pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος της Γερμανίας: Η εκδίκηση της «πολιτικής πλήξης»

Tο «αποπαίδι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ

8/12/2021 - 6:06μμ
(Φωτ.: EPA / Filip Singer)

(Φωτ.: EPA / Filip Singer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το «ρομπότ» έγινε καγκελάριος. Ο αυστηρός Όλαφ Σολτς, το «αποπαίδι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας χάρη στην πολιτική του εμπειρία ως υπουργός και δήμαρχος, αλλά και χάρη στην άψογη προεκλογική εκστρατεία, η οποία έκλεισε χωρίς ούτε ένα στραβοπάτημα.

Στα 63 του χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ εξελέγη από την Μπούντεσταγκ καγκελάριος της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης· είναι η κορύφωση μίας απρόσμενης και θεαματικής πορείας ανόδου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα ετοιμοθάνατο. Ωστόσο, όχι μόνο νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά κατόρθωσε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά. Και όλα αυτά, χωρίς να ανοίξει μύτη!

Στο εγχείρημα αυτό, ο Όλαφ Σολτς έχει ως έμπνευση το «στιλ Μέρκελ», αυτόν τον τρόπο που έχει η απερχόμενη καγκελάριος για να στρογγυλεύει τις γωνίες. Μέχρι και τις κινήσεις της μιμήθηκε, σε τέτοιο σημείο που η εφημερίδα Taz τον χαρακτήρισε «μετάλλαξη» της καγκελαρίου.

Αν και έχει χρηματίσει δήμαρχος του Αμβούργου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, και πολλές φορές υπουργός, ο Ολαφ Σολτς δεν ήταν πολύ γνωστός στους Γερμανούς.

«Πλήξη»

Ο νέος καγκελάριος, τον οποίο το περιοδικό Spiegel περιγράφει ως «ενσάρκωση της πολιτικής πλήξης», ανέβαινε όλα τα κλιμάκια της δημόσιας ζωής από τη δεκαετία του 1970.

Γεννημένος στο Όσναμπρουκ στις 14 Ιουνίου 1958 από πατέρα εμπορικό αντιπρόσωπο και μητέρα νοικοκυρά, εντάχθηκε ήδη από το 1975 στην πανίσχυρη νεολαία του SPD, τους Jusos.

Τότε είχε μακριά μαλλιά, φορούσε μάλλινα πουλόβερ και συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την Ειρήνη.

Παράλληλα έκανε νομικές σπουδές, και το 1985, φαλακρός πλέον, άνοιξε δικηγορικό γραφείο με ειδίκευση σε εργασιακά θέματα.

Υπερασπίστηκε κυρίως εργαζόμενους από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση των επιχειρήσεων της ανατολικής Γερμανίας, μετά τη γερμανική ενοποίηση το 1990.

Η καριέρα του απογειώθηκε με την άφιξη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1998 και γενικός γραμματέας του SPD το 2002.

«Scholzomat»

Στο μονότονο στιλ του οφείλει το παρατσούκλι «Scholzomat», που καθόλου δεν του αρέσει. «Μου έκαναν πάντα τις ίδιες ερωτήσεις και έδινα πάντα τις ίδιες απαντήσεις», δικαιολογείται και βεβαιώνει ότι «γελάει συχνότερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

«Είμαι σοβαρός, ρεαλιστής και αποφασιστικός. Αλλά αυτό που με ώθησε στην πολιτική είναι τα συναισθήματα», δήλωσε πρόσφατα στην Die Zeit, μιλώντας για μία δίκαη κοινωνία, όπου καθένας και καθεμία θα έχουν καλές προοπτικές στη ζωή τους.

Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που θεωρούνταν τότε «ο ασθενής της Ευρώπης» δίχασε τη γερμανική αριστερά και έφερε την ήττα του Σρέντερ απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ το 2005.

Το 2007 ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, ενώ το 2011 έγινε δήμαρχος του Αμβούργου.

Ως δήμαρχος άσκησε φιλόδοξη πολιτική για την κοινωνική στέγη και τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά αποδείχθηκε… πολύ ανοιχτοχέρης με τους δημόσιους πόρους

Μπαζούκα

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αντιθέτως, παρέμεινε προσκολλημένος στο σύνθημα: «Δεν ξοδεύουμε παρά μόνο ό,τι έχουμε». Και το εφάρμοσε και όταν διαδέχθηκε τον εκπρόσωπο της οικονομικής ορθοδοξίας χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την άκαμπτη οικονομική του διαχείριση.

Η κεντρώα τοποθέτησή του συνέβαλε στην περιθωριοποίησή του στο εσωτερικό του κόμματός του, μέχρι του σημείου να αποκλειστεί από την προεδρία, το 2019.

Από τη… μονοτονία τον έβγαλε η πανδημία. Η πορεία του προς την καγκελαρία ξεκίνησε ότι δεν δίστασε να σπάσει την δημοσιονομική ορθοδοξία και να βγάλει το «μπαζούκα» των δημόσιων δαπανών.

  • Αναδημοσίευση από το Γαλλικό Πρακτορείο / ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: iea.org/)
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

18/05/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα μείνει τίποτα» – Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν και φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

18/05/2026 - 11:24πμ
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

17/05/2026 - 1:50μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο συγκρότημα Τζονγκνανχάι, επίσημη κατοικία της κινεζικής ηγεσίας. Πεκίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Πούτιν πηγαίνει στην Κίνα μόλις έφυγε ο Τραμπ

17/05/2026 - 11:41πμ
Οχήματα περνούν μπροστά από ένα άδειο βενζινάδικο στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, επιβιώστε και νικήστε» σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ

17/05/2026 - 9:20πμ
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

16/05/2026 - 10:13μμ
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

16/05/2026 - 8:14μμ
Μέλη της 65ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετέχουν σε άσκηση τακτικής εκπαίδευσης (φωτ.: EPA / Press Service of the 65th Mechanized Brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Τα σενάρια που επαναφέρουν τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

16/05/2026 - 6:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη δυτική Αυστραλία: Νεκρός άνδρας μετά από επίθεση καρχαρία

16/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι είναι νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS, Αμπού Μπιλάλ αλ Μινούκι

16/05/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βέροια: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Πόντος – Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Κωσταντινος Αμοιριδης)

Ο Ασπρόπυργος έσκυψε με σεβασμό μπροστά στις 353.000 ψυχές του Πόντου

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Νάουσα: Κόκκινο φως μνήμης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

19η Μαΐου 2026: Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ μέσα από φωτογραφίες και βίντεο του Pontos News

1 ώρα πριν

Γενοκτονία των Ποντίων: Ξεφυλλίστε το ειδικό ένθετο με σπάνια ντοκουμέντα και ξένες μαρτυρίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Vakis Kotridis)

«Όσο οι νέες γενιές θυμούνται, ο Πόντος θα ζει αιώνια» – Εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων Μελισσίων για τη Γενοκτονία με τη συμμετοχή παιδιών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign