pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εις γνώσιν της κυρίας Μέρκελ και των λοιπών συνενόχων του Ερντογάν στην ΕΕ

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

13/08/2021 - 5:24μμ
Μαγαζί Σύρου που βανδαλίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος στην κωμόπολη Αλτίνταγ της Άγκυρας (φωτ.: Depo Photos/abaca/picture-alliance)

Μαγαζί Σύρου που βανδαλίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος στην κωμόπολη Αλτίνταγ της Άγκυρας (φωτ.: Depo Photos/abaca/picture-alliance)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις αρχές Νοεμβρίου του 2017 στην κωμόπολη Τορμπαλί του νομού Σμύρνης έλαβε χώρα ένα γεγονός που δεν απασχόλησε κανέναν στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Στο Παμούκιαζι υπήρχε ένας συνοικισμός Σύρων προσφύγων. Περίπου 500 άνθρωποι ζούσαν με τις οικογένειές τους σε παράγκες και καλύβες σκεπασμένες με νάιλον και απασχολούνταν σε γεωργικές εργασίες.

Κάποια μέρα κυκλοφόρησε στο Τορμπαλί η φήμη ότι ένας νεαρός Σύρος ξυλοκόπησε έναν νεαρό Τούρκο.

Σαν να έπεσε κεραυνός στην τοπική κοινωνία. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Τορμπαλί ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν με πέτρες, καδρόνια και δρεπάνια εναντίον των Σύρων. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, 30 Σύροι τραυματίστηκαν, οι καλύβες τους καταστράφηκαν, τα υπάρχοντά τους λεηλατήθηκαν και όλοι οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν.

Οι πρόσφυγες έντρομοι από τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν βγήκαν στο δρόμο Τορμπαλί-Τίρε και προσπάθησαν να σταματήσουν λεωφορεία ή άλλα αυτοκίνητα ώστε ν’ απομακρυνθούν από την επικίνδυνη γι’ αυτούς περιοχή. Δεν σταμάτησε κανένα λεωφορείο, δεν σταμάτησε κανένα αυτοκίνητο.

Έτσι, 500 άνθρωποι, χωρίς υπάρχοντα, με πληγές στο σώμα τους από την επίθεση που δέχτηκαν περπατώντας έφθασαν στο Τίρε προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Αφού έφυγαν οι Σύροι, οι σκηνές τους καταστράφηκαν από τους πολίτες, για να μην ξαναγυρίσουν.

Τότε το γεγονός αυτό πέρασε στα ψιλά στην Τουρκία και δεν απασχόλησε κανέναν στην Ελλάδα.

Έκτοτε έγιναν και άλλα παρόμοια γεγονότα, στα Άδανα, στην Αμισό, στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι που φθάσαμε στα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν την Τετάρτη 11 Αυγούστου στην κωμόπολη Αλτίνταγ της Άγκυρας.

Εκεί, στη συνοικία Μπαταλγκαζί όπου έχουν εγκατασταθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες, διαπληκτίστηκαν Τούρκοι και Σύροι νεαροί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Τούρκος και άλλος ένας να τραυματιστεί. Μόλις διαδόθηκε η είδηση ότι δύο νεαροί μαχαιρώθηκαν από Σύριους, λες και έπεσε αστροπελέκι. Ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους και άρχισε τις επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και σπιτιών των Σύρων.

1. Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi ve Önder Mahallelerinde akşam saatlerinde saldırganlar Suriyelilere ait çok sayıda işyerine ve eve saldırdı

Polisin müdahale etmekte yetersiz kaldığı olaylarda Suriyelilere ait dükkanlar yağmalandı pic.twitter.com/al4Jvr7H2w

— DW Türkçe (@dw_turkce) August 11, 2021

Όλοι τη νύχτα κράτησαν οι επιθέσεις, οι λιθοβολισμοί, οι λεηλασίες περιουσιών, το λιντσάρισμα Σύρων και οι προπηλακισμοί. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν την αστυνομία να έχει προσέλθει με λεωφορεία και να παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να παρεμβαίνει.

Μέχρι που οι λυσσασμένοι Τούρκοι κουράστηκαν να λιθοβολούν, να ξυλοκοπούν και να λεηλατούν και το πρωί αποσύρθηκαν, για να πάνε στα σπίτια τους.

https://twitter.com/StockholmCF/status/1425683543603224576

Κατόπιν εορτής η αστυνομία έκανε συλλήψεις. Όπως ανακοίνωσε, συνέλαβε 76 άτομα για τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Σύρων, σε 38 από τους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για λεηλασία, σκόπιμο τραυματισμό, κλοπή, κατοχή/διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.

Σύμφωνα με τη DW, στα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ της 11ης Αυγούστου τα εμπορεύματα από τα καταστήματα των Σύρων χύθηκαν στους δρόμους και κάηκαν, τα παράθυρα των σπιτιών έσπασαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν.

Το λιντσάρισμα και το ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον τους πήρε πολιτικές διαστάσεις.

Για το θέμα ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι γίνονται προβοκάτσιες με στόχο τους Αφγανούς και τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ για τις επιθέσεις στο Αλτιντάγ είπε:

«Αγαπητέ λαέ μου, είναι σαφές ότι αυτό που έγινε με τους Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι μια προβοκάτσια. Η έπαρση της σημαίας του Αφγανιστάν, τα μηνύματα ενός δήθεν δημοσιογράφου προβοκάτορα, οι έκκληση ενός νεαρού Σύρου “Να ενωθούμε ενάντια στο CHP”, οι επιθέσεις και οι θάνατοι.

»Δεν θα επιτρέψω στην κυβέρνηση του παλατιού να μετατρέψει τη χώρα σε παρανάλωμα του πυρός. Θα λύσουμε αυτό το προσφυγικό πρόβλημα, και φυσικά θα το κάνουμε με κοινή λογική. Θα στείλουμε πίσω στα σπίτια τους τους φιλοξενουμένους μας, αποχαιρετώντας τους με νταούλια και ζουρνάδες. Παρακαλώ μείνετε ήρεμοι και εμπιστευτείτε μας».

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε: «Ελπίζω ότι οι Αρχές θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης και θα διασφαλίσουν ότι οι φιλοξενούμενοί μας θα επιστρέψουν στη χώρα τους προτού αυτό το πρόβλημα σε πολλά μέρη της χώρας μας γίνει ανεξέλεγκτο».

Από το γεγονός της Άγκυρας και τις διαστάσεις που έχει πάρει εξάγονται δύο συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι η Τουρκία, η οποία επί περίπου 10 χρόνια χρησιμοποιεί το Προσφυγικό ως στρατηγικό όπλο για να:

  • αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να προκαλέσει δημογραφική αλλοίωση με τελικό στόχο τη μετατροπή της σε μουσουλμανική χώρα και την άλωσή της,
  • δημιουργήσει στις χώρες της Ευρώπης στρατηγικού χαρακτήρα μουσουλμανικές κοινότητες μέσω των οποίων θα ασκεί επιρροή, κάτι που ήδη έχει πετύχει στη Γερμανία, όπου οι Τούρκοι και μουσουλμάνοι επηρεάζουν την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας,
  • εξασφαλίσει τεράστια οικονομικά οφέλη και από τη διαδικασία της διακίνησης αλλά και από την αυτοκτονική Ευρώπη που αντί να τιθασεύσει τον Ερντογάντον επιβραβεύει με δισεκατομμύρια δολάρια,

έχει πέσει θύμα των επιλογών της, αφού πολλοί από τους πρόσφυγες που η ίδια προκάλεσε και κάλεσε στο έδαφός της με στόχο να τους στείλει στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο τουρκικό έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα που φέρνουν στην επιφάνεια τα βάρβαρα ένστικτα της τουρκικής κοινωνίας, όπως έγινε τις 11 Αυγούστου στην Άγκυρα.

Και αυτό το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερντογάν με τα ίδια του τα χέρια –αφού ο ίδιος ενεπλάκη στην κρίση της Συρίας, ο ίδιος όπλισε και εκπαίδευσε τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και το Ισλαμικό Κράτος για να ανατρέψουν τον Άσαντ και να μετατραπεί η Συρία σε ένα σουνιτικό προτεκτοράτο της Τουρκίας–, έρχεται να προστεθεί σε όλα τα άλλα που τον οδηγούν νομοτελειακά στην εκλογική ήττα.

Το δεύτερο είναι ότι το κράτος και η τουρκική κοινωνία δεν έχουν αλλάξει αυτά τα 100 χρόνια που πέρασαν από τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Ούτε από το 1955, τότε που λεηλάτησαν τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και επιτέθηκαν ακόμα και σε νεκρούς ανασκάπτοντας τους τάφους τους.

Ναι, το κράτος και η τουρκική κοινωνία δεν έχουν αλλάξει και διατηρούν τα ίδια βάρβαρα χαρακτηριστικά που παρόμοια δεν παρατηρούνται σε κανέναν άλλον λαό του κόσμο, ειδικά τον 21ο αιώνα.

Και αυτό, με αφορμή το ρατσιστικό πογκρόμ που έγινε στην Άγκυρα, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα και να πάψει να στρουθοκαμηλίζει για το τι πραγματικά είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Nations League: Άντεξε την πίεση και παρέμεινε αήττητη η Ελλάδα

8 ώρες πριν
Παλαιότερη εικόνα από το λιμάνι του Άντεν (φωτ. αρχείου: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Υεμένη: Νέες εκρήξεις κοντά σε δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Aldo Ciarrocchi/greenparty.org.uk/)

Πολιτικός σάλος στη Βρετανία: «Ο σιωνισμός είναι μορφή ρατσισμού» αποφαίνονται οι Πράσινοι

8 ώρες πριν
Νεαρή ηθοποιός κλεισμένη σε κουτί κούκλας στην καλλιτεχνική και ακτιβιστική εγκατάσταση «Kid Tok Shop» της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας, στην πλατεία της Όπερας στο Παρίσι, στις 25 Νοεμβρίου 2025. Η δράση είχε στόχο την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του TikTok στην ψυχική υγεία των νέων και την εκμετάλλευση των δεδομένων και των συναισθημάτων των χρηστών (φωτ.: EPA / Sadak Souici)

Social media: Όριο 15 ετών από το 2027 στην Ελλάδα – Τι σχεδιάζεται για γονείς και παιδιά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV