pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία θέλει να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η πρόταση της Άγκυρας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

8/06/2021 - 4:30μμ
(Φωτ.: EPA / S. Sabawoon)

(Φωτ.: EPA / S. Sabawoon)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει τη φύλαξη και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Άγκυρα επιβάλει όρους που πρέπει να συζητηθούν.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα έκανε την πρόταση αυτή στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 20 χρόνια.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κάποιους από τους όρους για την εφαρμογή της επιχείρησης, με την Ουάσινγκτον να έχει συμφωνήσει να εξετάσει κάποιους από αυτούς, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

«Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσφέρθηκε να φροντίσει για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Άγκυρας προϋποθέτει τη στήριξη από τους εταίρους της. «Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό όρους. Ποιοι είναι οι όροι μας; Πολιτική, οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη. Αν τηρηθούν αυτά, μπορούμε να παραμείνουμε στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», επεσήμανε ο Ακάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χαιρετίζουν την τουρκική πρόταση, όμως επεσήμαναν ότι η Άγκυρα ζητά πολλά για την αποστολή. Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αξιοπιστία της Τουρκίας, με δεδομένες τις άλλες διαφωνίες που έχει με τις ΗΠΑ, όμως σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει αυτή η διευθέτηση.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα του Αφγανιστάν στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής τους τη Δευτέρα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Καθώς γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί η διαμάχη που προέκυψε μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που ώθησε την Ουάσινγκτον να της επιβάλει κυρώσεις, η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει μια σπάνια κίνηση καλής θέλησης. ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση λόγω της αμερικανικής στήριξης τους Σύρους Κούρδους μαχητές, για το Μεσανατολικό και τη δικαστική προσφυγή στις ΗΠΑ εναντίον τουρκικής κρατικής τράπεζας

Εξάλλου η διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ ενδέχεται να πείσει κάποιες χώρες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν. Τον Μάιο η Αυστραλία έκλεισε την πρεσβεία της λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία διαθέτει περισσότερους από 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με Τούρκους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διακρίνεται πίσω από κοντέινερ στο λιμάνι της Φρανκφούρτης. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προέβλεπε την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά την κατάργηση των δασμών σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ –  «Φτάνει πια με τις κολακείες» στον Τραμπ

20/01/2026 - 6:54μμ
Σύροι στρατιώτες περιπολούν σε πόλη της βορειοανατολικής Συρίας (φωτ.: EPA/Mohammed Al-Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούρδοι της Συρίας: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον»

20/01/2026 - 5:46μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία

20/01/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση για τη Γροιλανδία: Ευρωπαϊκό «όχι» και πιέσεις Τραμπ

20/01/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

19/01/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EPA / Claudio Onorati
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο σχεδιαστής Βαλεντίνο – Ο τελευταίος αυτοκράτορας της μόδας

19/01/2026 - 8:38μμ
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

19/01/2026 - 5:52μμ
Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

19/01/2026 - 4:56μμ
Εικόνα από drone της ισπανικής πολιτικής προστασίας δείχνει τα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Πολιτική Προστασία της Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηρογραμμές

19/01/2026 - 3:31μμ
Δανοί στρατιώτες μόλις έχουν αποβιβαστεί στο Νουουκ της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο νησί της Αρκτικής (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Απάντηση στον εκβιασμό Τραμπ για τη Γροιλανδία με το «εμπορικό μπαζούκα»

19/01/2026 - 1:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ζωντανός για την πρόκριση μετά από δύο παρατάσεις ο Άρης

27 δευτερόλεπτα πριν
Το κτήριο της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Το χαρτζιλίκι δεν είναι δωρεά και δεν δηλώνεται μέσω IRIS

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

57 λεπτά πριν
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκη με σούπερ Βεζένκοβ επί της Μακάμπι ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign