όλων των κυβερνήσεων στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η τραγική κατάσταση της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και η τραγική στάση της Ελλάδας απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εκ μέρους των κυβερνήσεων των Τιράνων, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η αποφυγή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και τη ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η υπογραφή της προδοτικής, επονείδιστης και καταστροφικής για τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνίας των Πρεσπών, με μια χώρα πολύ πιο ανίσχυρη από την Ελλάδα, που είναι στην ουσία μια πράξη συνθηκολόγησης, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των Σκοπίων άνευ όρων, χωρίς να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Η έλλειψη συναίνεσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων και η έλλειψη πολιτικής παραμονής τος στον εθνικό κορμό, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

⇒ Το απαράδεκτο και εθνικά καταστροφικό άνοιγμα των συνόρων στους αλλοδαπούς, το 2015 και οι φωνές που ακούγονται από το στόμα πολιτικών αξιωματούχων, ακόμα και από το στόμα του σημερινού πρωθυπουργού, για πολυπολιτισμική Ελλάδα, χωρίς να ρωτηθούν οι Έλληνες αν επιθυμούν η πατρίδα τους να γίνει μια ημιμουσουλμανική χώρα, είναι αποτέλεσμα έλλειψης δεσμευτικής για όλους εθνικής στρατηγικής.

Θα μπορούσαν να γραφούν και άλλα.

Αρκεστήκαμε στα κυριότερα, για να αναδείξουμε αυτό το έλλειμμα, που επιτρέπει στους πολιτικούς που μας κυβερνούν, να λαμβάνουν αποφάσεις καταστροφικές για το Έθνος και την Πατρίδα, και να μην υπάρχει θεσμική δυνατότητα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Ας ελπίσουμε το κείμενο αυτό, μαζί με άλλα, να προβληματίσει τους πολίτες και να επιδιώξουμε να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα τον τόσο αναγκαία και πολυπόθητη εθνική στρατηγική.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: politischios.gr)

Χίος: Έρμαιο της κακοκαιρίας το νησί – Θυελλώδεις άνεμοι με ριπές 10 μποφόρ – Ήχησε το 112

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ισχυρή συμμετοχή της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη μεγάλη πορεία Walk of Life στη Νότια Αυστραλία

56 λεπτά πριν
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ του τραγουδιού)

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Το νέο του τραγούδι φέρει διπλή υπογραφή Καλιοντζίδη

1 ώρα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Ένας αιώνας μετά: Η Τουρκία αρχίζει το κυνήγι των χαμένων θησαυρών της Τραπεζούντας – Η υπόθεση πηγαίνει στη ρωσική κατοχή του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΡΤ)

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αφοί Ξανθόπουλοι)

Κερκινέλλα: Το βουβαλίσιο τυρί που γεννήθηκε στις όχθες της Κερκίνης Σερρών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign