pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος της Γερμανίας: Η εκδίκηση της «πολιτικής πλήξης»

Tο «αποπαίδι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ

8/12/2021 - 6:06μμ
(Φωτ.: EPA / Filip Singer)

(Φωτ.: EPA / Filip Singer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το «ρομπότ» έγινε καγκελάριος. Ο αυστηρός Όλαφ Σολτς, το «αποπαίδι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας χάρη στην πολιτική του εμπειρία ως υπουργός και δήμαρχος, αλλά και χάρη στην άψογη προεκλογική εκστρατεία, η οποία έκλεισε χωρίς ούτε ένα στραβοπάτημα.

Στα 63 του χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ εξελέγη από την Μπούντεσταγκ καγκελάριος της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης· είναι η κορύφωση μίας απρόσμενης και θεαματικής πορείας ανόδου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα ετοιμοθάνατο. Ωστόσο, όχι μόνο νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά κατόρθωσε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά. Και όλα αυτά, χωρίς να ανοίξει μύτη!

Στο εγχείρημα αυτό, ο Όλαφ Σολτς έχει ως έμπνευση το «στιλ Μέρκελ», αυτόν τον τρόπο που έχει η απερχόμενη καγκελάριος για να στρογγυλεύει τις γωνίες. Μέχρι και τις κινήσεις της μιμήθηκε, σε τέτοιο σημείο που η εφημερίδα Taz τον χαρακτήρισε «μετάλλαξη» της καγκελαρίου.

Αν και έχει χρηματίσει δήμαρχος του Αμβούργου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, και πολλές φορές υπουργός, ο Ολαφ Σολτς δεν ήταν πολύ γνωστός στους Γερμανούς.

«Πλήξη»

Ο νέος καγκελάριος, τον οποίο το περιοδικό Spiegel περιγράφει ως «ενσάρκωση της πολιτικής πλήξης», ανέβαινε όλα τα κλιμάκια της δημόσιας ζωής από τη δεκαετία του 1970.

Γεννημένος στο Όσναμπρουκ στις 14 Ιουνίου 1958 από πατέρα εμπορικό αντιπρόσωπο και μητέρα νοικοκυρά, εντάχθηκε ήδη από το 1975 στην πανίσχυρη νεολαία του SPD, τους Jusos.

Τότε είχε μακριά μαλλιά, φορούσε μάλλινα πουλόβερ και συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την Ειρήνη.

Παράλληλα έκανε νομικές σπουδές, και το 1985, φαλακρός πλέον, άνοιξε δικηγορικό γραφείο με ειδίκευση σε εργασιακά θέματα.

Υπερασπίστηκε κυρίως εργαζόμενους από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση των επιχειρήσεων της ανατολικής Γερμανίας, μετά τη γερμανική ενοποίηση το 1990.

Η καριέρα του απογειώθηκε με την άφιξη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1998 και γενικός γραμματέας του SPD το 2002.

«Scholzomat»

Στο μονότονο στιλ του οφείλει το παρατσούκλι «Scholzomat», που καθόλου δεν του αρέσει. «Μου έκαναν πάντα τις ίδιες ερωτήσεις και έδινα πάντα τις ίδιες απαντήσεις», δικαιολογείται και βεβαιώνει ότι «γελάει συχνότερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

«Είμαι σοβαρός, ρεαλιστής και αποφασιστικός. Αλλά αυτό που με ώθησε στην πολιτική είναι τα συναισθήματα», δήλωσε πρόσφατα στην Die Zeit, μιλώντας για μία δίκαη κοινωνία, όπου καθένας και καθεμία θα έχουν καλές προοπτικές στη ζωή τους.

Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που θεωρούνταν τότε «ο ασθενής της Ευρώπης» δίχασε τη γερμανική αριστερά και έφερε την ήττα του Σρέντερ απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ το 2005.

Το 2007 ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, ενώ το 2011 έγινε δήμαρχος του Αμβούργου.

Ως δήμαρχος άσκησε φιλόδοξη πολιτική για την κοινωνική στέγη και τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά αποδείχθηκε… πολύ ανοιχτοχέρης με τους δημόσιους πόρους

Μπαζούκα

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αντιθέτως, παρέμεινε προσκολλημένος στο σύνθημα: «Δεν ξοδεύουμε παρά μόνο ό,τι έχουμε». Και το εφάρμοσε και όταν διαδέχθηκε τον εκπρόσωπο της οικονομικής ορθοδοξίας χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την άκαμπτη οικονομική του διαχείριση.

Η κεντρώα τοποθέτησή του συνέβαλε στην περιθωριοποίησή του στο εσωτερικό του κόμματός του, μέχρι του σημείου να αποκλειστεί από την προεδρία, το 2019.

Από τη… μονοτονία τον έβγαλε η πανδημία. Η πορεία του προς την καγκελαρία ξεκίνησε ότι δεν δίστασε να σπάσει την δημοσιονομική ορθοδοξία και να βγάλει το «μπαζούκα» των δημόσιων δαπανών.

  • Αναδημοσίευση από το Γαλλικό Πρακτορείο / ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

5/03/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη, ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και ένταση στο Κογκρέσο για τον ρόλο του Τραμπ

5/03/2026 - 8:52μμ
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ με ψηφοδέλτια στα χέρια, σε εκλογικό κέντρο στα Σκόπια, 22 Μαρτίου 2009 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπιανά ΜΜΕ επικαλούνται τη CIA: Ελληνική προσφορά 100 εκατ. για αλλαγή ονόματος

5/03/2026 - 7:27μμ
Ο Κιρ Στάρμερ λίγο προτού ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ενισχύει την Κύπρο εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

5/03/2026 - 6:01μμ
Η περιοχή της λεγόμενης Μέσης Ανατολής (φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί μετά το Ιράν απειλείται πόλεμος ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ

5/03/2026 - 4:48μμ
Καπνός από αναχαιτισμένους πυραύλους στον ουρανό της Ντόχα, στο Κατάρ. 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή – Επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου και συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο

5/03/2026 - 3:36μμ
Επιβάτες πτήσης από το Ντουμπάι φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία (φωτ.:  EPA/GEORGE CHAN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

«Έξοδος» των κροίσων από το Ντουμπάι: Ιδιωτικά τζετ, πτήσεις 200.000 δολαρίων και οδική διαφυγή μέσω της ερήμου υπό τον φόβο των ιρανικών πυραύλων

5/03/2026 - 2:24μμ
Καπνός υψώνεται πάνω από το αεροδρόμιο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/RBC-Ukraine)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανικά drones έπεσαν κοντά σε αεροδρόμιο και σχολείο του Αζερμπαϊτζάν, «απαντητικά μέτρα» εξετάζει το Μπακού – Εκατοντάδες νεκροί στη Μέση Ανατολή

5/03/2026 - 11:59πμ
Ιρανοί τρέχουν να προφυλαχθούν μετά από αεροπορικό πλήγμα στο κέντρο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Χτυπήσαμε αμερικανικό πετρελαιοφόρο στον Κόλπο» – «Συνεχίστε μέχρι τέλους, είμαστε στο πλευρό σας», λένε οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

5/03/2026 - 10:53πμ
Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ αναχαιτίζουν βλήματα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες εκατέρωθεν επιθέσεις από Ισραήλ και Ιράν – Στο στόχαστρο της Τεχεράνης κουρδικοί στόχοι στο Ιράκ

5/03/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιάννης Πανααγόπουλος/ EUROKINISSI)

Περισσότερο φθινοπωρινός παρά ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα, με νεφώσεις και τοπικές βροχές

19 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Γάλλος μαθητής έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών στον κόμβο Φυλής

9 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης που τελικά αναβάλλεται

Αναβάλλεται η συναυλία για τους Εθνομάρτυρες Πόντου και Κύπρου στο ΑΠΘ

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign