pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απαιτητικότατοι με τους μεν, ενδοτικότατοι με τους δε

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

1/07/2021 - 10:17πμ
Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale που συμμετείχε στην άσκηση «Σκύρος 2021»  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale που συμμετείχε στην άσκηση «Σκύρος 2021» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Επιλεκτική ευαισθησία προς δικαιολόγηση προειλημμένων αποφάσεων»: Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η στάση μας, με αφορμή τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα όσον αφορά τη διεθνή θέση της χώρας.

Ενόσω αποδεχόμαστε τα πάντα από τους μεν και σπεύδουμε να δικαιολογήσουμε την οποιαδήποτε παρασπονδία τους, την ίδια στιγμή είμαστε εξόχως επικριτικοί για τους δε, με την παραμικρή πληροφορία διασταυρωμένη ή μη, κατασκευασμένη ή υπαρκτή.

Κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ενός συμμάχου διαρρέει ότι είναι «σημαντική όσο ποτέ η σχέση μας με την Τουρκία» και κάποιος άλλος «Ευρωπαίος εταίρος μας» αναλαμβάνει ενεργητικό ρόλο υπέρ της Άγκυρας δημιουργώντας ατλαντικές γέφυρες συνεργασίας… Εμείς τους δικαιολογούμε αμφότερους, διατρανώνοντας ότι «είναι λογικό να θέλουν να διατηρήσουν την ιστορική σχέση τους με την Τουρκία», καθώς άλλωστε «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικότατος», υπερασπιζόμενοι τις θέσεις τους όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Από την άλλη πλευρά, έρχεται μια έτερη Μεγάλη Δύναμη σου προσφέρει πολλά και μεταξύ αυτών ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Εσύ τους περιφρονείς, τους ευχαριστείς, αλλά κάνεις ό,τι μπορείς για να δείξεις ότι δεν ενδιαφέρεσαι για μια ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία μαζί τους… Τους προσφέρεις ένα μερίδιο από την αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων σου, παρόμοιο με αυτό που κατ’ αναλογία τους προσέφεραν κράτη λιγότερο επισπεύδοντα και απειλούμενα, όπως η Κροατία…

Παρ’ όλα αυτά, ο παραμικρός διπλωματικός ελιγμός αυτού του εξαιτίας σου δυνητικού συμμάχου παρεξηγείται και γίνεται αντικείμενο κριτικής. Με συγχωρείτε, αλλά εμείς δεν αναζητούμε σύμμαχο, αναζητούμε κορόιδο.

Όμως, «κορόιδα» στον κόσμο των Μεγάλων Δυνάμεων δεν υπάρχουν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν σταθερά συμφέροντα και διαρκείς επιδιώξεις, ενώ προτεραιοποιούν τις στρατηγικές επιλογές τους βάσει της κατανομής ισχύος, των παραγόντων παρώθησης σε ανακατανομή και κατ’ επέκταση των διακυβευμάτων της πολιτικής τους.

Ένα παντελώς τυχαίο(!) παράδειγμα είναι η Γαλλία, της οποίας πηγή ισχύος είναι η θέση της στο μετααποικιακό κόσμο, εμπεδωμένη μέσω της δεσπόζουσας παρουσίας κοσμικών καθεστώτων. Οι αντίπαλες δυνάμεις αυτών των καθεστώτων έχουν θέσει επιτακτικές απειλές κατά του Παρισιού, ακόμη και εντός της Γαλλίας, μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων και ενός «πογκρόμ» αμφισβήτησης του γαλλικού-ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Σε συνδυασμό με τη θέση του Παρισιού στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, η περίφημη «Françafrique», αντικατόπτρισε ιστορικά το μαλακό υπογάστριο της Γαλλίας – ό,τι είναι η Κεντρική Αμερική για τις ΗΠΑ, ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία για τη Ρωσία, και ενδεχομένως πολλά περισσότερα ελέω κουλτούρας, γλώσσας και ιστορικότητας θέσης.

Σήμερα αυτός ο κόσμος βρίσκεται υπό ευθεία απειλή από την τουρκική μεγαλομανία, υλοποιούμενη διαμέσου της άρρηκτης σχέσης της Άγκυρας με την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Κάποιος αναλυτής δύναται να παραθέσει αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της τουρκικής στρατηγικής για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία ή άλλους. Όμως, για τη Γαλλία, αυτή η στρατηγική είναι μόνο προβληματική και ζημιογόνος.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι –εφόσον αποδεχόμαστε τη ρήση του Λόρδου Πάλμερστον ότι «οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν σταθερά συμφέροντα και δεν έχουν σταθερούς φίλους»–, αυτά τα γαλλικά συμφέροντα θίγονται από την τουρκική στρατηγική, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητά διαύλους εξισορρόπησης της Άγκυρας.

Οι υπόλοιποι «σύμμαχοι» και «εταίροι» τι αναζητούν και τι επιδιώκουν; Ούτε φιλίες, ούτε αγάπες… Το ερώτημα είναι απλό: Πώς επιχειρούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους αυτές οι δυνάμεις;

Αναμένοντας ότι η αποχώρηση του Ερντογάν θα σημάνει και την επιστροφή του «καλού Τούρκου φίλου» στον «ορθό (δυτικό) δρόμο»; Προσδοκώντας –κατευναστικά σκεπτόμενοι– ότι η ικανοποίηση ορισμένων από τις νεοοθωμανικές αξιώσεις θα σταθεροποιήσει την κατάσταση; (Ούτως ή άλλως οι ίδιοι δεν θα παραχωρήσουν τίποτα, τα θύματα θα είναι τα γνωστά γειτονικά κράτη της Τουρκίας.)

Προσβλέποντας αποκλειστικά στα βραχυπρόθεσμα κέρδη (εμπορικά, ενεργειακά κ.ά.), που λαμβάνουν; Ή έχοντας τη βούληση και την ικανότητα να εξισορροπήσουν την Τουρκία, συμπορευόμενοι με άμεσα θιγόμενους περιφερειακούς δρώντες, όπως η Ελλάδα;

Επισημαίνω τα ανωτέρω προκειμένου να καταστεί σαφές το υψηλό διακύβευμα για τη Γαλλία από μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, καθώς το υψηλό διακύβευμα προσφέρει την υψηλή στρατηγική δέσμευση, και άρα τον περιορισμό της αβεβαιότητας στην ενδοσυμμαχική σχέση.

Η εν λόγω στρατηγική διάσταση οφείλει να είναι η προμετωπίδα των σκέψεων μας για την επόμενη ημέρα, μέσω της απόκτησης υποστρατηγικών όπλων, τα οποία θα συντελέσουν αποφασιστικά στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Προφανώς, σε αυτή την επόμενη ημέρα οφείλουμε να πορευτούμε με τους διαχρονικούς συμμάχους μας, ενώπιον των οποίων όμως θα έχουμε καταστεί πλέον αξιόπιστοι, σεβαστοί και «ακριβοί», ακριβώς επειδή θα έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε πρωτίστως ορθολογικοί και όχι έρμαια.

Σύμμαχοι, οι οποίοι τυγχάνει να αποτελούν ναυτικές δυνάμεις και άρα αναγκαίοι συνοδοιπόροι μας, ωστόσο με όρους, προϋποθέσεις και ανταλλάγματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων: Νέα στέγη για τον σύλλογο και την ποντιακή κληρονομιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Champions League: Δεν άντεξε στο «Έτιχαντ» η ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: arisbasketball.com)

EuroCup: Σαρωτικός ο Άρης στο Ρόστοκ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Δυναμική συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης και ιστορίας για τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών της περιόδου 1941-1944

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα λφον ντερ Λάιεν απορρίπτουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Άκυρη και ανίσχυρη» η συμφωνία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV