pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρώσια: Επιστολή του Νίκου Δένδια στη Γαλλία για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες

Τη στήριξη τους δηλώνουν Γαλλία και Ισραήλ

21/07/2021 - 12:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επιστολή προς το Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται, ότι η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών σήμερα αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει ότι- τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία- η Τουρκία κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μία στιβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Ακόμη, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Νίκος Δένδιας καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Ανησυχία δηλώνει το ΥΠΕΞ του Ισραήλ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ (Lior Haiat).

Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Επισημαίνει, επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε χθες αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υποστήριξη εκφράζει το Παρίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην Κύπρο μετά την εξαγγελία των τουρκοκυπριακών αρχών για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Ιβ Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα αυτό στις 20 Ιουλίου με τον Κύπριο ομόλογό του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ  στην ενημέρωση των δημοσιογράφων (πηγή: YouTube/Ηνωμένα Έθνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον ΟΗΕ για την εισβολή στην Κύπρο και τη Συρία

3/08/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στην επόμενη πενταμερή για να καταλήξουμε σε λύση

31/07/2026 - 9:23μμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

29/07/2026 - 7:10μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

29/07/2026 - 1:24μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

28/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

28/07/2026 - 2:26μμ
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

28/07/2026 - 10:29πμ
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μεταναστευτικό: Συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη αναδημοσίευσε ο Ντόναλντ Τραμπ 

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ρόδος: Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο δύο γυναίκες με σχεδόν 4.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στις αποσκευές τους

1 ώρα πριν
Η ομάδα των Γάλλων πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στον Κουβαρά: Βελτιωμένη η εικόνα – Καταστράφηκε πτηνοτροφική μονάδα

2 ώρες πριν

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronald Wittek)

Τουρκία: Το PKK καταγγέλλει «λάθη» στο νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign