pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κύπρος γιορτάζει την 61η επέτειο ανεξαρτησίας της (video, photos)

Ο αγώνας ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία

1/10/2021 - 7:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την 61η επέτειο ανεξαρτησίας και τον τερματισμό της βρετανικής αποικιοκρατίας γιόρτασε σήμερα η Κύπρος, με τη διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

Η αποχώρηση των Βρετανών

Πρωταρχικός στόχος του αγώνα που ξεκίνησε η ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου του 1955 δεν ήταν η ανεξαρτησία αλλά η ένωση με την Ελλάδα, κάτι που δεν επετεύχθη λόγω των διεθνών συνθηκών και της βρετανικής πολιτικής, η οποία δεν άφησε περιθώρια για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων.

Η ημέρα που η Κύπρος κατέστη και τυπικά ανεξάρτητη ήταν η 16η Αυγούστου 1959, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και αντικαταστάθηκε η βρετανική σημαία με την κυπριακή σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ η ημέρα εορτασμού της επετείου της Ανεξαρτησίας επελέγη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1963.

Φυσικά οι Βρετανοί διατήρησαν ένα ποσοστό κυριαρχίας στο νησί με τις δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου)

Οι κινήσεις μετά την ανεξαρτησία και η εισβολή του 1974

Μπορεί το Σύνταγμα του 1960 να απαγόρευε ρητά την ένωση με άλλη χώρα ή τη διχοτόμηση, όμως οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν την ανεξαρτησία ως ένα σημαντικό βήμα για τον στόχο της ένωσης, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ως ελπίδα για τη διχοτόμηση.

Η απόπειρα αλλαγής δεκατριών σημείων του Συντάγματος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο οδήγησαν την Κύπρο σε περιπέτειες, με τους Τουρκοκύπριους να αποχωρούν από τις κρατικές δομές και να προχωρούν σε δημιουργία θυλάκων. Ακολούθησε ο ματωμένος Δεκέμβρης του 1963 και οι συγκρούσεις του 1964 με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας.

(Φωτ.: efsyn.gr)

Τα χρόνια που ακολουθούν μοιάζουν σαν τη νηνεμία πριν την καταιγίδα, με το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα να οδηγεί την Κύπρο βήμα-βήμα προς την καταστροφή. Η αναβίωση της ρητορικής της ένωσης με την Ελλάδα και η μυστική δράση της ΕΟΚΑ Β’ για ανατροπή του Μακάριου, ανοίγουν το δρόμο για την τουρκική εισβολή το 1974.

Έκτοτε η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη και το Κυπριακό ζήτημα άλυτο. Τελευταία φορά που φάνηκε να βρισκόμαστε κοντά σε λύση ήταν το 2017, αλλά από τότε το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα καθώς η τουρκική πλευρά αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της λύσης δύο κρατών προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των εγκαινίων της Έδρας Κυπριακών Σπουδών του ΑΠΘ (φωτ.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Photopress/Γιάννης Τσουλφίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εγκαινίασε την Έδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ – «Αποτελεί για όλους εμάς ένα εθνικό κεκτημένο»

26/10/2025 - 10:24μμ
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα διαθέτει πλέον έδρα Κυπριακών Σπουδών (φωτ.: facebook/Νομική Σχολή ΑΠΘ-Faculty of Law AUTH)
ΚΥΠΡΟΣ

Εγκαινιάζεται η έδρα Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

21/10/2025 - 3:30μμ
O Ερχιουρμάν μιλά στους οπαδούς του μετά την εκλογική του νίκη (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΚΥΠΡΟΣ

Προσωπική ήττα του Ερντογάν η εκλογή Ερχιουρμάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο

20/10/2025 - 9:32πμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ικανοποίηση για την νίκη Ερχιουρμάν – Σε συνάντηση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

19/10/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: Cyprus Times)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 45χρονος συνελήφθη για την υπόθεση δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό

18/10/2025 - 11:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Το «κοινοβούλιο» του Ψευδοκράτους ενέκρινε την πρόταση λύσης δύο κρατών – Για ποιον λόγο έγινε τώρα

18/10/2025 - 12:15μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο ΔΣ στο Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»

10/10/2025 - 4:05μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Αθήνα και Λευκωσία «ξαναπιάνουν» το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης

10/10/2025 - 9:10πμ
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: «Φυσικά θα γίνει το καλώδιο, δεν υπάρχει καμία κρίση»

6/10/2025 - 8:36μμ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Αν. Δημητρίου: Ενιαίο, αρραγές και αδιάσπαστο το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

5/10/2025 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και ήττα στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό

1 ώρα πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε ανήλικους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Το έκανε… ντέρμπι αλλά νίκησε τη Σλασκ ο Άρης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Έκανε το 2/2 ο Ηρακλής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram ramaduwaji)

Ράμα Ντουβάτζι: Η σύζυγος του νέου δημάρχου Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι είναι εικαστικός και μόλις 28 χρονών!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Basketball Champions League: Έκαμψε τον Προμηθέα η Λέγκια Βαρσοβίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign